Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο, που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο επίτροπος Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, στις Βρυξέλλες. Η απαγόρευση που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ενωσης από 1/1/2007, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή και στη Γαλλία, όσον αφορά δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία κλπ., ενώ από 1/1/2008, θα επεκταθεί και σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ, κλπ., αλώνοντας ένα από τα τελευταία κάστρα των καπνιστών...

Με την ανακοίνωση της «Πράσινης Βίβλου», εγκαινιάστηκε η διαδικασία διαβούλευσης στους «27», για μία «Ευρώπη απαλλαγμένη από το κάπνισμα», που απαιτεί και - σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, κλασικό εργαλείο σε περιπτώσεις προώθησης νέων μέτρων, που η Επιτροπή θέλει να αποδείξει ότι χαίρουν λαϊκής συναίνεσης - απαίτηση του 84% των Ευρωπαίων.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ: Εννέα άτομα παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υποθέσεις του λεγόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Μεταξύ αυτών, οι πρώην δικαστές Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, καθώς και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου και Γιώργος Νικολακόπουλος. Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα τρεις επιχειρηματίες, ένας ναυτικός, καπετάνιος του σκάφους που είχαν πάει διακοπές οι Μπουρμπούλια και Καλούσης, καθώς και ο σύζυγος της πρώην ανακρίτριας.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ: Η ισόβια πολύτεκνη σύνταξη που παίρνουν οι μητέρες επεκτείνεται και στους χήρους συζύγους, όταν πεθάνει η σύζυγος, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 1892/1990, επειδή δεν προβλέπεται - σε περίπτωση θανάτου της μητέρας - η μεταβίβαση της πολύτεκνης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο, ο οποίος θα έχει πλέον την ευθύνη για τη διατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο νόμος 1892/90 είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές για την ισότητα των πολιτών (άρθρο 4 του Συντάγματος) και την προστασία της οικογένειας. Η υπόθεση αφορούσε πολύτεκνο πατέρα, ο οποίος μετά το θάνατο της συζύγου του ζήτησε από τον ΟΓΑ τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ