Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

Πατριδογνωμόνιο
Ο σύντροφος παππούς Βασίλης

Βραδάκι στους Αγίους Αναργύρους. Η τοπική Κομματική Οργάνωση έχει συγκεντρώσει φίλους, μέλη κι ακόμη απλώς ενδιαφερόμενους για την πραγματική πολιτική συζήτηση. Το αναψυκτήριο δροσερό καθώς έσφιξαν λίγο τα κρύα, αλλά ο κόσμος ζεστός κι ανοιχτός, αποφασισμένος να πει όσα και ν' ακούσει.

Μπροστά μας απεργία, συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, Συνέδριο του Κόμματος, ύφεση, άθλια καθημερινότητα, αλλά κι αποφασιστικότητα. Ωραία, δύσκολη κουβέντα. Που φουσκώνει σαν το ζυμάρι κι αρχίζει να ψήνεται στο διαλεκτικό φούρνο και να μοσχομυρίζει. Ανθρώπων έργο οι συνάξεις. Δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει τίποτα, όσο κι αν πάει η τεχνολογία της επικοινωνίας στ' άστρα. Μήτε κάμερες, μήτε πάνελ, μήτε πορτοπαράθυρα και τηλεδιασκέψεις.

Υπάρχουν κι οι σπόροι του γλυκά άνισου διαλόγου που νοστιμίζουν το καρβέλι της κουβέντας. Απογοητευμένοι; Πικραμένοι; Αποθαρρημένοι; Πρώην, νυν ή αεί σύντροφοι; Εντονοι στο ύφος, αλλά όχι προβοκάτορες. Κι ύστερα είναι κι οι άλλοι, οι πονηρεμένοι κι έμπειροι κι έντιμοι απ' έξω, καθόλου κομμουνιστές, που όμως η ζωή κι η κρίση τους τους έφερε κοντά σ' αυτή τη βραδιά, γιατί «ξέρω πως δεν μπορώ παρά να ψηφίσω ΚΚΕ αυτή τη φορά, όποτε έρθει κι ήρθα να αιτιολογήσω το γιατί μου» θα πει ο λογιστής, «που είμαι», λέει, «από άλλο χώρο, αλλά σιχάθηκα, απογοητεύτηκα, δε βολεύτηκα μέσα μου μαζί τους».

«Τι έκανε το Κόμμα τότε;». Μόνιμη επωδός, κοινή των ανήσυχων. Τσάτρα πάτρα γεγονότα, προπαγάνδες, αλήθειες, ψέματα, επικαιρότητες. Τον βλέπεις τον άλλο να χτυπιέται, ν' αγωνιά, να ψάχνει πότε απαντήσεις, πότε άλλοθι, κρατημένος, δεκαετίες μιντιοκρατίας τώρα, μακριά απ' την πολιτική σκέψη, αλλά καταδικασμένος να έχει πολιτική γνώμη, εκπεφρασμένη ακόμα κι όταν δεν έχει.

Κι εκεί που το ψωμί της διαλεκτικής αντιπαράθεσης έχει φουσκώσει και πρέπει λίγο να κρυώσει και να κοπεί σε φέτες, να μοιραστεί ακριβοδίκαια, να χωνευτεί μετά στην υποκειμενική περισυλλογή, ζητάει το μικρόφωνο ο παππούς. Ο κύριος Βασίλης. Ο σύντροφος. Φωνή που βγαίνει δύσκολα απ' τα χρόνια και την περασμένη ώρα. Μα σηκώνεται όρθιος. Ηρεμος. Αυστηρά γλυκός. «Θέλω να πω πως όλες τις απορίες και τις σχεδόν εχθρικές ερωτήσεις τις καταλαβαίνω. Κι υπάρχουν κι απαντήσεις. Μονάχα θέλω να σημειώσω τούτο, που ίσως βοηθήσει όλους μας και μας κάνει και καλύτερους όταν συζητάμε πολιτικά, ιστορικά... Η γνώμη δεν είναι γνώση. Ο καθένας έχει μια γνώμη. Ομως η γνώμη δεν είναι από μόνη της γνώση».

Αρωμα μαγείας και συντροφικότητας, που έστειλε ανάμεσά μας ο παππούς Βασίλης. Πήγε η κουβέντα σχεδόν αυτόματα δέκα σκάλες πάνω. Σ' ένα ανώτερο επίπεδο απ' αυτά που απελπισμένα ψάχνουν να βρουν και να κωδικοποιήσουν και να πουλήσουν για κέρδος εκατομμύρια γκουρού και μάνατζερ της επικοινωνίας της πολιτικής ρητορικής του συρμού.

Σπάνια γράφω εδώ τη γνώμη μου, όπως σήμερα, με τόση γνώση όση σε πέντε μόνο λέξεις ο παππούς Βασίλης μάς χάρισε. Αγιος λαός και γενναιόδωρος όταν συλλογάται λεύτερα και φωναχτά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ