Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Members of the public?

«

Μέμπερς οφ δε πάμπλικ». Απομνημονεύστε το, σύντροφοι, κι ας μην ξέρετε αγγλικά. Αλλά κι αν ακόμη το δουν γραμμένο και το ακούσουν κι όσοι ξέρουν τη γλώσσα του Σαίξπηρ, σίγουρα δε θα διανοηθούν εύκολα περί τίνος πρόκειται.

Σε μετάφραση - απόδοση, η παραπάνω φράση σημαίνει «μέλη του κοινού». Κι ήταν ο παγερός νεοταξίτικος και αδόκιμος ορισμός του «πολίτη» που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας μετά το φριχτό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Αναφερόμενος στα θύματα, νεκρούς ή τραυματίες, τα αποκάλεσε «μέλη του κοινού». Ούτε πολίτες, ούτε ανθρώπους, ούτε επιβάτες, ούτε περαστικούς, ούτε εργαζόμενους, ούτε απλώς άτυχους, βρε αδερφέ. Κάτι που να προσδιορίζει την έννοια άνθρωπος σ' αυτόν τον εξαιρετικά τυπικό, επιστρατευμένο για την περίσταση όρο, δεν υπάρχει.

Αντίθετα, για τη δουλιά των αρχών των ανθρώπων της τάξης και των σωστικών συνεργείων, στην ίδια συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την τραγωδία χρησιμοποιήθηκαν από τα ίδια χείλη της εξουσίας όροι συναισθηματικά φορτισμένοι όπως «υπέροχη δουλιά», «εξαιρετικό έργο», «απίστευτη γενναιότητα και κουράγιο», κλπ.

Θα μου πείτε τώρα με αμέτρητα ακόμη τα πτώματα στον υπόγειο του ...Ολυμπιακού Λονδίνου, πρωτεύουσα της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες και της χώρας που φιλοξενεί οχτώ πλούσιους ηγέτες που ...αγωνίζονται να ...καταπολεμήσουν τη φτώχεια εμείς εδώ θα κάνουμε ανάλυση λόγου και γλώσσας; Θ' απαντήσω απερίφραστα ναι και θεωρώντας το καθήκον πολιτικό και συντροφικό να μοιραζόμαστε ό,τι ξέρει ο καθένας μας όσο καλύτερα μπορεί.

Γιατί αν πάμε λίγο πίσω, στις αρχές μόλις της δεκαετίας του '90, θα βρούμε στη γλώσσα της κυρίαρχης τάξης όλη εκείνη την επιστράτευση και προπαγανδιστική διαφήμιση που άρχισε και σχεδόν κυριάρχησε ως προκάλυμμα των εγκλημάτων της, άλλοθι της τρομοκρατίας που επέβαλε ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός στοχεύοντας εκτός των άλλων και τα μυαλά των μαζών.

«Ανθρωπιστικός πόλεμος». «Παράπλευρες απώλειες». «Διακυβευόμενες δημοκρατικές αξίες». «Απειλούμενος τρόπος ζωής». «Ειρηνιστική επέμβαση». Λέξεις - ιδεολογία. Εννοιες που πλασαρίστηκαν κι ακόμα πλασάρονται για να καλύψουν κυρίαρχες πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του εμπορευματοποιημένου τρόμου ώστε να χειραγωγηθούν κι εν τέλει υποδουλωθούν οι λαοί. Λέξεις - έννοιες - σημεία για να κρυφτούν τα τέρατα όπως: βομβαρδισμός αμάχων στον ύπνο τους, απαγωγές ηγετών, συμφέρουσα εθνοκάθαρση, εισβολή, κατοχή, αίμα, παγκόσμια δικτατορία, επιβολή παγκοσμιοποιημένου μονεταριστικού ολοκληρωτισμού.

Τρία χρόνια μετά το πολυπόθητο (!) κατά Γούλφοβιτς (σύμβουλος Μπους τότε) «νέο Περλ Χάρμπορ», που ήρθε (;) με την 11/9 στη Νέα Υόρκη και οι φαινομενικά αθώοι καινοφανείς όροι ήρθαν με τη σειρά τους να δείξουν ποιος πάει πού και γιατί στην αβυσσαλέα ταξική σύγκρουση του 21ου αιώνα.

Ο κ. Γούλφοβιτς έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων εξαφανίζονται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και ο μεν «λαός» δεν υπάρχει ούτε σε μια αράδα του «ευρωσυντάγματος», ο δε «πολίτης» ακόμη και αθώος νεκρός υποβιβάστηκε σε «μέλος του κοινού». Εγινε απρόσωπος. Ανώνυμος. Αθροισμα εντέχνως δραματοποιημένης απώλειας σε φιμωμένα ή ελεγχόμενα ΜΜΕ. Ακούτε. Σημειώνετε. Θυμηθείτε: Η γλώσσα είναι ρίζα, θεμέλιο, αποκάλυψη. Και του φασίστα και του αντιφασίστα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ