Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η επανάσταση ενάντια στα δικαιώματα της γυναίκας;

«Ολυμπία ντε Γκουζ (1478-1793): Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης γράφει σειρά φυλλαδίων με πολιτικό περιεχόμενο. Το 1791, συντάσσει τη "διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολίτισσας". Με τον τρόπο αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την ηγεσία των επαναστατών, που επιμένει να μην αναγνωρίζει τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Οδηγείται στη λαιμητόμο το 1793» (Ιστορία Στ' Δημοτικού, «Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια», σελ. 13)...

Το παραπάνω παράθεμα από την Ιστορία της Στ' Δημοτικού είναι ενδεικτικό του προσανατολισμού του βιβλίου. Ενός βιβλίου, η κουβέντα για το οποίο εκτείνεται από τη διατύπωση εθνικιστικο-εκκλησσιαστικών τόνων κριτικής, μέχρι σθεναρής υπεράσπισής του από δήθεν προοδευτικές φωνές. Στην πραγματικότητα όλοι οι παραπάνω αποφεύγουν να αναφερθούν στο πραγματικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο βιβλίο, μέσα από το οποίο τα παιδιά θα διδαχθούν τελικά μια ιστορία στα μέτρα του συστήματος.

Η αναφορά στην Ολυμπία Ντε Γκουζ καταλαμβάνει τη μία από τις τρεις - όλες κι όλες - σελίδες που αφιερώνει το συγκεκριμένο βιβλίο στη Γαλλική Επανάσταση. Μέσω αυτής της αναφοράς, οι επαναστάτες χαρακτηρίζονται από την πράξη τους να εκτελέσουν μία υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών ακριβώς για αυτή τη δράση της, προκαλώντας με την άστοχη αυτή αναφορά σύγχυση στα μυαλά των μικρών μαθητών. Εμφανίζεται να παλεύει για την ισοτιμία των γυναικών (και να εκτελείται μάλιστα γι' αυτό) τη στιγμή που στην εποχή της δεν υπήρχε ισοτιμία ούτε καν για τους άνδρες (δικαίωμα ψήφου είχε μόλις το 20-30% του συνόλου των ανδρών). Στην πραγματικότητα η Ολυμπία Ντε Γκουζ διατύπωσε απόψεις που θεωρήθηκαν πως έμμεσα στήριζαν το μοναρχικό καθεστώς και αυτό οδήγησε στην εκτέλεσή της.

Η καθόλου τυχαία επιλογή των συγγραφέων του βιβλίου εντάσσεται σε μία γενικότερη τάση να αντιμετωπίζονται εχθρικά οι λαϊκές διεκδικήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η συνοπτική αναφορά στο ίδιο βιβλίο, πλευρών της ιστορίας που έχουν να κάνουν με την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές και κατακτητές. Στόχος είναι οι συνειδήσεις των σημερινών μαθητών και αυριανών εργαζόμενων, από τις οποίες επιχειρείται η αφαίρεση κάθε έννοιας αντίστασης και διεκδίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση, με πρόσχημα την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας, συκοφαντείται συνολικά η γαλλική επανάσταση, που σηματοδοτεί το τέλος της φεουδαρχίας και το πέρασμα σε ένα νέο κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό, ο οποίος σε τελική ανάλυση, λειτούργησε θετικά για τη θέση της γυναίκας, αφού την έβγαλε μαζικά στην παραγωγή.

Να σημειωθεί ότι στο βιβλίο - λόγω τυπογραφικού προφανώς λάθους - η Ντε Γκουζ εμφανίζεται να γεννήθηκε το 1478 και να πέθανε το 1793 (δηλαδή καρατομήθηκε σε ηλικία 315 ετών!)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ