Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Εκ του αποτελέσματος...

Τα μεγάλα πολιτικά ερωτηματικά που προκύπτουν από τη θλιβερή μονόπλευρη, εξουσιαστική «επικαιρότητα» μόνο πολιτικά απαντώνται. Το δε καθαρά σημειολογικό ποίημα του Ουμπέρτο Εκο περί «των ειδήσεων που δεν υπάρχουν τον Αύγουστο», πολύ περιορισμένα μπορεί να απαντήσει γιατί και ποιος κατασκευάζει το μήνα των μαζικών διακοπών, ποιες ειδήσεις.

Ετσι το όπλο, το υπερόπλο χειραγώγησης των μαζών που χρησιμοποίησε από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο καπιταλισμός για να στηρίζει τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, η λεγόμενη Μαζική Ενημέρωση, καταφέρνει το ένα χτύπημα πίσω απ' τ' άλλο στην ταλαίπωρη νοημοσύνη των κοινωνιών που πασχίζουν να επιβιώσουν.

Σύντροφοι, το όπλο αυτό υποτιμήθηκε συνολικώς από την Αριστερά στον τόπο μας. Αφέθηκε να διογκωθεί, να χρησιμοποιηθεί από τους καπάτσους προδότες της εργατικής τάξης που βολεύτηκαν στο σύστημα. Εκπαίδευσε τουλάχιστον τρεις γενιές μεταχαωτικές. Ετσι σήμερα μοσχαναθρεμμένες με «μπιγκ μπράδερ» και «ριάλιτι σόου», αυτές οι γενιές, ακούνε σήμερα ότι ήρθαν στον τόπο μας, σ' αυτά εδώ τα μάρμαρα όπου κακιά σκουριά δεν πιάνει, για να πιάσουν τον Κουφοντίνα, οχτώ κυνηγοί κεφαλών (!) από το FBI που θα αμειφθούν και με 1,5 δισ. δρχ. ημών των φορολογουμένων για τις... υπηρεσίες τους. Και δεν γκρεμίζονται τα κεραμίδια. Δε γίνεται της διαλεκτικής κακομοίρας.

Είναι οι ίδιες οι γενιές των παραλυμένων τηλεθεατών που βρίσκουν φυσικό να τιμώνται στην ίδια τελετή (με κοινό χαρακτηριστικό την εντοπιότητα) ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο Χαρίλαος Φλωράκης! Την ώρα που μερικοί δήθεν δημοσιογράφοι γράφουν ότι δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας αφού γύρω από τη 17Ν δεν παρατηρείται κατάφωρη αλλά μόνον «απλή», «φυσιολογική» μετά την 11η Σεπτεμβρίου παραβίαση ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων πολιτών, αθώων και ενόχων, πραγματικών ή κατασκευασμένων.

Η 17Ν, όπως και κάθε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, πολιτικά κρίνεται εκ του αποτελέσματος των ωφελημένων προσώπων ή και ομάδων με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά. Βγάζοντας απ' τη μέση κάποιους, η 17Ν πλούτισε κάποιους άλλους. Καταπόντισε συμφέροντα τρομοκρατώντας τα για να διογκωθούν άλλα κινούμενα στον ίδιο χώρο. Εξωράισε πολιτικούς και έδωσε άλλοθι σε συγκεκριμένες πολιτικές. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα έφερε την πολυπόθητη νομιμοποίηση της εξάρτησης από τον οδυνηρό «ξένο δάκτυλο». Ξέπλυνε συνειδήσεις και υποθήκευσε με τα παζάρια της στημένης εξάρθρωσής της, κάθε επικοινωνιακή απόπειρα ν' ανοίξει πλατιά και δημοκρατικά μια λαϊκή ιδεολογική μάχη μεταξύ αυτών που ουδέποτε την ενστερνίστηκαν, όπως οι κομμουνιστές και των δήθεν δημοκρατικών που την υπηρέτησαν και την ενίσχυσαν όσο τους ωφελούσε.

Ξαναγύρισα στο σκληρό ρεπορτάζ μετά πλείστων όσων κινδύνων αυτές τις μέρες της... τρομοκρατίας. Ξέρω πως ενώ η... ανέμη η κακοτυλιγμένη του παραμυθιού της εξάρθρωσης αφήνει ανέγγιχτο τον πολιτικό πυρήνα της 17Ν, θα σφίγγει ταυτόχρονα γύρω από το λαιμό κάθε πολίτη και πολιτικού που θα τολμήσει να δει ποιος θησαύρισε κυριολεκτικά και μεταφορικά από τα ξηρά πιστόλια και τις κουφές ή ορφανές βόμβες.

Το παιχνίδι θα μεταφερθεί εκεί που η ύβρις φέρνει χρήμα και ισχύ. Στα ΜΜΕ. Περιμένετε και θα δείτε...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ