Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Κουκουλοφόροι μάγοι...

Μέρες άγιες, ιερές, σε ανάμνηση θριαμβευτικής γέννησης του γιου του ανθρώπου - κατά δήλωσή του κι όχι καθ' ερμηνεία των διαχειριστών της ανθρωπιάς του - και περισσεύει, όπως κατ' έτος από τότε που με θυμάμαι τουλάχιστον η υποκρισία. Πάνε δεκαετίες τέσσερις και πλέον που φώναζα παππού τον εργάτη - χτίστη συγκάτοικο της αυλής μας στο Κουκάκι. Ηταν η μόνη χρονιά που πίστεψα στον Αϊ - Βασίλη, αφού μόνο σα θαύμα του έμοιαζε το ποδήλατο που απέκτησα σε εποχές μεγάλης οικογενειακής φτώχειας.

Το θυμάμαι το απομυθοποιημένο αυτό «θαύμα» γονέων κάθε που διαβάζω ιστορίες σαν τις φετινές, τις προπέρσινες, τις των επόμενων «εορτών». Ενα γλειφιντζούρι στα 32 ευρώ είναι χρυσός και σμύρνα και λιβάνι μαζί στην ποδιά του έμπορα που βλέπει τις γιορτές σαν αρπαχτή, τον κόσμο σα μπουλούκι φτηνιάρικης παράστασης περιοδεύοντος θιάσου και την Αγορά σαν Παναγιά που τίκτει μονέδα κομμένη σε γραμμάρια αίματος.

Οι μάγοι που κομίζουν «ησυχία», «τάξη» και «ασφάλεια» είναι οι πασίγνωστοι κουκουλοφόροι άγνωστοι μόνον στους παραλήπτες των δώρων τους. Ερχονται νύχτα, ξέρουν όχι απλώς την πορεία αλλά όλες τις πορείες που φωτίζονται από τη διάθεση αντίστασης στην αναγέννηση του αυγού του φιδιού. Είναι το ίδιο φίδι που βασάνισε και κατάπιε το μικρό Χριστό με άπειρα εγκλήματα στο όνομά του. Είναι το ίδιο φίδι που βγάζει στο πεζοδρόμιο, μικρό τυφλό πολεμιστή, το δεκάχρονο γιο του ...παράνομου κουλουρτζή, οπλισμένο με πέτρες.

Αχ! σ' αυτή τη φάτνη των κερδών, των ζώων που μασουλάνε πιστωτικές κάρτες, τι θεός γεννιέται σήμερον εν οιαδήποτε πόλει;

Κι οι μάγοι κουκουλοφόροι που παρεισφρέουν στις πορείες των άλλων παιδιών που θεωρούνται αγέννητα για να σφαγιάζονται ή ν' αποκλείονται χωρίς τύψεις από το θαύμα της ζωής, τι δώρα άραγε κουβαλάνε;

Αυτές τις μέρες περισσεύει τόση εμπορευματοποιημένη «αγιοσύνη», τόση στροφή του πνεύματος στον άνθρωπο - συνάνθρωπο «άγιο καταναλωτή», τόση χαρά «νταμπλ ντοτ», τόση αγορανομική «αποκάλυψη τώρα» που το γιγάντιο ψηφιδωτό των παγκόσμιων δυτικών και ιαπωνοκορεάτικων ή ταϊβανέζικων Χριστουγέννων παρακαλάς να πιάσει φωτιά απ' τις χιλιάδες λαμπιόνια και να καεί μήπως και αναστηθεί ο γιος του ανθρώπου πριν γεννηθεί και εγγραφεί στα κατάστιχα της εκμετάλλευσης.

Κι εγώ που τα γράφω κι όλοι σχεδόν που τα βλέπουμε και τα λέμε και τα παλεύουμε τα σημάδια των καιρών και τα γεννητούρια των φιδιών πέρα και πάνω απ' τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς, μέσα στην αγέλη κινούμαστε, ενίοτε τουφεκώντας λίγες μέρες ξεκούρασης και τις ψευδαισθήσεις των αθώων και πολιτισμικά ανυποψίαστων παιδικών μας χρόνων.

Οι μάγοι φόραγαν ανέκαθεν κουκούλες κι εισέπρατταν τις επιταγές των θαυμάτων τους εκδοθείσες στο όνομα «εμού του ιδίου».

Οι άλλοι μάγοι, εκείνοι οι πραγματικοί, ήταν και είναι πάντα ξέσκεποι, μπροστάρηδες και υπερασπιστές κάθε γέννησης, έτοιμοι να πεθάνουν. Αυτωνών το δώρο είναι η ζωή τους αυτή καθαυτή, ενέχυρο κι εγγύηση για τη ζωή των άλλων. Απ' το μαιευτήριο ως το κοιμητήριο είναι απόφαση ζωής κι όχι λαχείο να τους συναντήσεις. Να τους ακολουθήσεις. Γιατί είναι φως κι όχι λαμπιόνια στην καρδιά... Καλά συναπαντημένα Χριστούγεννα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ