Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Ζωή μηδέν και στο πηλίκο;..

Αχ παιδί μου! Αχ αγόρι μου! Σε βλέπω να πασχίζεις να μάθεις ένα κάρο άχρηστα, και, ακόμα χειρότερα, ψεύτικα πράγματα σ' αυτό το σχολείο. Σε λυπάμαι κι οργίζομαι έως θανάτου. Χρόνο να χαρείς, να παίξεις, να γελάσεις, να σκεφτείς και συλλογικά σε μια παρέα, δεν έχεις.

Ενας αξιοπρεπής βαθμός ο εφιάλτης σου. Τον ψάχνεις και τον κυνηγάς, λες κι είναι το κλειδί του παραδείσου. Κι εγώ ξέρω. Κι εσύ αρχίζεις και κατανοείς πως είναι ευθεία οδός προς μια απέραντη, χαοτική, φυλακή για νέους και χειραγωγημένα όνειρα. Μόνο κλειδί δεν είναι για ζωή.

Αχ παιδί μου! Στα δώδεκα, λίγο πριν από το γυμνάσιο, βλέπεις τα ξαδέλφια σου και τους φίλους σου να τους λένε κουκουλοφόρους κι οργίζεσαι γιατί τους ξέρεις. Λες πως ποτέ αυτά τα παιδιά, που θυσίασαν πολλά, ίσως κι άσκοπα, για ν' ανεβούν λίγο ψηλότερα στη γνώση, δε θα καταδέχονταν να κρυφτούν πίσω απ' την επίσημη στολή της ...αντιτρομοκρατικής.

Πέφτουμε δέκα πάνω σου. Να βοηθήσουμε. Οχι γιατί είσαι χαζός ή δεν τα παίρνεις τα γράμματα. Αλλά για να μη συνηθίσεις στην ιδέα πως πρέπει να ρουφήξεις το αποσπασματικό, εγκληματικό εκπαιδευτικό «σύστημα» ως το μεδούλι της εξ ορισμού αθώας κι απονήρευτης ψυχής σου. Σε πιάνει ντροπή απ' τη μούρη, όταν μόνος σου καταφέρνεις να σκεφτείς «τι κάνουν τ' άλλα παιδιά που δεν έχουν βοήθεια;». Περήφανη ερώτηση! Ανθρώπινη... Με παρηγορεί που δεν αποκτηνώθηκες νωρίς νωρίς. Να μη γίνεις δοχείο αχρήστων. Να μην αποκτήσεις δανεική, αλλά δικιά σου σκέψη. Να μπορείς να μοιράσεις δυο γαϊδουριώνε άχυρα και να ζήσεις κι εσύ και τα ζώα μαζί και χωριστά. Να μπορείς να δεις το θαύμα στα ταλέντα των άλλων και ν' αμφισβητείς την τρέχουσα κυρίαρχη εξουσία, πριν μάθεις να καταδικάζεις τον εαυτό σου όταν φουντώνει η νιότη μέσα σου και οφείλει ν' αντέχει κόντρα στο άθλιο ρεύμα των καιρών.

Αυτό δε θα 'πρεπε να είναι το σχολείο; Ενα δημιουργικό γιοφύρι ανάμεσα στη ζωή και τα όνειρα; Μια σκυτάλη γνώσης; Είναι στιγμές που φεύγεις το πρωί κι έχοντας δει τα βιβλία σου, έχοντας αναπνεύσει τα δακρυγόνα τους, έχοντας σκεφτεί πως το χειρότερο θα ήταν να εκπαιδευτείς για δούλος, έχω την αίσθηση πως μπαίνεις σε γαλέρα. Για να ενηλικιωθείς πριν την ώρα σου. Για να μάθεις να σέβεσαι τ' αφεντικά με μόνη φιλοδοξία να τους μοιάσεις. Πας σχολείο για να ταυτίζεις την εκμετάλλευση με τη νομιμότητα, την άμιλλα με την ανταγωνιστικότητα, τον άνθρωπο με το προϊόν, την Τράπεζα με το Μέντορα, το δάσκαλο με την εξουσία, τη γνώση με το βάρος.

Αχ αγόρι μου! Θέλω να σου πω τόσα πολλά, όταν το μάτι σου γυαλίζει από μια οργή που ψάχνει να βρει τα πώς και τα γιατί της. Δε θέλω να σου λέω ψέματα. Θα σταθούμε πλάι σου όλοι οι γονείς της Γης. Είστε το δικό μας μάθημα. Και στο σχολείο, και στους δρόμους. Εμείς αυτές τις εξετάσεις δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις χάσουμε. Το μέλλον δε μας ανήκει και δεν το απαλλοτριώνει η αδυναμία μας. Το θεμελιώνει το δικό σας θέλω.

Ναι ξέρω, είσαι μικρός και τρόμαξες που άκουσες πως έπεσε κι ένας πυροβολισμός. Στον αέρα, λέει, γιατί ήταν «φοβισμένος» και «εκνευρισμένος» ο ...ειδικός φρουρός. Εσύ τρόμαξες. Αυτός φοβάται. Εμείς τι κάνουμε, είναι το ζητούμενο, παιδάκι μου, όταν τα νιάτα στέκονται μπροστά στα νιάτα με κάννες που καπνίζουν... Μαυρίζουν με τους εντολείς, πριν η ζωή δείξει μηδέν και στο πηλίκο απελπισία.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ