Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Η Αθήνα κύρια, όπως και κατά δεύτερο λόγο οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας «αναδιαρθρώνονται» στο πνεύμα της εποχής: Της επιχειρηματικότητας και του κέρδους. Οι διοικήσεις τους θα ελέγχονται με δείκτες αποδοτικότητας. Το δόγμα η πόλη «να γίνει ανταγωνιστική», στα πλαίσια των νόμων της αγοράς, έχει ως αποτέλεσμα ο πολιτισμός, η ιστορική κληρονομιά και μνήμη, τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα να υποτάσσονται στο κέρδος.

Ο ψηφοφόρος, ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων, πηγαίνοντας προς την κάλπη, θα πρέπει να σκεφτεί τι ακριβώς εννοούν οι υποψήφιοι του δικομματισμού και του ΣΥΝ, όταν αναφέρονται στην ...«αναβάθμιση» της πόλης ή στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητάς της».

Σήμερα, επιβάλλονται οι ελευθερίες κίνησης ανθρώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου. Οι πόλεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Εχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις. Η λογική είναι ότι οι πόλεις της χώρας - με πρώτη την Αθήνα - πρέπει να ...«πουληθούν» στην αγορά. Να διαφημιστούν στο στίβο του «μάρκετινγκ» της καπιταλιστικής Ευρώπης, σαν προϊόντα με κάποιες ιδιαιτερότητες, σαν μοναδικοί τόποι. Για το λόγο αυτό προσελκύονται διεθνή εφήμερα γεγονότα, όπως οι Ολυμπιάδες, τα διεθνή τουρνουά, η «Γιουροβίζιον». Πρέπει, λοιπόν, στις πόλεις το «περιβάλλον» να είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να γίνεται εμπορεύσιμο, να φέρνει χρήμα. Οι πόλεις πρέπει να είναι... εύχρηστες για αυτούς που επενδύουν, που πληρώνουν. Να είναι με καθαρές, αλλά κλεισμένες παραλίες. Με φωτισμένο, αλλά ακριβοπληρωμένο κέντρο. Να έχουν εξοστρακισμένους τους μικροπωλητές, τους αστέγους, τους μετανάστες, τα ίδια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι όταν έγινε η πεζοδρόμηση του Εμπορικού Τριγώνου, σε συνδυασμό με τις εκκαθαρίσεις των μικροπωλητών στο Μοναστηράκι. Τότε, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», καθώς και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έκαναν λόγο για ταξική εκκαθάριση του κέντρου της πόλης. Οι πεζοδρομήσεις των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου (σ.σ.: στο κέντρο της πόλης) οδηγούν σε μια νέα διχοτόμηση της Αθήνας, ανάλογη - αλλά με ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες - με αυτή που επέφερε στην πόλη η επέκταση στο παρελθόν των ΗΣΑΠ από την πλατεία Αττικής και πέρα επιφανειακά, καθώς και σήμερα η επιφανειακή κατασκευή του Προαστιακού.

Ενώ, λοιπόν, εξαγγέλλονται και γίνονται διαρκώς μεγάλα ή και μικρότερα έργα, το ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους της πόλης είναι ποιον τελικά εξυπηρετούν. Και σε δεύτερο επίπεδο, αν αυτή η τερατούπολη είναι αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού ή ακριβώς λόγω της υλοποίησης ενός συγκεκριμένου και αντιλαϊκού σχεδίου, που στο όνομα της «ανάπτυξης», της «αναβάθμισης» και της «ανταγωνιστικότητας» ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ