Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007

ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Για τους συμβασιούχους

Οι χιλιάδες συμβασιούχοι στο Δημόσιο αποτελούν μια στρατιά πολιτικά και εργασιακά ομήρων, που ποτέ δεν έπαψε να ανανεώνεται. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν τους συμβασιούχους σαν δεξαμενή άντλησης ψήφων, τάζοντας φρούδες ελπίδες ότι θα τους διασφαλίσουν το μεροκάματο. Μεταχειρίζονται τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με ολιγόμηνες ή και ολιγοήμερες συμβάσεις σαν ένα φθηνό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και γι' αυτό ευάλωτο στις ορέξεις και στα σχέδιά τους συνολικά έναντι στο δικαίωμα για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία.

Η στρατιά των συμβασιούχων γιγαντώθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες. Το θεσμό των εκτάκτων εκμεταλλεύτηκαν κατά κόρον υπουργεία και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΣΥΝ, προχωρώντας σε αθρόες προσλήψεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πλην αυτής της μόνιμης και σταθερής. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και πάει λέγοντας.

Φτάνει να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, που σήμερα εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συμβασιούχων, φεύγοντας από το υπουργείο Πολιτισμού άφησε πίσω του 5.500 συμβασιούχους! Αλλωστε, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003, στηριζόμενο στην περίφημη κοινοτική οδηγία 70/1999 - που αντάμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υποστηρίζουν ότι είναι δήθεν προς όφελος των συμβασιούχων - όχι μόνο δε διασφάλιζε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά όριζε και τους αντικειμενικούς λόγους ύπαρξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Λόγοι τόσο αόριστοι, που ο κάθε εργοδότης μπορούσε να επικαλεστεί χωρίς να αμφισβητηθούν.

Στις εκλογές του 2004 ένα από τα προεκλογικά χαρτιά της ΝΔ ήταν η δέσμευσή της για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στα ψιλά γράμματα, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν αυτές οι προθέσεις. Το καλοκαίρι του 2004 ψήφισε το Προεδρικό Διάταγμα 164 - πάλι στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας - που στέρησε τη δυνατότητα μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Ενώ ο αριθμός των ομήρων συνεχίζει να αυξάνει.

Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ καταφεύγει σε ένα ακόμα προεκλογικό τρικ που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Λίγο πριν κλείσει η Βουλή, κατέθεσε νομοσχέδιο για την παράταση της μοριοδότησης των συμβασιούχων μέχρι το 2010, η οποία έληγε φέτος. Δηλαδή τη μοριοδότηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με βάση το χρόνο προϋπηρεσίας τους, έτσι ώστε σε ένα μελλοντικό διαγωνισμό να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από αυτούς που δεν έχουν δουλέψει στο Δημόσιο. Ενας ακόμα εμπαιγμός. Ο μεγάλος αριθμός των συμβασιούχων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαγωνισμοί κηρύσσονται σε όλο και πιο αραιά διαστήματα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμα και οι σημερινοί μόνο συμβασιούχοι θα απορροφηθούν το λιγότερο σε 30-40 χρόνια!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ