Κυριακή 15 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Μεταμοντέρνος νεομακαρθισμός

Μπαίνεις στην Ενωση Συντακτών, στην κεντρική αίθουσα, ακόμα κι αν δεν είσαι δημοσιογράφος, πότε για μια παρουσίαση βιβλίου, πότε για κάποια εκδήλωση και βλέπεις φαρδύ-πλατύ στον τοίχο με μεγάλα γράμματα τυπωμένο το ρητό «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ έως θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Κι ύστερα πας στα ψιλά των εφημερίδων του 2007, σε κάτι γωνιές ανάμεσα στα πικάντικα και βλέπεις ότι ο Γιώργος Δελαστίκ, δημοσιογράφος το επάγγελμα, απολύθηκε από την «Καθημερινή» επειδή θεωρήθηκε «υπογράφων» - ο ιδεολογικός «υπεύθυνος» πρωτοσέλιδου άρθρου στην εφημερίδα «Πριν» ως διευθυντής της!..

Ουδεμία σημασία έχει βεβαίως, σύντροφοι, το περιεχόμενο του άρθρου, το οποίο άλλωστε χωρίς ονόματα ασχολείται με το φαινόμενο της αμερικανικής διείσδυσης στα ελληνικά ΜΜΕ. Η κυνική δήλωση όμως των εργοδοτών περί απόλυσης για πολιτικούς - ιδεολογικούς λόγους δε βγάζει από καμία μύγα ξίγκι, γιατί άλλωστε ουδείς εργαζόμενος έχει πλέον ξίγκι μύγας επί των δικαιωμάτων του, αλλά κραυγάζει πως δε σηκώνει ελευθερία γνώμης και ας κραυγάζει περί του αντιθέτου.

Κοντολογίς το υστεροκαπιταλιστικό συνοψισμένο σ' αυτή τη φράση δόγμα της εξόντωσης ατόμων, ομάδων, μαζών, εθνών, κρατών παίρνει σάρκα και οστά (έχει προηγηθεί η Αριστέα Μπουγάτσου και αρκετοί άλλοι) στο σύγχρονο δημοσιογραφικό σώμα. Την ίδια ώρα, βέβαια, το σώμα ασχολείται με τα δομημένα ομόλογα που ρούφηξαν τις εισφορές του ΤΣΠΕΑΘ. Και το σώμα γίνεται σωματίδιο αιωρούμενο ωσάν ουδετερόνιο στο χρυσοφόρο χάος της νέας τάξης πραγμάτων.

Το κυνήγι των επικοινωνιακών μαγισσών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από τότε που υπάρχουν δημοσιογράφοι θύματα, αλλά και δημοσιογράφοι θύτες. Ομως στην περίπτωση του Δελαστίκ η σαφήνεια του αιτιολογικού της απόλυσης για πολιτικούς - ιδεολογικούς λόγους αφαιρεί κάθε γκλαμουριά των νεογιάπικων διευθυντάδων που βαδίζουν χέρι - χέρι με ξεφτισμένα αριστεροδέξια ενσωματωμένα μορμολύκεια. Τους δείχνει κατάφατσα ως ακριβώς έχουν κάτω από την τρομοκρατική κουκούλα του επιτυχημένου. Εκπαιδευμένοι δήμιοι κυνικών αφεντικών υπηρέτες, διαμορφωτές μιας παράλυτης και συσκευασμένα υπάκουης κοινής γνώμης.

Μια απεργία, μαζική, καθολική, βεβαίως κατά τους εργοδότες παράνομη και καταχρηστική, με μοναδικό αίτημα την υπεράσπιση του φυσικού δικαιώματος της ελεύθερης γνώμης τυπωμένης, ίσως έσωζε διδακτικά τα προσχήματα. Φαίνεται όμως πως ο βόθρος στον οποίο έχουν βυθιστεί διαμάντια σαν την εργατική αλληλεγγύη είναι βαθύτερος από το σημείο στο οποίο κείται το «Sea Diamond» και λείπουν οι δύτες ανάσυρσης του μαύρου κουτιού μιας χαμένης προ πολλού δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας.

Μετά τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έχουμε και ελαστικοποίηση των εννοιών. Αντε να πεις τον Καρκαγιάννη αριστερό, τον Παπαχελά σύγχρονο και τον Πάνο Σόμπολο ανεύθυνο για τη δημοσίευση της τεμαχισμένης Ζωής Φρατζή... Στη διανομή των ρόλων πάντως ο Μακάρθι εν Ελλάδι το 2007 κάνει ακόμα οντισιόν. Ατελείωτη ουρά οι σιωπώντες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ