Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Ο ευρωμαθητής κ. Σημίτης

Κάπου ανάμεσα εκεί στα μαλακόσκληρα ροκ και τα πραγματικά δραματικά τανγκό της αργεντίνικης παγκοσμιοποιημένης οργής, αίφνης θαρρείς και η Ελλάδα μόλις τώρα γεννήθηκε ως χώρα και φέρνει κάτι σε... Κόσσοβο.

Αυτό το παράλογο συμπέρασμα έβγαλε όποιος είχε την ατυχία να παρακολουθήσει το λόγο του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού, στη δήθεν κορυφαία συζήτηση περί προϋπολογισμού.

Εμοιαζε με κακό γυμνασιόπαιδα που διαβάζει την ανορθόγραφη έκθεση ιδεών του με θέμα «Τι κατάφερα τη χρονιά που πέρασε και τι δεν μπορώ να κάνω από δω κι εμπρός». Εκθεση με αποδέκτες βαθμολογητές τα νομισματοπιστωτικά θηρία, τις ευρωδυνάμεις του νεοφιλελεύθερου κεντροαριστερισμού και τα κοράκια της ελεύθερης αγοράς που πέφτουν πεινασμένα στα πολύτιμα απομεινάρια - ψαχνά του εξαρθρωμένου κράτους.

Συνταγμένος ο λόγος του από τρεις τέσσερις, ίσως και πέντε αρμοδίους κατά θέμα λογογράφους, αρθρώθηκε άθλια εν μέσω πρωτοφανούς αδιαφορίας, υφέρποντος χλευασμού και απορημένων χασμουρητών, από κυβερνητικούς και μη βουλευτές.

Ηταν ο χειρότερος Σημίτης που γνώρισε στο πρωθυπουργικό βήμα η χώρα. Η μόνη συντεταγμένη παράγραφος περί του κατορθώματος του ευρώ, πνίγηκε στην οίηση και την υπερβολή. Γιατί, όπως και να το κάνουμε σύντροφοι, είναι κομμάτι δύσκολο να δει κι ο φανατικότερος οπαδός του κ. Σημίτη, το ευρώ ως Παρθενώνα, ως έπος του '40 και της Εθνικής Αντίστασης μαζί, πορεία του Ομήρου από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια και ίσως άλμα ισάξιο με το πάτημα της σελήνης από ανθρώπινο ποδάρι.

Λόγος απελπισμένος, ασύνδετος και μηρυκαστικός του ανούσιου χωρίς όραμα ή στόχο, αλλά και χωρίς την έστω, σωτήρια σε επίπεδο επικοινωνίας, απολογιστική ευπρέπεια. Αφασικός πολιτικά έχει ακουστεί πολλές φορές ο κ. πρωθυπουργός. Αναίτια ασήμαντος όμως όπως την Παρασκευή τα μεσάνυχτα του 2001, πρώτη φορά αυτό χαρακτηρίστηκε με τόση έμφαση και εμφανή τα αδιέξοδα σημάδια του πολιτικού πανικού.

Με τα τρένα σταματημένα για πρώτη φορά από τον προπερασμένο αιώνα, με την κυβερνητική προτροπή «μην κινείσθε για να μην πεθάνετε», με τα ΜΑΤ να χτυπάνε τους εργάτες καθαριότητας δίπλα από τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες και τα άδεια μαγαζιά, με τα παιδιά να παίρνουν μποναμά τη χιλιοστή μεταρρύθμιση της αντιμεταρρυθμισμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο κακός ευρωμαθητής κ. Σημίτης ικέτεψε για βαθμό προβιβασμού του σε μεγαλοαστό Γαλλογερμανό πρωθυπουργό και πήρε μόνο ψήφους που ήδη είχε. Κόπηκε πανηγυρικά.

Η αποστροφή του λόγου του «εμείς βοηθάμε τους αδύναμους της κοινωνίας», ήχησε σα φιλανθρωπία του Κακοφωνίξ εξοργιστική, για τον αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό που γνωρίσαμε εδώ και χρόνια. Και δε σώθηκε με το κουδούνισμα των ευρωνομισμάτων στα πλαστικά σακουλάκια.

Ενα το θετικό στο φετινό λόγο του κ. Σημίτη περί προϋπολογισμού. Του γαϊδάρου η σκιά, όλοι ξέρουμε πως κοστίζει πανάκριβα και δε σε πάει καβάλα στον ευρωπαράδεισο. Ηρθε η ώρα της δράσης για το λαό που δεν αντέχει την πιτουροφαγία του «κοινωνικού προσώπου» των εχθρών του.


Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ