Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ: Στα πλαίσια της υποβάθμισης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας στη χώρα μας, μια ολόκληρη περιοχή στο Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, το Πόρτο Ράφτη, μετά τη συνταξιοδότηση του γιατρού που υπηρετούσε στο ιατρείο του ΙΚΑ της περιοχής και εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους, έμεινε χωρίς γιατρό, με αποτέλεσμα το ιατρείο να κλείσει. Το Πόρτο Ράφτη είναι μια περιοχή που το μισό χρόνο ο πληθυσμός του ξεπερνά τις 100.000 ανθρώπους, γι' αυτό και δεν επαρκεί ο τρόπος που λειτουργούσε το ιατρείο μέχρι τώρα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Αν θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση γιατρού του ΙΚΑ στο Πόρτο Ράφτη, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι της περιοχής χωρίς να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις.
  • Αν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση νέων ιατρείων ΙΚΑ στο Πόρτο Ράφτη με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων της περιοχής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήρας, μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει τα σταφύλια στους παραγωγούς - μέλη της. Τα απούλητα κρασιά των τελευταίων χρόνων έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την Οργάνωση. Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, ενώ ο αμπελώνας της Σαντορίνης εξαφανίζεται και μαζί του βέβαια και το ΟΠΑΠ κρασί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την οικονομική ανακούφιση της Οργάνωσης και κατ' επέκταση των παραγωγών.
  • Αν το δάνειο που ζητά η ΕΓΣ θα είναι άτοκο.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΠΓΝΠ ΑΧΑΪΑΣ: Η διαχρονική υποβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας (ιδιαίτερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) φέρνει στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. Δυο εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, στην Αχαΐα, προσβλήθηκαν με Ηπατίτιδα Α, ενώ άλλοι τρεις είναι φορείς. Τα περιστατικά δεν είναι τυχαία, ούτε οφείλονται σε «απροσεξία».

Στη ΜΕΘ και στη ΜΑΦ απασχολούνται 21 εργαζόμενοι (όλων των ειδικοτήτων), δηλαδή λιγότεροι από πριν μερικά χρόνια που απασχολούνταν 31. Δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο ασφαλείας που είναι 2 νοσηλευτές ανά κλίνη. Στο προσωπικό που εργάζεται στη Μονάδα οφείλεται κανονική άδεια και ρεπό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαυρίκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να δοθούν στους εργαζόμενους όλες οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό ώστε να διασφαλιστεί το 5ήμερο - 8ωρο.
  • Να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και οι έλεγχοι, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.
  • Να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια, ώστε ν' αναπτυχθούν πλήρως η ΜΕΘ και η ΜΑΦ.
  • Να διοριστεί μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΙΓΙΝΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ: Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στο Αγκίστρι, με το ζήτημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών και τα «προβληματικά» δρομολόγια που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σχολείου, μεταξύ Αίγινας και Αγκιστρίου.

Η κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς, όπως και για τους μαθητές είναι δύσκολη, καθώς το πρώτο δρομολόγιο από Αίγινα για Αγκίστρι είναι στις 10.00 το πρωί και ύστερα από το πέρας των μαθημάτων στις 14.00, αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι τις 17.00 για να εξυπηρετηθούν με το «δελφίνι». Φυσικά, η λύση των θαλάσσιων ταξί είναι οικονομικά δυσβάσταχτη επί καθημερινής βάσεως (με διαβάθμιση εισιτηρίων από 10-35 ευρώ) και τίθεται και ζήτημα ασφάλειας στη μεταφορά. Είναι σοβαρό επίσης το ζήτημα ότι το τοπικό καράβι «Αγκίστρι Εξπρές», αν και λαμβάνει «παχυλές» επιδοτήσεις (510 ευρώ τη μέρα) για εκπαιδευτικές ανάγκες, τρεις μήνες δε λειτουργούσε.

Ολα αυτά δυσκολεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τη σωστή λειτουργία του μοναδικού Γυμνασίου - Λυκείου του νησιού, υποβαθμίζοντας την ανάγκη των παιδιών του νησιού για μάθηση και την προσφορά των εκπαιδευτικών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Παντελάκη Ελπίδα, Νικολαΐδου Βέρα και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει ο μαρασμός του Γυμνασίου - Λυκείου του Αγκιστρίου και για να υπάρξουν περισσότερα δρομολόγια του πλοίου «Αγκίστρι Εξπρές» σε ώρες που να βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία και να συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών και η με μειωμένο εισιτήριο των καθηγητών.

ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Η βασική πηγή χρηματοδότησης των σχολείων είναι η κρατική επιχορήγηση που φτάνει στους δήμους στο τέλος κάθε τριμήνου (4 δόσεις ετησίως). Εντούτοις ο Δήμος Ιωαννιτών από το 2003 έως σήμερα δεν έχει αποδώσει τακτικές επιχορηγήσεις στα σχολεία. Από το 2003 μέχρι και το Δεκέμβρη του 2007 έπρεπε να έχουν αποδοθεί 20 επιχορηγήσεις (τρίμηνες δόσεις), ενώ ο δήμος έχει κατανείμει μέσα από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας μόνο 15, επομένως υπολείπονται άλλες 5 δόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο σχολικό έτος (2006-2007) είχε φτάσει στα ταμεία των σχολικών επιτροπών μόνο μία δόση της επιχορήγησης, το Φλεβάρη του 2007, με αποτέλεσμα τα ταμεία των σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι άδεια και να μην μπορούν να καλυφτούν ούτε οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Πόσα χρήματα και με ποια εντάλματα δόθηκαν μέσω των τακτικών επιχορηγήσεων για τα σχολεία από το 2003 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 στο Δήμο Ιωαννιτών;
  • Πότε και πού αποδόθηκαν τα χρήματα αυτά από το Δήμο Ιωαννιτών;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποδοθούν άμεσα στα σχολεία οι επιχορηγήσεις που δεν έχουν αποδοθεί;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ