Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Δεν τα κάνει αόρατα...

Εφυγα διακοπές (όχι απ' αυτή τη στήλη εδώ και πέντε χρόνια) σύντροφοι, με το αίσθημα του αναγκαίου «προνομίου». Είναι εξαγριωτικό, μέσα στην ευφορία της ποδοσφαιρικής συγκυρίας να αισθάνεσαι το δικαίωμα στην ξεκούραση σαν προνόμιο αφού τόσοι και τόσοι δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι θα ξοδέψουν χρήματα για να πάρουν την απαραίτητη βαθιά ανάσα για κάθε εργαζόμενο.

Ομως στο κλασικό βορειοελλαδίτικο αποκούμπι μου βρήκα τα πράγματα πολύ χειρότερα από πέρσι. Μισοί οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και κυρίως «μαθητευόμενοι», φθηνά εργατικά χέρια χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις. Τα μαγαζιά άδεια. Οι παραλίες μισοέρημες. Ο χειμώνας συσσώρευσε τόσα βάσανα που το χαμόγελο δεν περισσεύει παρά μονάχα σε προσωπικό επίπεδο.

Κι εκεί που ξεφαντώνω κι εγώ με τους άλλους και γελάμε κι αγκαλιαζόμαστε για το γκολ του Δέλλα, σκέφτομαι το ζοφερό φθινόπωρο και το σκληρό χειμώνα αλλά δε μιλάω. Πήγα κάτι να πω την επομένη και όλοι με κοίταγαν σα γιατρό που ετοιμάζεται να κάνει μια φριχτή ένεση ρεαλισμού κατ' ευθείαν στα σωθικά των χαρούμενων ασθενών που έχουν, έχουμε όλοι μας σχεδόν, ρουφήξει μια γερή δόση ναρκομεγαλείου...

Επεσα να κοιμηθώ την πρώτη νύχτα αποκαμωμένη. Κι έβλεπα σα σε θρίλερ, εφιάλτη, εκείνα τα 17 δευτερόλεπτα που χρειάζεται η... κάμερα ασφαλείας του μεγάλου αδελφού για να συλλάβει την εικόνα οποιουδήποτε μέσα στο πλήθος και να σου δώσει πληροφορίες για το τι βρακί φοράει, με ποιον μιλάει στο κινητό και τι λέει με τον συγκεκριμένο συνομιλητή του που είχε την ατυχία να «συλληφθεί» ωσαύτως ώστε να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς και προστατευμένοι!

Τη δεύτερη νύχτα ακούγοντας τη λέξη γκόοοολ με βασάνισε το κολοσσιαίο δίλημμα των ημερών. Τι είναι τελικώς αυτός ο υπέροχος κι αξιαγάπητος κύριος Ρεχάγκελ; Είναι Γερμανός με ελληνικό ταμπεραμέντο; Είναι Ελληνας με γερμανική λογική και σύστημα; Κι ορθώθηκε μπροστά μου εφιαλτικό το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας που είδα στην τηλεόραση να επιτάσσει, παίρνοντας την μπάλα και μετατρέποντάς τη σε γενική ιδεολογία και πολιτική συνταγή «Ρεχάγκελ παντού». Χριστέ μου, αναφώνησα. Οχι κι έτσι. Αμα φτάσουμε να ψωνιστεί κάθε αφεντικό, από τον υπουργό, ως τον εργοδότη κι από το ΔΝΤ ως το δάσκαλο και να πειστεί ότι η ζωή είναι ματς κι ο ίδιος Ρεχάγκελ, τη βάψαμε. Οχι επειδή είναι κακό πράγμα η πειθαρχία κι η πίστη στο ομαδικό πνεύμα, η αυτοπεποίθηση, η μαχητικότητα κι ο οραματισμός της νίκης. Κάθε άλλο. Αλλά επειδή ακόμα και με τον καλύτερο προπονητή αγώνες δε γίνονται χωρίς αντίπαλο. Και στον προκείμενο εφιάλτη με Ρεχάγκελ το αφεντικό, έχεις αναγκαστικά αντίπαλο το διπλανό. Κι η δουλιά από δικαίωμα γίνεται επιλογή στην ενδεκάδα και πανάκριβο το εισιτήριο για το θρίαμβο της ανεργίας.

Σηκώθηκα με το μυαλό στο σημερινό τελικό. Θέλω την κούπα, θέλω το ευρωπαϊκό. Θέλω κι εγώ αυτό το κώνειο το ποδοσφαιρικό. Για ένα βράδυ. Για μια μπάλα. Οχι για μια ζωή. Αυτή δε θα τη σηκώσει κανείς στους ώμους του για λογαριασμό αλλουνού. Θέλω μαζική χαρά κι ευφορία.

Από Δευτέρα, άντε από Τρίτη, θα σκεφτώ πόσοι Ελληνες κι Ελληνίδες θα υποδέχονται στο άμεσο μέλλον, τα φέρετρα που ίσως έρθουν κάποτε από το «εξωτικό» Αφγανιστάν και το «απελευθερωμένο» Ιράκ, όταν η μπάλα θα έχει ξεσκίσει τα δίχτυα της ζωής της αφημένης στον έλεγχο των αντιπάλων. Μυστικές για την ώρα σκέψεις. Ωραίο πράγμα η μπάλα σύντροφοι. Αλλά δεν τα κάνει όλα αόρατα παρά για δυο δευτερόλεπτα ανέμελων σπασμών χαράς χωρίς δόλο.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ