Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Λαφυραγώγηση η ακρίβεια

Είναι ακριβή η ακρίβεια σύντροφοι. Πολύτιμη λέξη που βγαίνει από το σεντούκι των κερδών της άρχουσας αστικής τάξης όποτε το προπαγανδιστικό της οπλοστάσιο θέλει να στήσει ασπίδα στα πυρά ομαδόν της λαϊκής οργής. Πανάκριβη λέξη. Πετάγεται σαν χειροβομβίδα κρότου/λάμψης για να τρομοκρατήσει τους πολίτες/καταναλωτές και να τραβήξει την προσοχή από την πολιτική που την παράγει. Ο καπιταλίστας χρειάζεται τέτοιες λέξεις. Τις φέρνει στην επιφάνεια ως συνώνυμες της λαίλαπας, της θύελλας, της καταιγίδας, του χαλαζιού, σαν να πρόκειται για φυσικό φαινόμενο κι όχι για πολιτικο-οικονομικό αποτέλεσμα. Θύελλα ανατιμήσεων. Χαλάζι αυξήσεων. Καταιγίδα φουσκωμένων λογαριασμών. Λαίλαπα η ακρίβεια που σαρώνει τους ήδη σαρωμένους μισθούς, τις συντάξεις, τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά.

Η ακρίβεια είναι πολύτιμη λέξη. Επιτρέπει τη λαφυραγώγηση της ταξικής συνείδησης, αφού γίνεται πεδίο ανταγωνισμού εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους και συνάμα ενοχοποιεί τις μάζες, ενώ ταυτόχρονα αποενοχοποιεί τα... μέτρα που λαμβάνονται για την πάταξή της. Για να φυλαχτείς από την ακρίβεια πρέπει να περιορίσεις τις ανάγκες σου στα απολύτως χρειώδη και να σταυροκοπιέσαι που δεν ψάχνεις στα σκουπίδια και τ' αποφάγια της λαϊκής να γεμίσεις τ' ανοιχτά στόματα παιδιών και γέρων που σε περιμένουν σπίτι.

Για την ακρίβεια δε μιλάει εκείνο το υπέροχο της Μ. Τετάρτης που θυμίζει στον άνθρωπο τη φύση του και στη φύση τους ανθρώπους. «Δωρεάν λάβετε, δωρεάν δότε». Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Μήτε ο κλεμμένος ιδρώτας που πότισε και φούσκωσε τη φράουλα και πρόσθεσε στο χρώμα της το κόκκινο μιας ψυχής που περιπλανήθηκε τη μισή Γη για να φοβηθεί δυο - τρεις τραμπούκους ορθωμένους απέναντι στο δίκιο των κόπων της.

Ολα τ' ακούς για την ακρίβεια. Την ντόπια. Που μεγαλώνει πάντα γιορτάρες μέρες. Εκτός από το αίτημα, την απαίτηση του κομμουνιστή για αύξηση μισθού και μεροκάματου τώρα. Αυτό δεν είναι μέτρο κατά της ακρίβειας. Προϋποθέτει να ξέρεις ποιον έχεις απέναντι, ποιος είναι ο εχθρός ο ταξικός που κρύβεται πίσω από την ακρίβεια σαν το φιλάνθρωπο πίσω από τις σορούς των εργατών που του επέτρεψαν να τιμολογεί την εργασία, την τιμή και την ίδια τους τη ζωή. Για να σ' ανακουφίσουν από τον καθημερινό γολγοθά, σου πουλάνε ειδησεογραφικό τσαμπουκά: Πεινάνε οι Αμερικανοί. Ψοφάνε για ρύζι στην Ταϊλάνδη. Λιμός στην Αϊτή. Βολέψου με μισό αρνί κι ευλόγησε την τύχη σου που μπορείς να κάνεις Πάσχα και φέτος. Υπομονή... Η ακρίβεια, σαν καταιγίδα, θα περάσει. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις τη φτώχεια που έρχεται κατά πάνω σου είναι να προσαρμοστείς. Οποιος δεν προσαρμόζεται στη φύση, πεθαίνει. Ο καπιταλισμός είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Θα φροντίσει για το προλεταριάτο τρέφοντάς το όταν δεν μπορεί να τραφεί απ' αυτό. Οταν η εκμετάλλευση γίνει εξόντωση τότε θ' αρχίσει να υποχωρεί κι η αγορά στα μεγέθη της αντοχής σου. Υπομονή... Ακρίβεια είναι θα περάσει.

Η ανάσταση είναι για θεούς. Η επανάσταση για ανθρώπους. Η στάση ζωής οδηγεί στην ελευθερία να διαλέξεις μια λύση κοινή για ευτυχισμένους, χορτασμένους, πολιτισμένους, ζωντανούς ανθρώπους στον παρόντα χωρόχρονο. Πιο ακριβούς από την ακρίβεια που τους δέρνει. Καλή ανα-επανάσταση...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ