Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Σκυλόψαρο 2001

Θα μπορούσε αυτός ο τίτλος να είναι και η περιγραφή της κατάστασης στα βορειοδυτικά μας σύνορα. Εκεί όπου ο σπόρος της Μεγάλης Αλβανίας φύτρωσε για τα καλά. Στο διάσπαρτο από πυρηνικές ουσίες έδαφος, το οργωμένο με βόμβες στον... κήπο των αμερικανο-νατοϊκών συμφερόντων. Στη διαμελισμένη, αλλοτριωμένη ηγετικώς και ηττημένη λαϊκώς από την κούραση Γιουγκοσλαβία.

Ομως ο τίτλος «Σκυλόψαρο 2001» είναι σύντροφοι η ονομασία της μεγαλύτερης υποβρυχιακής άσκησης στον κόσμο. Θα γίνει με πάτρωνα το ΝΑΤΟ βεβαίως, στο Ιόνιο βεβαίως. Αρχίζει στις 15 του Φλεβάρη με σημαντική συμμετοχή του ελληνικού αλλά και του τουρκικού ναυτικού.

Την ίδια εποχή, τώρα δηλαδή, οι Αμερικανοί ιδρύουν σώματα διαστημικού και πληροφορικού πολέμου στην αεροπορία τους και άρχισαν να προετοιμάζονται με ασκήσεις εικονικού αστρικού πολέμου όπου ο εχθρός είναι η Κίνα.

Ο λαός πρέπει, λένε οι δυνάστες του, να μένει μακριά από τέτοιες πληροφορίες. Του είναι άχρηστες. Αρκεί να ασχολείται με τα καθημερινά του βάσανα και τις μικρές χαρές και γκλαμουριές του. Να παίζει λίγο στο Χρηματιστήριο, να μετράει πώς θα πληρώσει φως, νερό, τηλέφωνο, δίδακτρα, νοσοκομείο, τη δόση απ' τ' αμάξι. Η πολιτική του παιδεία να εξαντλείται στην παρακολούθηση των ντέρμπι της Βουλής, με ολίγη από στατιστική εκτίμηση του φαινομένου Αβραμόπουλος. Η κουλτούρα του πρέπει, λένε οι πάτρωνες, να περιλαμβάνει δηλώσεις της λαίδης Αντζελα της ελληνοτουρκικής φιλίας και τη συναισθηματική φόρτιση που προξενεί στο λαό ο τραυματισμός του Σάκη και η καταδίκη του Γκλέτσου για άσκοπους γαμήλιους πυροβολισμούς.

Θα μείνω στην άσκηση «Σκυλόψαρο 2001». Σε πείσμα της συσκότισης των πραγματικών κινήτρων που θέλουν την παγκοσμιοποίηση μία διεθνώς οικεία, καταναλωτική έννοια, κάτι σαν γλυκόπικρη καραμέλα που δίνει την ψευδαίσθηση στο πόπολο ότι λέει και συμμετέχει με σπουδαίους όρους στο τερατώδες παιχνίδι συμφερόντων.

Προσοχή. Το Αιγαίο μοιράστηκε και τακτοποιήθηκε. Δυστυχώς έτσι είναι κι όσο γρηγορότερα το παραδεχτούμε τόσο πιο γρήγορα κι οδυνηρά θα ξυπνήσουμε. Μεταξύ στρατηγείων της Λάρισας και της Σμύρνης, ο στρογγυλοκαθισμένος στο στρατηγείο της Νάπολι Αμερικανός έπαψε μετά την άσκηση «Destined Glory» να διαιτητεύει. Μοίρασε ρόλους και χαρτιά. Η Τουρκία θα πετάει πάνω από ελληνικά νησιά που παραμένουν τέτοια προσωρινώς. Θα έχει τον πρώτο στρατηγικό ρόλο στην περιοχή με μικρό βοηθό την Ελλάδα στα δυτικά, στο Ιόνιο δηλαδή. Η Τουρκία ήδη αναπτύσσει τεράστιο δορυφορικό - διαστημικό πρόγραμμα και στον πληροφορικό πόλεμο είναι σε σύγκριση μ' εμάς υπερεξοπλισμένη.

Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωαμερικανοί νεοταξίτες στρέφονται τώρα στο Ιόνιο και την υπό ίδρυση και με βάση τα σχέδιά τους Μεγάλη Αλβανία. Ομως βλέποντας την αρχικώς μόνο ελληνική, αλλά τώρα εξαιτίας των θυμάτων του ουρανίου γενικευμένη κριτική για το έγκλημα των βομβαρδισμών που βαφτίστηκε δήθεν «πόλεμος στο Κόσσοβο», ακολουθούν άλλη επικοινωνιακή τακτική.

Προσέξτε σύντροφοι καλά. Το ΝΑΤΟ δε θα λέει, σ' αυτή τη δεύτερη φάση μετατροπής των Βαλκανίων σε στρατιωτική πυρηνική λωρίδα ασφάλισης των υπερκαυκάσιων συμφερόντων του, ψέματα όπως πριν από δυο χρόνια. Θα ανησυχεί για τον αλβανικό επεκτατισμό στο Τέτοβο, στο Πρέσεβο, στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στα Σκόπια. Θα φωνάζει «mea culpa», θα πληρώνει δημοσιογράφους να γράφουν ότι οι Σέρβοι του Τζίντζιτς και του Κοστούνιτσα αδικήθηκαν τότε και πρέπει να τους υπερασπιστούμε τώρα. Θα στείλουν μερικούς Αλβανούς προβοκάτορες να φάνε σε έκτροπα δυο τρεις Ελληνες, δυο Σκοπιανούς, πέντε Γάλλους και μερικούς Τούρκους φαντάρους και θα εξασφαλίσουν έτσι διακρατική λαϊκή και υπεράνω θρησκευτικών και «πολιτικών» διαφορών συναίνεση και στήριξη.

Θα προσπαθήσουν να πείσουν το λαό μας ειδικά, ότι ορθά αντιστάθηκε στο γιουγκοσλαβικό διαμελιστικό δράμα και τη νατοϊκή επέμβαση, αλλά τώρα κινδυνεύει ο ίδιος από την αλβανική επιθετικότητα και τον ήδη πλασαρισμένο στις ελληνικές εφημερίδες «αλβανικό αλυτρωτισμό».

Θα μας πει το ΝΑΤΟ ότι το σφάλμα διορθώνεται και θα μας βοηθήσει να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνουμε Κόσσοβο στο βορρά μας, αν η Κέρκυρα γίνει Αβιάνο και η Πρέβεζα Κουμάνοβο, όπου οι σύμμαχοί μας θα σχεδιάζουν την εξόντωση του Αλβανού Μιλόσεβιτς αυτή τη φορά, αλλά με τη... λαϊκή στήριξή μας.

Το παιχνίδι είναι επικίνδυνο. Το «Σκυλόψαρο 2001» είναι η πρώτη μεγάλη πρόβα. Τα 750.000 καλάσνικοφ που βρίσκονται στην Ηπειρο, οι νατοϊκοί θέλουν να τα στρέψουν οπουδήποτε πλην εναντίον τους. Τα μάτια μας ανοιχτά, πόλεμος ενόψει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ