Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Διμοιρίες φοιτητών

Ούτε όσοι απελπισμένοι κι «άρρωστοι» πέφτουν αυτές τις μέρες στους κουβάδες του «στοιχήματος» λόγω μουντιάλ δεν περίμεναν τέτοιους εξωφρενικούς ρούμπους που εκστόμισαν τα ποιητικά κι ακαδημαϊκά γαλάζια στόματα, σύντροφοι.

Απ' τη μια, ο Θάνος Βερέμης με τους παλαιομαρξιστές και νταήδες, στη μέση ο Γ. Τράγκας σε παραλήρημα πατρικού σουσουδισμού να γκαρίζει περί άπλυτων κι ακούρευτων φοιτητών χωρίς καν να έχει χορηγό εταιρίες σαμπουάν!..

Και, τέλος, στο άλλο άκρο το δεξί, το καλό και κατάμαυρο που κείται δεξιά της δεξιάς, ο λόρδος Βύρων να βγαίνει απ' το πολιορκημένο Μεσολόγγι του μυαλού του και να πέφτει ακάθεκτος πάνω σε οπλισμένες «διμοιρίες φοιτητών». Ούτε με 60 κιβώτια μπίρες και 10.000 γυμνά βραζιλιάνικα οπίσθια στη μουντιαλική Γερμανία δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τους φοιτητές στην Ελλάδα του ήπιου ανασκολοπισμού της Παιδείας. Ούτε στις αναμνήσεις του Μπέρκλεϊ (όπου κατά Τράγκα φράουλες + αίμα = Βρώμα) μπορεί να υπάρξει ο διεστραμμένος φακός που παρουσιάζει «τα ηρωικά ματ ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα» έτοιμα να αντέξουν και να μη γίνουν ριψάσπιδες στις διμοιρίες των νεαρών δράκων φοιτητών απ' την Κοζάνη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα, τη Σάμο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά, την Κεφαλονιά... που συντονίστηκαν και με σκουπόξυλα πήραν παραμάζωμα τα ματ.

Σύντροφοι, ο τρόπος σημειολογικής παρουσίασης της φοιτητικής αντίστασης στις ευρωπαϊκές και ντόπιες μεθοδεύσεις εξανδραποδισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποδούλωσής της στο μεγάλο κεφάλαιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Είναι καλά μελετημένος κι επικοινωνιακά συντονισμένος. Δε σηκώνει αστεία παρότι χρησιμοποιεί τη φαιδρή ακρότητα ακριβώς για να διεισδύσει σε παράλυτα από το άγχος και την ανασφάλεια μικροαστικά γονεϊκά μυαλά.

Ο ποιοτικός δεκαρολόγος Πολύδωρας έχει επωμιστεί την ευθύνη του ανεξίτηλου σταμπαρίσματος της σκεπτόμενης νεολαίας με το γενικευμένο αόριστο λήμμα «αταξία». Οι ηρακλείς του Βερέμης - Τράγκας προσφέρουν την ακαδημαϊκή ο μεν, τη λαϊκίστικη ο δε, εκδοχή της αταξίας - σπουδάζουσας νεολαίας ως ιδεολογικό μηρυκαστικό αριστερόστροφο λεφούσι ή και εσμό άπλυτων χαρτζιλικούμενων τεμπέληδων. Προσοχή.

Ετσι, η κυρίαρχη αστική τάξη των «μαστεράδων» και «phdήδων», δηλαδή όσων σπούδασαν σε δυτικά μεγαλοπανεπιστήμια με χαρτζιλίκι από τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών γονιών τους, να φαντάζει ως τάξη και νόμος και ησυχία και ασφαλής άκρα του τάφου σιωπή που τη χρειάζονται όλοι οι άυπνοι γονείς του άγριου μεροκάματου.

Αυτές οι φραστικές ακροβασίες, μαζί με τις ματωμένες φοιτητικές κεφαλές που κοσμούν πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου, παίζουν παράλληλα με υγιείς ντοπαρισμένους νεαρούς κι ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές ένα ύπουλο προπαγανδιστικό παιχνίδι που κατασκευάζει εκείνο το ασφυκτικό κοινωνικό σκηνικό, στο οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να παραμένουν φοιτητές μόνο αν είναι πνευματικά ακίνητοι σαν τα ματ και καθαροί μόνο σαν την άναρθρη τραγκιάδα.

Αν δίδασκα πάντως τώρα, η συμβουλή μου σε μαθητές θα ήταν οργανωθείτε, κράξτε τους και βουλώστε τους το στόμα με τα πύρινα όνειρά σας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ