Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
«Sex, drugs και spring rolls... »

Το υπερτροφικό εγώ, ντόπιο κακέκτυπο της λουδοβίκειας ρήσης «μετά από μένα το ...χάος» έχει προσλάβει επιδημικές διαστάσεις στην ελληνική δημόσια ζωή. Ανάγεται στη μετάλλαξη του «παταριού» του Χατζιδάκη, του Γκάτσου κι άλλων πολλών λαμπρών πνευμάτων σε «φίλιον» πεζοδρομικό καφενείο του Κολωνακίου, εκεί που ανδρώθηκαν οι μεταπολιτευτικές απόπειρες μίμησης της δεκαετίας του '60, εκτεινόμενες από τον τέως Μάκη μας ως το «θείο βρέφος» και τον διακριθέντα Χωμενίδη.

Ο ήχος της μουσικής, ο στίχος και το αίμα που σημάδεψαν τα προδικτατορικά χρόνια και τη γνήσια αντίσταση στη διάρκειά της, έγιναν sex, drugs και spring rolls. Με ελάχιστη σημασία για τη μικροαστική ταχέως πλουτίσασα κατεστημένη νομενκλατούρα, να έχει το ροκ ως έδεσμα διεθνοποιημένης καντονέζικης κουζίνας.

Τα κωμειδύλλια της εποχής και τα ομογενοποιημένα μαζικά μέσα εμπορευματοποίησαν κάθε δυνατότητα δημιουργίας ρευμάτων καλλιτεχνικών, ακαδημαϊκών ή πνευματικών. Επρεπε να στραγγαλιστεί οποιαδήποτε ομάδα επιδίωκε οτιδήποτε εκτός του κέρδους εφόσον αυτό δε θα περνούσε από το μύλο της ταμειακής μηχανής, της, και πολιτισμικά κυρίαρχης αστικής τάξης.

Τα μεταπολιτευτικά νιάτα, η γενιά του Πολυτεχνείου η επονομαζόμενη, έπεσε στην κρίσιμη μάζα της, θύμα εύκολο του τεχνολογικού και πολιτιστικού ιμπεριαλισμού της εξωραϊσμένης και νικήτριας Δύσης. Οι χορηγοί, για παράδειγμα, έγιναν με τη βοήθεια των ΜΜΕ και την πλουτοκρατία των παχυλών διαδικτυακών κεφαλαίων (αφού ο πανάρχαιος καπιταλισμός πέρασε σε μορφή on line) κάτι σα γοτθικοί πρίγκιπες, πολέμαρχοι που στήνουν ωραία και χορταστικά θεάματα για την εκλεπτυσμένη βαρβαρότητα των υπηκόων τους στην αρένα των τεχνών.

Οι... άγγελοι της αλλαγής (των ονείρων μιας καταπονημένης αριστεράς κυνηγημένης από ποικιλόμορφα εγωιστικά γονίδια που μετατράπηκαν σε μια δεκαετία μέσα σε οπορτουνιστικές εκδοχές του προσαρμοσμένου και ενσωματωμένου «διανοούμενου» της εποχής) έφτιαχναν «ραντεβού στα τυφλά» για το αιχμαλωτισμένο τηλεπόπολο και «χτύπαγαν γκόμενες» στο ελιτίστικο κλαμπ των χρηστών internet. Τη μεγαλύτερη επιτυχία είχαν οι κάτοχοι «λαπ τοπ» που συνήθως εξασφαλιζόταν από το αφεντικό - εταιρεία ή κάποιο συγγενή πετυχημένο μετανάστη της Αμερικής πιστό στην παράδοση της «ΟΥΝΡΑ». Αυτή η γενιά έστησε τα γυμναστήρια, την Κάλλας στο βάθρο της, το σκυλάδικο το 'κοψε και το 'ραψε στα μέτρα του Πανταζή.

«Τα μικρά ανέβηκαν στην πίστα» και τα παιδιά τους ανακάλυψαν την παρατσίπρεια μπλογκάτη εκδοχή της απενοχοποιημένης πολιτικής. Το Εβερεστ δεν είναι πλέον το υψηλότερο όρος της Γης, αλλά όρος υψηλής ζωής με χαμηλά εισοδήματα και υψιπετείς ψευδαισθήσεις. Ετσι η ΛΥΡΑ του Πατσιφά περνάει στο alter ego του Γιαννίκου, ο Σείριος του Μάνου στα πωλούμενα τηλε-σήματα των κινητών, η γλώσσα γίνεται κόμπακτ SMS και όλη μαζί η αριστερή άρχουσα τάξη των επιβιωσάντων νεοαστών στο νεφέλωμα του αστερισμού των επικοινωνιακών ακροβατών.

Ετσι φτάσαμε στον Αδωνι για καφέ. Εκεί που «ο αυτισμός» θεωρείται πολιτική κριτική συνασπισμένης έλλειψης πραγματικής κουλτούρας χωρίς καν την ιδέα ότι προσβάλλονται τα αυτιστικά άτομα ως ένοχα εγκλημάτων εκ γενετής. Ετσι φτάσαμε στην αριστερά που είναι τόσο «ανοιχτή» ώστε πρώτο της μέλημα ν' αφήσει το φασισμό ν' ανθίσει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ