Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Επικοινωνία καταπίνει Διαλεκτική;

Πέρασαν σκάνδαλα επί σκανδάλων και κυρίως κυριάρχησε μια σκανδαλωδώς αντιλαϊκή γαλαζοπράσινη ευρωκαπιταλιστική πολιτική, δεκαετίες τώρα. Ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώθηκε. Η χώρα αποβιομηχανοποιήθηκε. Το τσουνάμι του Μάαστριχτ και τα παρεπόμενα παλιρροϊκά του κύματα, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ως το επικείμενο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ξήλωσε εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Ο χάρτης της Ευρώπης αυτής καθαυτής άλλαξε με αίμα κι ο πολιτισμός υποχώρησε κρεμώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τσιγκέλια σκοπιμότητας. «Ζήμενς». Υποκλοπές. Μπρος πίσω Βατοπέδι.

Η διαφήμιση του πολιτικού λόγου κονσερβοποίησε ιδεολογίες. Η επικοινωνία κατάπιε τη διαλεκτική. Οι κομμουνιστές τώρα δικαιώνονται αλλά ταυτόχρονα στοχοποιούνται ως... οι σύγχρονοι ένοχοι για τους κινδύνους που διατρέχουν στο άμεσο μέλλον τα ληστρικά κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Το κράτος γίνεται πάλι της μόδας. Αλλά, όπως ήδη οδυνηρά διαπιστώνουν οι εξαθλιούμενες μάζες των εργαζομένων, το αστικό κράτος έρχεται αρωγός στους αστούς γι' αυτό και ξαφνικά το επαινούν.

Ομως σύντροφοι, μαζί με το τέλος των ψευδαισθήσεων, που παγίδευσαν γιγάντιες μάζες στο δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο του σοσιαλδημοκρατικού καπιταλισμού και την έντεχνα καλλιεργημένη ατομικότητα του φιλελεύθερου τζογαδόρικου ευδαιμονισμού της μιας χρήσης, έρχεται και η οργισμένη ανάγκη επαναπροσδιορισμού της απάντησης. Αυτής που νομοτελειακά και με εξαιρετικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, αναγνωρισμένο ιστορικό βάρος και φωτεινό μέλλον, έχει ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ. Που 90 χρόνια τώρα, με αίμα και... αδιαφήμιστες ευτυχώς θυσίες, ξήλωσε από τον εθνικό κορμό, το κακοφόρμισμα μιας νίκης των εκμεταλλευτών πάνω στις ανοιχτές πληγές της εργατικής τάξης.

Η στιγμή είναι κρίσιμη. Οχι γιατί παραπαίουν οι αγορές και τα χρηματιστήρια. Ούτε γιατί οι μυριάδες παγιδευμένοι εργαζόμενοι στην επιβίωση πρέπει να ανακαλύψουν από την αρχή τις διαφορές της πραγματικής οικονομίας από την, αλήθεια ποια, τεχνητή των κεφαλαιοκρατών.

Είναι κρίσιμη γιατί ακόμα κι οι συνειδητά ανίδεοι, βλέπουν, μαθαίνουν, ή κρύβουν, ό,τι ήδη ξέρουν, πως η οικονομία είναι το πολιτικό πεδίο όπου αποκαλύπτονται οι ταξικές πολιτικές κι οι πλαστές πλειοψηφίες και μειοψηφίες που συγκρούονται με τις πραγματικές, μεταξύ παραγωγής και διανομής του πλούτου.

Λίγοι θα θυμηθούν αυτές τις μέρες σε τι διεθνές και ντόπιο πολιτικό τοπίο γεννήθηκε το πολυσυζητημένο και «βολικό» για τα δυο ομογάλακτα κόμματα εξουσίας, σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το τωρινό. Γιατί το ιστορικό έχει τις ρίζες του στο 1912-'13 και τη βάση του το 1920 στην ελληνική ιστορία (Μιαν άλλη Κυριακή θα το χωρέσω στο πατριδογνωμόνιό μου). Το 1998 που αρχίζει η τωρινή περιουσιακή κρατικο-μοναστηριακή ρουλέτα να γυρίζει, έχουν προηγηθεί τα Ιμια και έπεται ο Οτσαλάν στις αρχές του '99. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στεριώνει πάνω στο πηγμένο αίμα της κατακερματισμένης Γιουγκοσλαβίας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ληστεύει ό,τι απέμεινε να ληστευτεί από το λαϊκό πλούτο και οι θηριωδίες των σημερινών τραπεζών ξεχωρίζουν τους απότομα νεόπλουτους από τους νεόπτωχους σε ευθέως αντίστροφα κοπάδια.

Το ΚΚΕ άντεξε και δυνάμωσε κι έγινε πολλαπλασιαστής ισχύος κάθε στραγγαλισμένης από τα δραστικά γεγονότα δημοκρατικής και έντιμης φωνής και αντίστασης. Κι αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Τώρα θα δείξει πλέον, και πώς και πόσο και πότε θα βαθύνει η ατομική και συλλογική συνείδηση στον τόπο μας, ότι οι νίκες του συστήματος ήταν προσωρινές κι η ήττα του βέβαιη. Δύσκολα ίσως, αλλά συντομότερα του αναμενομένου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ