Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

Πατριδογνωμόνιο
Χωνευτικά κι αχώνευτα...

Ηπιο και πολιτισμένο το κλίμα. Κάθονται οι δυο στο καλά στρωμένο απ' την αδράνεια της εργατικής τάξης τραπέζι, με χρυσά, μαχαιροπίρουνα, δωρεά των χορηγών απ' το εξωτερικό και καταπίνουν τον άμπακο. Δικαιώματα, ματοβαμμένα, για ορεκτικό. Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα πολυτέκνων, φάρμακα, δίδακτρα, τροφεία παιδικών σταθμών, επιδόματα ανεργίας.

Υστερα, στο ίδιο ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, απαραίτητο για να μην κόβεται η όρεξη των ανθρωποφάγων, έρχεται το κυρίως πιάτο. Ακτές, δάση, βουνοκορφές, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες. Σάλτσα από τραπεζικά δάνεια. Καρυκεύματα τα λιμάνια, τα αεροπλάνα, οι σπόροι του βαμβακιού και του καλαμποκιού.

Τέλος έρχεται το επιδόρπιο. Στο ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, με το εκλεκτό κρασί εισαγωγής, πάντα φτάνει η διπολική παρέα στο γλυκό.

Οπλα, υψηλή τεχνολογία, εθνικοί στρατοί που μοιράζονται σε μισθοφορικές ομαδούλες μεταξύ τους. Στην ώρα του γλυκού αποφασίζονται και τα γεύματα σε άλλες χώρες, μακρινές. Αλλωστε τα Βαλκάνια, όπως λέει και ο άσωτος του συμφεροντολογικού πατριωτισμού Αρσένης, είναι μεγάλη επιτυχία που δε λέγονται πια Βαλκάνια, αλλά υποψήφια για ένταξη κράτη, όπως Κόσσοβο, «Μακεδονία», Βοσνία (κατάπιαν το Ερζεγοβίνη) Σερβία - Μαυροβούνιο (εδώ μένουν τα δύο ονόματα με το ζόρι, όπως λέμε Σημίτης - Γεωργάκης). Την ώρα του χωνευτικού, έχουν προστεθεί γελάκια απ' τα γαργαλητά των δημοσκοπήσεων, έρχεται και το λικεράκι. Κάποιοι απ' τα γκαρσόνια συνοφρυωμένοι λένε πως σκοτώθηκε και τέταρτος εργάτης στα εργοτάξια και τις φάμπρικες των ήπιων και πολιτισμένων του τραπεζιού. Η παρέα καλπάζει και παίζει το παιχνίδι του θλιμμένου, όπως μπροστά στις κάμερες. Ο πιο καινούριος λέει ξεκάθαρα επιτέλους την άποψή του. «Οι χρήστες μαλακών ναρκωτικών μπορούν να παίρνουν τη δόση τους από τα κρατικά στέκια». Χειροκροτήματα. Αλλοι ονειρεύονται φόρο χασίς, ή φόρο μαριχουάνας. «Με κάτι τέτοιες καινοτομίες ξεχνιούνται οι εργατικές κηδείες», λένε με σπασμένα ελληνικά οι σύμβουλοι. Αμα οι νεκροί εργάτες αυξηθούν δραματικά, οι συνδαιτυμόνες ρεύονται. Λες κι είναι πολλή η κρέμα σαντιγί.

Την πρόποση για καλή νίκη και στους δυο μονομάχους, σε ήπιο και πολιτισμένο προεκλογικό κλίμα, την κάνουν οι τραπεζίτες. Κι ο Σόρος.

Γι' αυτό το γεύμα δεν ξέρουν τίποτα οι ταπεινοί και μαύροι ψηφοφόροι. Θα διαβάσουν και θα δουν το μενού στην τηλεόραση και θα εκστασιαστούν. τόσο φαΐ κι όμως είναι όλοι τους ευάεροι, ευήλιοι και κομψοί. Αλλη τάξη. Ημίθεοι οι άνθρωποι της εξουσίας.

Η μικρή μανικιουρίστα, που βγάζει χίλια ευρώ το μήνα σκύβοντας δεκάξι ώρες την ημέρα πάνω από τα χειροπόδαρα που θέλουν περιποίηση, ανασφάλιστη και με σταματημένο το σχολειό στην τρίτη του Δημοτικού, τα 'φτιαξε μ' έναν κομμουνιστή κι έχει σκιαχτεί. Πρώτα γιατί κατάλαβε σε ποια τάξη ζει κι ύστερα γιατί τις τελευταίες μέρες, όλο και σε πλουσιότερα σπίτια βλέπει βαβούρα όταν πάει για δουλιά. Της πιάνουν και κουβέντα για τα πολιτικά. Και της λένε τα πλούσια αφεντικά που δίνουν μικρά φιλοδωρήματα: «Γιωργάκη είπαμε θα ψηφίσεις. Αλλιώς να μη ξαναέρθεις για τα νύχια μας». Η ίδια που έχει λιγάκι απ' τον έρωτα ξεθαρρέψει, τολμάει να μονολογεί. «Τι έχει για τους πλούσιους αυτό το παιδί κι όλοι το θέλουν για δικό τους; Ως κι η αδερφή μου, άνεργη και τεμπέλα μαζί, λέει ότι τον συμπαθεί. Οι λιγότερο πλούσιοι μου λένε τα ίδια για τον Κωστάκη»...

Η τέχνη του εκβιασμού στο σύγχρονο μεγαλείο της, αποφασίζεται στα γεύματα των διπολικών. Μοιράζεται σε μερίδες. Υστερα όμως έρχεται η χώνεψη της αλήθειας απ' τη μικρή μανικιουρίστα που δουλεύει απ' τα δεκατέσσερα, όσα και τα μάτια που της άνοιξε η ζωή. Μόνη της ρώτησε, μόνη της απάντησε.

«Θα ψηφίσω ΚΚΕ. Η ψήφος είναι μυστική, είναι δική μου κι είναι κι ακριβή»!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ