Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
28η 8βρίου 2008...

Φάγαμε μήνες με άθλια εμπορευματοποιημένα σχόλια πριν από την Ολυμπιάδα του Πεκίνου για τα... «τυχερά» οχτάρια της ημέρας έναρξης κατά το... κινέζικο εθιμικό αριθμοτυπικό. Κοιτάζω τα οχτάρια στο δικό μου ιστορικό μνημονικό και φυσάει κρύος αέρας πάνω από ξεχασμένους και συκοφαντημένους ήρωες. Στην Κίνα βλέπετε σύντροφοι, καταδικάστηκε σε θάνατο ο επικεφαλής των κατασκευών των ολυμπιακών έργων για μίζες και παράνομο πλουτισμό! Στην Ελλάδα του 2008, εξήντα χρόνια μετά τον πόλεμο και τη γιγάντια λαϊκή αντίσταση στο φασισμό, καταδικάζεται καθημερινά η συλλογική μνήμη σε μια οπερετική και συνάμα οιονεί φασιστική εξίσωση. Τέτοιας έντασης και προβολής ώστε να τρομοκρατήσει ιδεολογικά τις μάζες και να τις χειραγωγήσει ώστε να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την εξόντωση όποτε και όπως σχεδιαστεί.

Μέσα στη μοναστικο-πολιτική περιπέτεια που σκανδαλωδώς αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό από τον εφιάλτη της ύφεσης στην εγχώρια και διεθνή καπιταλιστική οικονομία, προβάλλεται κατά κόρον από τη μια το ιλιγγιώδες ποσό, το χαμένο στα Χρηματιστήρια μόλις προχτές, δηλαδή 2,3 τρισ. ευρώ (!...) κι από την άλλη συμψηφιστικά η επικείμενη απώλεια 20.000.000 θέσεων εργασίας μέσα σ' έναν χρόνο από σήμερα!

Θ' ακολουθήσει η εκτίμηση ότι η σωτηρία του κεφαλαίου θα έρθει μόνον αν πέσουν κάρβουνο στη μηχανή του οι δουλειές, κι υποδουλωθούν οι άνθρωποι - εργαζόμενοι ώσπου να γίνουν Res, αντικείμενο δηλαδή στο νομικό λεξιλόγιο του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου.

Ποιος είδε κι άκουσε αυτές τις μέρες τον Αλαν Γκρίνσπαν, μέχρι πρότινος επί 18 χρόνια επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, να δηλώνει ότι επί 40 χρόνια θεωρούσε ότι η ελεύθερη αγορά είναι η ορθή πολιτική επιλογή. Την υπηρέτησε πιστά, είπε - και τώρα δηλώνει «σοκαρισμένος» από το λάθος του. Και ζήτησε... συγνώμη από το λαό. Ελεος. Η διαφορά του καπιταλισμού από το 1929 στο 2009 σχεδόν, είναι στα εργαλεία κατασκευής και ενός θεάματος που επιτείνει τον πανικό, προεξοφλεί την ανασφάλεια και εισπράττει τους τόκους ελεγχόμενων κοινωνικών εξεγέρσεων.

Ο Χίτλερ, λόγου χάριν, διατυμπάνιζε εκείνο το «ούμπερ άλλες», το η Γερμανία υπεράνω όλων. Σήμερα ο Μπαρόζο πουλάει διεθνώς, μέσω ΜΜΕ, αυτό το άθλιο, τρομοκρατικό «όλοι μαζί θα κολυμπήσουμε ή όλοι μαζί θα πνιγούμε». Αφεντικά κι εργαζόμενοι στο ίδιο καράβι. Πίσω και πέρα από την ύφεση στην πραγματική οικονομία και το φάντασμα της μαζικής ανεργίας και πείνας να πλανιέται στις πόλεις και τα χωριά, παραμονεύει η προπαγάνδα έγκαιρου πνιξίματος κάθε μορφής οργανωμένης αντίστασης και προπάντων κάθε απόπειρας να συγκροτηθεί επανάσταση.

Αυτό το κομμάτι της εξελιγμένης, σχεδόν αόρατης για τις μάζες καπιταλιστικής προπαγάνδας θέλει εξαιρετική προσοχή θαρρώ και ιδεολογική παρακολούθηση. Οταν εκπαιδεύεις το σημερινό πολίτη στην «infodopa», τον εθισμό στην κατανάλωση πληροφοριών, τότε χαμογελάει ανήξερος όταν ακούει ότι στην Ισπανία, η κρίση αντιμετωπίζεται με πληρωμή των μεταναστών ώστε να φύγουν από τη χώρα και να πάρουν τις δουλειές οι Ισπανοί άνεργοι. Προετοιμάζεται λοιπόν για το... πογκρόμ των εθνοσωτήρων κι ύστερα μια Γκουέρνικα του 21ου αιώνα. Γιατί στο βάθος, πάντα υπάρχουν οι κομμουνιστές κι η άλλη είδηση, στα ψιλά, ότι σ' όλη τη Δύση αυξήθηκαν κατά 30% οι πωλήσεις του «Κεφαλαίου» του Μαρξ.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ