Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
τα μαθηματικά της Στ' Δημοτικού

- «Ο Bill Gates, ιδρυτής της εταιρείας Microsoft, το 2003 κέρδιζε 5 λεπτά κάθε δευτερόλεπτο. Πόσα χρήματα κέρδιζε σε 1 λεπτό, σε 1 ώρα, σε 1 ημέρα, σε 1 μήνα, σε 1 έτος;»

Η παραπάνω άσκηση για τα κέρδη του Μπιλ Γκέιτς περιλαμβάνεται στο 6ο κεφάλαιο των Μαθηματικών της Στ΄ Τάξης Δημοτικού με θέμα «οι αριθμοί αναπαράγονται» στο τετράδιο εργασιών. Αντί για οποιαδήποτε άλλη άσκηση που θα έκανε τους μαθητές να καταλάβουν την πράξη του πολλαπλασιασμού, οι συγγραφείς επέλεξαν να προβάλουν - και με τις απαραίτητες συστάσεις - τον ιδρυτή της Microsoft και να βάλουν τους μαθητές να υπολογίσουν για λογαριασμό του τα κέρδη από το μονοπώλιό του. Το παράδειγμα αυτό όμως για το πώς αναπαράγονται οι αριθμοί, δηλαδή τα κέρδη του ιδιοκτήτη της Microsoft, «ξεχνάει» να αναφέρει ότι η αναπαραγωγή των κερδών προκύπτει από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και ότι οι αριθμοί - κέρδη δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους, αλλά από τον ιδρώτα της εργατικής τάξης.

Η ανάλαφρη και «βγαλμένη από τη ζωή» θεματολογία που επιλέγεται ακόμα και γι' αυτές τις ασκήσεις των μαθητών και μπλέκουν μαζί τη μαθηματική άσκηση με πλευρές της ζωής που οι μαθητές πρέπει να θεωρήσουν ως δεδομένες, αποτελούν μια καλή απόδειξη για το πού θέλουν να στοχεύει το σχολείο. Δίνουν την απάντηση στο μεγάλο ερώτημα ποιο είναι σήμερα το περιεχόμενο του σχολείου και πού αποσκοπεί, τι προσωπικότητες διαμορφώνει. Προσωπικότητες στα μέτρα του συστήματος, που θα θεωρούν ότι ο Μπιλ Γκέιτς καλά κάνει και γεμίζει τις τσέπες του. Και δε χάνουν ευκαιρία να προπαγανδίσουν τις αξίες του συστήματος, μην αφήνοντας ανεκμετάλλευτη ούτε μια μαθηματική πράξη, ούτε ένα κείμενο. Στο ίδιο κεφάλαιο, σε άλλη άσκηση, παρουσιάζεται ένα ακόμα «δεδομένο» της σύγχρονης ζωής. Οτι οι αθλητικές ομάδες πρέπει να έχουν χορηγούς: «Ο χορηγός της εθνικής ομάδας ποδηλασίας παρέχει ένα κράνος και μια στολή σε κάθε μέλος της ομάδας. Το κράνος στοιχίζει 45.8 ευρώ και η στολή 52 ευρώ. Η ομάδα αποτελείται από 5 άτομα. Με πόσους τρόπους μπορεί ο χορηγός να υπολογίσει το κόστος της χορηγίας;»

Τα σχολικά βιβλία βρίθουν τέτοιου είδους παρεμβάσεων στα μυαλά των μαθητών που από μικρές ηλικίες καλούνται να αποδεχτούν τις κάλπικες αξίες του εκμεταλλευτικού συστήματος για να είναι έτοιμα να το υπηρετήσουν όταν αύριο πάρουν τη θέση τους στις στρατιές των απασχολήσιμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ