Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Δυο Πόρτες έχει η ζωή δυο και η πολιτική

Πριν από 15 μέρες ο κ. Χρήστος Παπουτσής και η κυβέρνησή του έφεραν στη Βουλή και συζητούσαμε επί τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις, νομοσχέδιο για την... εισαγωγή της ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο. Ξέρετε, δηλαδή, να έρθει το καταφρονεμένο και πνιγμένο στη δυσκολία και την πείνα εφοπλιστικό κεφάλαιο να πάρει λεφτά που δεν έχει, από την αγορά, τους μετόχους και δη τους μικρούς, εδώ στη Μεγάλη, την ισάξια των άλλων οικονομικών υπερδυνάμεων, Ελλάδα.

Φόρεσε τα ευρωπαϊκά του ρούχα, τον ήρεμο τόνο, αντέγραψε κι εκείνο το στιλάκι του κ. Παπαντωνίου που θυμίζει «σας ξεγελάσαμε, εμείς είμαστε πιο καλοί δεξιοί από τους δεξιούς και πιο μάγκες διαχειριστές των συγκρουόμενων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου» και απαντούσε στην ήπια κριτική της ΝΔ με τον καθησυχαστικό λόγο του μεγάλου προς το μικρότερο αδερφό.

Μόνο στο ΚΚΕ, στον Στριφτάρη που σήκωσε το κοινοβουλευτικό βάρος και στον Τζέκη κι εμένα που μιλήσαμε, σκλήρυνε ελαφρώς κι ειρηνικώς και μας είπε ότι δεν καταλαβαίνουμε, γιατί είμαστε «κολλημένοι» από πλευράς αρχών, ότι υπάρχουν κι άλλα σωματεία στα λιμάνια εκτός από την ΠΕΜΕΝ και τα ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπου οι εργαζόμενοι συμφωνούν μαζί τους και με τα... θαύματα της ελληνικής ναυτιλίας και ειδικά μάλιστα της ακτοπλοΐας!.. Κουφός στην αγωνία, κουφός στην κριτική, αλαζονικός και ψυχρά ευγενικός. Ηταν ο ίδιος ο φτυστός εαυτός του προχτές σ' ένα κανάλι, στην ώρα της μεγάλης θεαματικότητας των ειδήσεων (MEGA), που με χαμογελαστό βλέμμα και τεχνητή οργή εναντίον όσων θέλουν το κακό του, τον παραγκωνισμό και την... παράκαμψή του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, που στάθμιζε την «επιτυχία» τού να έχουν σωθεί περισσότεροι απ' όσους πνίγηκαν στις Πόρτες της Πάρου... Ακατανόητο του φαινόταν αυτού του γενειοφόρου ιππότη του ευρωπαϊκού κεντροαριστερού κυρίου το δυστύχημα, μα ακόμα πιο ακατανόητο το να παραιτηθεί, έστω από ευθιξία. Γιατί, για έγκλημα ούτε λόγος. Οι ιππότες ούτε εγκληματούν αλλά ούτε και θίγονται, τουλάχιστον οι σύγχρονοι οι καβαλάρηδες των δεικτών αριθμητικής ευημερίας και ύπουλης διαδοχής...

Ακατανόητο μου φαινόταν όπως και σε χιλιάδες άλλους πολίτες που δε σπάσαμε τις τηλεοράσεις μας από θλίψη κι οργή ανακατεμένη μ' αγανάκτηση και τύψεις ίσως για πολλούς που με την ψήφο τους ενίσχυσαν αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο της πιο στυγνής, της πιο απάνθρωπης, της πιο βάρβαρης πολιτικής που είναι αυτή που υπηρετεί το ληστρικό κέρδος, μέσα απ' το στύψιμο του εργάτη, του ναυτεργάτη, του νέου, του δασκάλου, της καθαρίστριας, της μάνας με τα τρία παιδιά και τ' αμέτρητα σκαλιά να πλύνει, του οδηγού, του αγρότη, του σκαφτιά, του φοιτητή με τις μεγάλες ιδέες και τα όνειρα που έχουν τις ρίζες τους σε δυο δωμάτια ανήλιαγου διαμερίσματος στην «Ελλάς του 200Χ(;)».

Το ποστάλι - νεκροφόρα, που πήρε τους ανυποψίαστους κι εκβιασμένους να ταξιδεύουν μ' αυτό επιβάτες, αλλά και το μάγειρα, κι έναν μηχανικό κι έναν ναύκληρο κι έναν ευαίσθητο λιμενικό μαζί του στο μαύρο κρύο τάφο, δεν τις πέρασε τις Πόρτες, τις δύο που έχει η ζωή. Η εταιρία - δεινόσαυρος πια που πλέει μονάχος του στο Αιγαίο και στη Σοφοκλέους έχει γερό στομάχι και πολλά λεφτά. Την ώρα που η χώρα κι οι θαλασσινοί της μετράνε πτώματα, αυτοί στα γραφεία υπολογίζουν αποζημιώσεις, ισοσκελίζοντας ζημίες - κέρδη. Στην ελεύθερη οικονομία της αγοραίας πολιτικής, μας λένε τα επίσημα κυβερνητικά χείλη κατάμουτρα πως φταίνε πρώτ' απ' όλα οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως και στις πυρκαγιές. Κι ύστερα η δυσπιστία μας... Εμείς φταίμε. Που δεν τα βρίσκουμε όλ' αυτά φυσικά, όσο τον κακό μας τον καιρό, και δε βασιζόμαστε στην πολιτική μπούρδα ότι «το μαχαίρι θα πάει στο κόκαλο».

Βέβαια εκεί θα πάει. Στο λαό. Αυτός είναι το κόκαλο που απέμεινε, αφού το κρέας το φάγανε τ' αφεντικά του πλούτου και τα τσιράκια τους. Θα την πληρώσουν κάνα δυο, ίσως και απολύτως δίκαια κατά το μερίδιό τους, ναυτικοί, δυο τρεις υπάλληλοι, άντε και δυο τρεις λιμενικοί κι οι άλλοι, οι πλοιοκτήτες και οι πολιτικοί θα κάτσουν σε λευκό τραπεζομάντιλο ένα γύρο, με ένα απεριτίφ και θα συλλογιστούν πώς θα ξεπεραστεί είτε η πτώση η προσωρινή στη μετοχή τους είτε η μικροκρίση η πολιτική.

Μια πολιτική που στέκεται κι αυτή και πλέει με τον ούριο άνεμο της ψήφου μας μπροστά σε δύο πόρτες. Την μπάζουμε απ' τη μια, μονάχοι μας στη βαρβαρότητα. Την άλλη που γράφει σοσιαλισμός, την κλείσαμε έστω κι άθελα στα μούτρα του λαού, στα μούτρα μας. Με την ψευδαίσθηση ίσως πως άμα πας μαζί τους στην πόρτα τη δική τους που γράφει «κέρδη», θα χωρέσουνε κι οι «άνθρωποι». Δυστυχώς για να λαδώνεται η πόρτα των καπιταλιστών χρειάζονται νεκροί, πνιγμένοι, καμένοι, εκτελεσμένοι, γερασμένοι, άρρωστοι, αγνοημένοι. Κι αν δε ναυαγήσει αυτή η πολιτική τότε τα ναυάγια θα μένουνε σε μας και σ' αυτούς η εξουσία να τα προκαλούν, να τα επιτρέπουν, να τα λογαριάζουν και να τα αξιοποιούν.


Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ