Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Qui bono?

(Ποιος ωφελείται;)

Και μπουμ ηκούσθη στον αέρα! Ούτε πρωτοφανές. Ούτε πρωτότυπο. Ούτε απρόβλεπτο. Ούτε αποτρέψιμο χάρη στα δισεκατομμύριά μας που ξοδεύτηκαν με αφορμή την Ολυμπιάδα κι έμειναν βραχνάς οικονομικός, πολιτικός - με τις δεκάδες κάμερες, τα ελεγχόμενα από την «πρεσβεία» κτίρια, τα δεκάδες αντιτρομοκρατικά νομοθετήματα, τα ειδικά διαβατήρια με τα προσωπικά δεδομένα, τις προληπτικές προσαγωγές κι άλλα τόσα φανερά και μυστικά «μέτρα»...

Καμία σημασία δεν έχει ποιος είναι ο αυτουργός της επικοινωνιακά τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Προφανώς είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος άνθρωπος, κατάλληλα επιλεγμένος για τη δουλιά.

Τεράστια σημασία έχει το κλασικό ερώτημα που οφείλει να απαντιέται πολιτικά σε κάθε τέτοιο επεισόδιο. Ποιος ωφελείται;

Μα ελάχιστες ώρες μετά την εκτόξευση της ρουκέτας (υπό συνθήκες απλής ροχάλας που καθιστούν επιφυλακτικό και σκεπτικιστή ακόμη κι έναν πιτσιρικά που βλέπει τηλεόραση και παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια) φαίνεται πως χωρίς ν' ανοίξει μύτη, οι Αμερικανοί αποκτούν προφίλ «θύματος», ένα εύλογο άλλοθι για αυξημένες εξουσίες εντός του ελληνικού ευρωπαϊκού εδάφους. Οι... διώκτες της τρομοκρατίας ανασυστήνονται σε ομάδες - υπηρεσίες. Τα νομοσχέδια, οι κάμερες, τα κατασταλτικά μέτρα θα πέφτουν βροχή με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τσιμεντώνονται ανεξαρτήτως περιεχομένου της πολιτικής που ασκούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σ' όλο τον κόσμο.

Την ώρα που ηκούσθη το μπουμ στον αθηναϊκό αέρα, μεσούσης της ηλιόλουστης περιόδου των αλκυονίδων ημερών, η αμερικάνικη μπότα εισέβαλε στην ισοπεδωμένη από την αεροπορία Σομαλία. Κατά 20.000 τουλάχιστον αυξάνονται οι ράμπο στο Ιράκ. Ο Μπιν Λάντεν εντοπίζεται (;) στο Πακιστάν. Μαίνονται οι μάχες στο Αφγανιστάν. Παιδιά κρεμιούνται αλά Σαντάμ. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να μπουν στο Κουρδιστάν και συζητούν στην Εθνοσυνέλευση την καταπίεση των Τούρκων στην ελληνική Θράκη. Το Κόσσοβο βράζει κι οι Σκοπιανοί κάνουν τον Μεγαλέξανδρο αεροδρόμιο. Στην Αφρική ρέει αίμα και πετρέλαιο στο Νταρφούρ και ερευνάται ένα μαζί μ' άλλα δώδεκα σκάνδαλα εμπορευματοποιημένης παιδεραστίας με πρωταγωνιστές ΟΗΕδες!...

Ομως μια ρουκέτα ρωσικής προέλευσης πάνω από το θυρεό της Πλανηταρχίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας των «ασφαλέστερων» Ολυμπιακών αγώνων, προσφέρεται για εξωραϊσμό θηριωδιών πολύ περισσότερο από το... πλουτώνιο που σκορπίστηκε με πράκτορες στο Λονδίνο ή τη σκιά της αγχόνης και την έκθεση του FBI για το Γκουαντάναμο και τα ευρωπαϊκά παραρτήματά του.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χάσει και τίποτα να κερδίσει από το να του αποδοθεί η ευθύνη της μη εξάρθρωσης της ντόπιας ή και διεθνούς τρομοκρατίας. Γιατί η τρομοκρατία δεν ήταν ποτέ λαϊκή υπόθεση. Οσο, το άρθρο 16 κι η νεολαία στο δρόμο, η ανεργία κι η αντιδημοκρατική αντιλαϊκή επίθεση συνιστούν τις πραγματικές απειλές, ρουκέτες θα πέφτουν σε τακτά επικοινωνιακά προβοκατόρικα ακροδεξιάς έμπνευσης διαστήματα. Ωφελούνται πάντα οι διαχειριστές των... κρίσεων.

Πάμε στοίχημα ότι το πρώτο «μέτρο» θα είναι η απαγόρευση πορειών προς την ελαφρώς τραυματισθείσα πρεσβεία;

Υ.Γ. Στο ρεπόρτερ που είπε ότι το σπασμένο τζάμι της πρεσβείας ήταν από πέτρα διαδηλωτή και δεν είχε διορθωθεί (Μ. Ιγνατίου), συγχαρητήρια κι ένα πούλιτζερ εδώ και τώρα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ