Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Ο καλός, ο κακός και ο ... άσχημος

Ο κακός καπιταλιστής είναι ο Αμερικανός. Σφάζει, βομβαρδίζει, επιβάλλει δικτατορικά καθεστώτα όπου συμφέρει τα μεγάλα κεφάλαιά του και τρομοκρατεί τον ίδιο τον αμερικάνικο λαό πνιγμένο στην άγνοια και την προπαγάνδα με πρόσχημα την εναντίον του τρομοκρατία. Ο Μέγας Πρόεδρος Μπους, μάλιστα, διατάζει τον πιλότο του προεδρικού αεροσκάφους να κάνει μια βόλτα πάνω απ' το Ιράκ για να δει το βομβαρδισμένο τοπίο, τη ρημαγμένη Βαγδάτη. Διαστροφή.

Ο καλός καπιταλιστής, που θα 'λεγε κι ο συνεπής ευρωπαϊστής, είναι ο Γάλλος που στέλνει στρατεύματα στο Κονγκό, τα μισά δικά του, τα μισά δικά μας. Είναι λιγότερο γνωστός από τον πρώτο, επειδή διαθέτει μικρότερη κινηματογραφική παραγωγή προβολής των «αξιών» του κι έτσι έχουμε μείνει με κάτι άθλιες ταινίες, περί λεγεώνας των ξένων και έναν καλό «Πεταλούδα».

Ο καλός ανανήψας από τον κομμουνισμό πολωνικός καπιταλισμός είναι αυτός που στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ να φυλάνε τα συμφέροντα των κατοχικών αμερικανικών στρατευμάτων. Εχει, όμως, το ...προνόμιο να διοικεί και χίλιους Ουκρανούς, που τόσο πρόθυμα τού στέλνουν οι ταχέως ενσωματωμένοι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων πρώην Σοβιετικοί ηγέτες και πολίτες.

Οι καλοί κι οι κακοί καπιταλιστές ιμπεριαλιστές συνεργάζονται άψογα, όπως ο καλός κι ο κακός μπάτσος στις χολιγουντιανές ανακρίσεις μαφιόζων και ανθρώπων του περιθωρίου. Τόσο, που, πρόσφατα, επί λαμπρής Ελληνικής Προεδρίας κ. Κ. Σημίτη, οι Ευρωπαίοι (οι καλοί) αποφάσισαν να εκδίδουν αμέσως στους Αμερικανούς (στους κακούς) κάθε ατυχή, δυστυχή, κάθαρμα ή και άγιο που θα ζητήσει η Ουάσιγκτον γιατί της χαλάει κάπου τα σχέδια και θέλει να τον αναμορφώσει σε υπερσύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν κι αυτό στο Γκουαντανάμο της Κούβας. Οι καλοί, μάλιστα, αποφάσισαν να απαλλάξουν τον Μπερλουσκόνι από κάθε δίωξη για διαφθορά, ώστε να προεδρεύει απερίσπαστος της ΕΕ. Οι δε Ισπανοί, να θέσουν εκτός νόμου το κόμμα Ερι Μπατασούνα των Βάσκων, επειδή το είπαν τρομοκρατική οργάνωση οι κακοί, που ξέρουν και καλύτερα τους άλλους κακούς στον κόσμο. Οι δε κακοί χαιρέτισαν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο Περού, ώστε να αναλάβει ο στρατός τους διαδηλωτές, που φωνάζουν για ψωμί και δουλιά, ενώ οι καλοί αποφάσισαν να καλούν στις επίσημες εκδηλώσεις τους κάθε Κουβανό που θέλει να δει την Επανάσταση πνιγμένη στα δολάρια, στην υψηλή πορνεία, στα ναρκωτικά μέσα στα κουβανέζικα πούρα, έτσι ώστε η Αβάνα να ξαναβρεί την ...αίγλη του αποικιοκρατικού εξωτικού καπιταλισμού που είχε επί Μπατίστα.

Ποιος είναι ο άσχημος σ' αυτήν την άθλια πραγματικότητα, που εξελίσσεται σαν ταινία δ` διαλογής, μωρέ σύντροφοι; Μάλλον εμείς είμαστε. Ο εργαζόμενος κι αντιστεκόμενος λαός μαζί με όλους τους άλλους λαούς του κόσμου, που γεννάνε παιδιά έτοιμα και ικανά να πετάνε πέτρες στα ξένα στρατεύματα, όπως δείχνουν οι εικόνες στην Παλαιστίνη και τώρα και στο Ιράκ και όπου Γης της ιμπεριαλιστικής καταστροφής.

Τους ...άσχημους φοβούνται κι καλοί και οι κακοί πρωταγωνιστές αυτού του παγκόσμιου δράματος που παίζεται με κομπάρσους οπαδούς της Μεγάλης Αικατερίνης Πασών των Ρωσιών στον 21ο αιώνα. Στο δικό μας κανναβάτσο, οι καλοί λένε πως ο λαός περνάει υπέροχα κι οι κακοί πως μπορεί να περάσει ακόμα καλύτερα με τη δική τους συμβολή στα τεράστια κέρδη των ολίγων. Αλλά δε φταίνε μόνον αυτοί. Φταίμε κι εμείς, που δεν τους δείχνουμε παρευθύς πως ο άσχημος για την τσέπη τους λαός είναι ο ένας και μοναδικός πρωταγωνιστής. Στη Θεσσαλονίκη όμως τώρα, σε δυο βδομάδες βαράει καμπανάκι ενός κρίσιμου γύρου. Γι' αυτό κουβάλησαν, καλοί - κακοί, χιλιάδες κάμερες και ματ και όπλα, για να περάσουν τις πολιτικές τους αποφάσεις μαζικής καταστροφής. Ηρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους. Να κομματιαστεί η ταινία και να φτιαχτεί απ' την αρχή. Την τωρινή κόπια ας τη βλέπουν στο Φόρουμ κι ας συνεδριάζουν για ν' αποφασίζουν ποια απ' την Κική κι απ' την Κοκό στον «καλό» ιμπεριαλισμό και τον «αγαθό» καπιταλισμό, διαλέγουν. Χασάπηδες γράμματα!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ