Κυριακή 30 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πατριδογνωμόνιο
Η γραμμή του φιδιού

Η Ελλάδα κομμένη στα δυο. Οχι επειδή οι αγρότες έβγαλαν ή θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους για το δίκιο και την οργή τους ή για την ανοχή τους στην πολιτική που τους εξανδραποδίζει - αχ! το λάθος κι η ανοχή έγινε εξαντλημένη αντοχή.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δυο, σε λίστες νομιμοφανών ή νομιμοφρόνων του Δημοσίου, όπως λ.χ. οι δημοσιογράφοι, ή σε λίστες παρατυπούντων ή ...παρανομούντων αγροτών, που κυνηγάνε ένα κομμάτι ψωμί για μισό τόνο βαμβάκι.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δυο, στο δημόσιο και το ιδιωτικό αγαθό, το φτυμένο και το προνομιακό, που ήρθαν και κρεμάστηκαν στην πανέμορφη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, που όμως έκλεισε, γιατί έπαθε και κάηκε το σκοινί (;)... Πράγματι, μιλούνε όλοι για μυστήριο, για κεραυνούς κι αέρηδες και Γάλλους που 'ρχονται να απαντήσουν στο πρωτοφανές. Ομως, σύντροφοι, ο κεραυνός, όλοι το ξέρουν κι ας μην τ' ομολογούν πως έπεσε νωρίτερα. Στις πλάτες του φορολογούμενου, αυτό το έργο, το ωραίον και χρήσιμον, θα το εκμεταλλεύεται για 35 χρόνια αυτός που συνεισέφερε λιγότερο από 10% οικονομικώς στην κατασκευή του. Είναι εκείνος λοιπόν ο κεραυνός, το καθόλου μυστήριο, που έδωσε στο δημόσιο αγαθό, στο δημόσιο έργο, στη δημόσια υπηρεσία, το διαβατήριο για την τσέπη του ιδιώτη, έγινε πάσο για το κέρδος και αναγκαστική συνεισφορά των πολλών στην ευμάρεια των ολίγων.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δυο. Ταξικά, από καταβολής της. Εθνικά, προ κάθε καταστροφής της. Γιατί σήμερα, που λαλάμε άκριτα για λίστες και λεφτά, ποιοι τα πιάνουν κι από πού και πώς και πότε και γιατί, είμαστε θαρρείς στην ίδια εκείνη εποχή. Τότε που ο Νίκος Καραντηνός, ο φάρος της εντιμότητας και του αγώνα ο φωτεινός, έγραφε για τον Βάρναλη, τον ...δημοσιογράφο. Ο οποίος δεν πήρε ποτέ απάντηση στο αίτημά του προς την Ενωση Συντακτών, γραμμένο στα 90 του, με το οποίο ζητούσε να δίνεται μικρό βοήθημα στους γέρους που δε θα ζήσουν πολύ, αφού από τη σύνταξή του, την απολύτως πενιχρή, ξόδευε τη μισή σε ταξί για να κινηθεί, στοιχειωδώς, με το βάρος των χρόνων, των πόνων και των στίχων του στο κορμί.

Κι είναι κομμένη στα δυο η πατρίδα, γιατί, εννιά χρόνια μετά τα Ιμια, με νεκρούς στο Αιγαίο τον Γιαλοψό, τον Βλαχάκο και τον Καραθανάση, μια γκρίζα τουρκοΝΑΤΟική γραμμή φαίνεται ήδη στο χαρτί να χαράζει νέο σύνορο συμφερόντων, ακριβώς εκεί, στον 25ο παράλληλο. Οπως ακριβώς επιθυμεί η κουμπάρα και φίλη Αγκυρα και καταγράφει στη «νόταμ» της, την ώρα που εμείς στέλνουμε κι άλλο στρατεύσιμο, αναλώσιμο υλικό, τους ένστολούς, μας να φυλάνε κάτι και κάποιου τα νιτερέσα στο Αφγανιστάν!..

Κι αυτή η χαρακιά μεγαλώνει. Βαθαίνει. Ογκώνει τη βουή στ' αυτιά του παρόντος και του μέλλοντός μας. Κι αν δεν υπάρχουν σήμερα οι Σοβιετικοί να κλείσουνε τα Αουσβιτς, υπάρχουν ακόμα οι ιδέες κι οι πολλοί για να κλείσουν τα Γκουαντανάμο και τ' Αμπού Γκράιμπ, να ξεπλύνουνε τα γκρίζα και να σπέρνουνε τη γη χωρίς κανέναν Βάρναλη να επαιτεί και με καμία γέφυρα κλειστή. Το φίδι άμα σκοτωθεί γλιτώνει το παιδί.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ