Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπίστωσαν οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς ότι άρχισε η ανέγερση οικοδομής στην ιστορική παραλιακή ζώνη του δήμου, απέναντι από το νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» και παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται στη ζώνη των διατηρητέων κέντρων της περιοχής, η οποία επεκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής ως ζώνη πρασίνου που την χαρακτηρίζει το πλούσιο πευκοδάσος, μοναδικό αισθητικό περιβάλλον της τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης, το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «η περιοχή δεν μπορεί να ενταχθεί σε πολεοδομικό σχέδιο, αλλά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού προστατευτικού καθεστώτος». Η έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας, δημιουργεί «προηγούμενο» και για άλλα οικόπεδα, αλλά δημιουργεί και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφίας Καλαντίδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί «έμεινε στο συρτάρι» και δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα η εισηγητική έκθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παραλιακή ζώνη, και με ποιο σκεπτικό εγκρίθηκαν για το συγκεκριμένο οικόπεδο όροι δόμησης για τη μελέτη ανέγερσης της οικοδομής τη στιγμή που γειτνιάζει με διατηρητέα όμορα κτίρια.

-- Η πορεία ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Λάρισας «καρκινοβατεί». Αυτό οφείλεται στη λειψή χρηματοδότηση του έργου, που χρειάζεται ακόμη περίπου 10.000.000 ευρώ. Με τους ρυθμούς που προωθείται το έργο (έχουμε συχνά και διακοπές των εργασιών) απ' ό,τι φαίνεται θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό προκύπτει και από τα χρήματα που προβλέπονται «στα χαρτιά» για το επόμενο χρονικό διάστημα (400.000 ευρώ υπόλοιπο από πέρυσι + 100.000 ευρώ) που σημαίνει συνέχιση των εργασιών για 2 - 2,5 μήνες ακόμη, εάν και εφόσον δοθούν. Ταυτόχρονα υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των 28 εργαζομένων στο έργο που για μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν άνεργοι (την τελευταία φορά 1,5 χρόνο άνεργοι), που ζουν σε ανασφάλεια και δε γνωρίζουν τίποτα για το εργασιακό τους μέλλον. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, πιο το χρονικό διάγραμμα υλοποίησής του, και ποια χρηματοδότηση θα υπάρξει. Εάν θα μονιμοποιήσει το προσωπικό ή θα διατηρήσει το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς σε βάρος τους.

-- Στα πρόθυρα απόλυσης βρίσκονται 380 συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31-05-2009. Ηδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ανακοινώθηκαν 15 απολύσεις εργαζομένων στη βιβλιοθήκη και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 16. Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής εκπαίδευσης και εργασιακής εξειδίκευσης, που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Η απόλυση τους σημάνει ταυτόχρονα και την υποβάθμιση του έργου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Το ΚΚΕ επαναφέρει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, σε συνέχεια των προηγούμε­νων σχετικών ερωτήσεων που έχει καταθέσει (22287/16-05-2008 και 8317/24-10-2008). Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα είναι επιτέλους διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος ώστε να μη γίνει καμία απόλυση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ