Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ: Πρόσφατα, πολλά μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκαν για να εξεταστούν ανωμοτί «σχετικά με την ΕΔΕ κατά παραγγελία του κ. πρυτάνεως του Παν/μίου Ιωαννίνων, αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 43/26-02-2009». Σημειώνεται ότι ούτε το αντικείμενο της ΕΔΕ τούς ανακοινώ­θηκε, ούτε το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου.

Οπως έγινε γνωστό, οι εξεταζόμενοι δέχτηκαν ερωτήσεις για απόψεις που είχαν εκφράσει, ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας, απόψεις που ήταν αντίθετες με το νομοθετικό πλαίσιο που προώθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν το τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας που προβάλλει αντιστάσεις στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ επιχειρούν να επιβάλουν στα Πανεπιστήμια. Πρόκειται ακόμα για προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής, ιδεολογι­κής και συνδικαλιστικής δράσης των πανεπιστημιακών δασκάλων, για την επιβολή των αναδιαρθρώσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Μπάμπης Χαραλάμπους και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα λάβει για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων στα πανεπιστημιακά όργανα και την απόκρουση της συγκεκριμένης απόπειρας ιδεολογικής τρομοκρατίας σε βάρος πανεπιστημιακών δασκάλων;
  • Κατά πόσον θεωρεί νόμιμο να καλούνται κάποιοι να εξεταστούν σε ΕΔΕ χωρίς να τους γνωστοποιείται το αντικείμενο;

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Με μεγάλη ανησυχία κάτοικοι και φορείς της Ανατολικής Παραλίας Αττικής (Μαραθώνα, Ν. Μάκρης, Ραφήνας) πληροφορήθηκαν τις προθέσεις ιδιωτών να κατασκευάσουν αιολικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Μαραθώνα σε απόσταση 2 χλμ. από την ακτή, το οποίο θα αποτελείται από 90 ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 150 μέτρων.

Η συγκεκριμένη μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή είναι χώρος αναψυχής για χιλιάδες λουόμενους, συγκεντρώνει δεκάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες, ενώ αποτελεί και καταφύγιο για σκάφη που σε περίπτωση θυελλωδών ανέμων αδυνατούν να ελλιμενιστούν στο Λιμένα της Ραφήνας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας Γιάννης Πρωτούλης και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

Α) Εάν έχει οριοθετηθεί η έκταση που θα καλύπτει το εν λόγω πάρκο.

Β) Εάν υπάρχει σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ «ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ: Οπως είναι γνωστό, πολλοί εργοδότες αξιοποιώντας την οικονομική καπιταλιστική κρίση όπως εκφράζεται διεθνώς και τώρα δείχνει τα πρώτα σημάδια στη χώρα μας καταστρατηγούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Στην Κορινθία, η επίθεση αυτή της εργοδοσίας εκφράζεται και στην επιχείρηση Μεταλ­λουρ­γίας «Αρβανίτης», όπου οι 100 περίπου εργαζόμενοι βρίσκονται για πάνω από 5 μήνες απλήρωτοι. Σημειώνουμε ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι οικονομικοί μετανάστες βαλ­κανι­κών χωρών, γεγονός που προφανώς αξιοποιεί η εργοδοσία για μεγαλύτερη πίεση και εκμετάλλευση.

Η επιχείρηση «ισχυρίζεται» ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και καλεί τους εργαζό­μενους, σαν να ήταν συνέταιροι στα κέρδη που η εταιρεία αποκόμιζε όλα τα προη­γού­μενα χρόνια, να βάλουν και πάλι πλάτη για να ξεπεράσει τη δύσκολη αυτή φάση. Τρομοκρατεί δε τους εργαζόμενους, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι είναι πιθανό το κλείσιμο της επιχείρησης στο βαθμό που θα διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα και τα δεδουλευμένα τους. Οπως είναι φυσικό, οι εργάτες ανησυχούν και για την είσπραξη των δεδουλευμένων και για την ίδια τους τη δουλειά. Ανησυχία δικαιολογημένη, αφού οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να νομοθετήσουν ένα πλούσιο αντιλαϊκό πλαίσιο, ώστε να λύνουν τα χέρια του κεφαλαίου για αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με στόχο της αύξηση των υπερκερδών τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Γκιόκας ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι με βάση τη ΣΣΕ;
  • Να διασφαλιστεί η δουλειά των εργαζομένων;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ