Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Από Μαδρίτη, 2004, Καμπούλ...

Σύντροφοι τα γεγονότα τρέχουν με την ταχύτητα της Μαύρης Διεθνούς. Ποτάμι το αίμα των λαών. Χοάνες συναισθηματικού εγκλωβισμού και απελπισμένης επιβίωσης ανοίγουν με φρικωδίες σαν της Μαδρίτης. Κι είμαστε μόνον λειψά τρία χρόνια από το εναρκτήριο λάκτισμα της 11ης του Σεπτέμβρη κι ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ. Ψυχραιμία και προσοχή χρειαζόμαστε πριν βρεθούμε στο λάκκο με τα φίδια.

Ξέρω καλά πως δεν προλάβαμε μήτε να κοιμηθούμε, μήτε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί για το τεράστιο βήμα μπροστά που έκανε το Kόμμα μας σ' αυτές τις εκλογές, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του δικομματισμού, τις Σειρήνες μιας ύπουλης και οπορτουνιστικής πρότασης, να συμβαδίσουμε τάχα μου με δυνάμεις που αριστερίζουν λαστιχωτά σαν ιδιότυπο ιδεολογικό χούλα-χουπ... Δεν πειράζει. Συνηθισμένα τα κόκκινα ποδάρια από κακοτράχαλα μονοπάτια. Ομως το ικανοποιημένο γνήσιο χαμόγελο των συντρόφων, ο ατμός από τον ιδρώτα της κούρασης, είναι το κοινό μας γιορτινό τραπέζι. Με 55.000 κοντά νέους ψηφοφόρους στην πιο δύσκολη στιγμή, με έδρα παραπάνω και μια πολύ καλύτερη ποσοστιαία θέση στην ταλαίπωρη πατρίδα, η χαρά όπως κι η ευθύνη μοιράζονται στον καθένα και την κάθε μια, αντίδωρο νίκης σε δύσκολους καιρούς, όπως λέει κι ο ποιητής «κομματάκια φρέσκο ψημένο ψωμί ζυμωμένο στο φούρνο της καρδιάς μας».

Δεν έχει όμως ανάπαυλα η μάχη. Λίγα λεπτά για μια αγκαλιά, ένα βλέμμα, ένα χτύπημα στον ώμο και μπρος συλλαλητήριο, απεργία, συγκεντρώσεις, πόρτα πόρτα δουλιά, χέρι απλωμένο σ' αυτούς που μας σκέφτηκαν και δεν τόλμησαν. Γιατί το θεριό είναι εδώ, ισχυρό, ματωμένο και ανατριχιαστικό. Ο... «ανασχηματισμός» κυβέρνησης μπορεί να έγινε με στιλ και τακτ, αλλά το ΝΑΤΟ θα «προστατεύει» τη χώρα κατέχοντάς τη με αφορμή την Ολυμπιάδα. Η Μαδρίτη και η τραγωδία ήρθε να φιμώσει όλα τα στόματα στο όνομα μιας «συνάντησης» όλο σάλια και γλειψίματα. Πλην ΚΚΕ βεβαίως.

Το αντίτιμο γι' αυτήν την ιμπεριαλιστική ομπρέλα είναι πανάκριβο. Το πρωτόκολλο το υπέγραψε ο κ. Γιαννίτσης και το αποδέχτηκε ως έχει η νέα κυβέρνηση. Θα μας προστατέψει ως άλλο στέγαστρο Καλατράβα η ομπρέλα κι η μπότα του ΝΑΤΟ, αλλά αμέσως μετά την Ολυμπιάδα θα στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν!.. Αυτό είναι το τίμημα. Το έχουμε προκαταβάλει. Οχι, δε μας θέλουν στο Ιράκ εμάς. Στην Καμπούλ μας θέλουν ως πλήρως υποταγμένους στις επιδιώξεις τους. Υποτελείς της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στο μεταξύ στην Ευρώπη των φόρουμ, των φρουφρού κι αρωμάτων που καλύπτουν την καπιταλιστική βρώμα, θα θησαυρίσουν οι βιομήχανοι της καταστολής. Θα πουλάνε ασφάλεια, με ειδικά συστήματα, θα εξοπλίζουν μυστικές υπηρεσίες με βιομετρικά δεδομένα, θα ρουφάνε δικαιώματα στο μισθό, το μεροκάματο και τη σύνταξη με το μπουρί της σόμπας και θα βγάζουν άδεια σε δουλεμπορικές γαλέρες, τα νέα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων.

Ας θυμόμαστε. Στη Μαδρίτη, η Μαύρη Διεθνής χτύπησε το λαό κατάστηθα. Για να διαδηλώνει εφάπαξ ενάντια στο φόβο του και να ψηφίζει τους δυνάστες του καλά κρυμμένους εκεί στο στόμα του λύκου, που χάσκει ανάμεσα Κεντροαριστερά - Κεντροδεξιά. Στο σημείο μηδέν των αγώνων. Στο σημείο που οι έμποροι πουλάνε τις ανάγκες σε συσκευασία ονείρου.

Σύντροφοι, με δυναμωμένη τη λαϊκή εντολή για πρόσω ολοταχώς αντιστεκόμαστε μέχρις ενός. Δυναμώνει ο κόκκινος ποταμός κι αλλάζει τη στάθμη των υδάτων της πορείας προς τη λαϊκή εξουσία.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ