Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Οι κάτοικοι αντιστέκονται

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών στην παραλιακή, που οι σοσιαλφιλελεύθεροι κυβερνώντες και οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρικτές τους ετοιμάζονται να παραδώσουν στον ιδιωτικό τομέα, και οι αντίστοιχες για τη σωτηρία της Πάρνηθας, που έγιναν πριν από μέρες, και μαζικότητα παρουσίασαν και μαχητικότητα. Παράλληλα, απέδειξαν ότι και θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, κόντρα στο ρεύμα που θέλει τα πάντα θυσία στο μεγάλο κεφάλαιο. Κι επειδή πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, είναι μια καλή ευκαιρία για τις Αριστερές Δημοτικές Κινήσεις να αρθρώσουν το δικό τους πολιτικό λόγο χωρίς βερμπαλισμούς και εξωραϊσμούς, γιατί είναι οι μόνες που βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών και δεν εμφανίζονται ευκαιριακά σαν κομήτες προς άγραν ψήφων και εξαφανίζονται μόλις τελειώσουν οι εκλογές ή ζορίσουν τα πράγματα.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Μετά τις ακτιβιστικές ενέργειες τι;

Η «Greenpeace» ανέδειξε για άλλη μια φορά το θέμα με τη μεταλλαγμένη σόγια, που καταλήγει στα πιάτα μας μέσω γιαουρτιών, διαίτης ή μη. Το θέμα έπαιξε αρκετά στα ΜΜΕ, αλλά ακολούθησε - για άλλη μια φορά - άκρα του τάφου σιωπή. Καλές οι ακτιβιστικές ενέργειες κι ο εντυπωσιασμός μέσω των καναλιών, που καραδοκούν παρόμοια γεγονότα, αλλά, όταν σβήσουν οι προβολείς, η (μεταλλαγμένη) ζωή συνεχίζεται. Η ποιότητα της ζωής πρέπει να γίνει μέλημα όλων των εργαζομένων, αν θέλουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, που αφορούν την υγεία μας, δηλαδή τη ζωή μας.

Πράσινες βιβλιοθήκες

Η Εταιρεία Μελέτης Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας δημιούργησε δύο βιβλιοθήκες με «πράσινα» βιβλία για παιδιά και νέους στην Κίμωλο και τη Βόρεια Κάρπαθο. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν Η/Υ με συνδέσεις στο Διαδίκτυο, συσκευές προβολής ταινιών κ.ά. Η σπάνια φώκια Monachus, που ζει στην περιοχή, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την οικολογικοποίηση της σκέψης (και της στάσης - δράσης) των κατοίκων της περιοχής. Κι από την άποψη αυτή, ενέργειες όπως η παραπάνω, όχι απλά είναι χρήσιμες, αλλά υπερπολύτιμες. Και μη ρωτήσετε τι κάνει το κράτος.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Ολυμπος: Κείμενα και εικόνες δύο αιώνων

Ενα εξαιρετικό βιβλίο 412 σελίδων για τον Ολυμπο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από την Πιερική Αναπτυξιακή της Κατερίνης, σε επιμέλεια του προέδρου της Ευώνυμης Οικολογικής Βιβλιοθήκης κ. Σάκη Κουρουζίδη. Επιλεγμένα κείμενα από εκδόσεις των δυο τελευταίων αιώνων και εικονογραφικό υλικό με 321 παλιές και νέες φωτογραφίες, 51 σπάνιες γκραβούρες, 60 καρτ - ποστάλ και 53 παμπάλαιους χάρτες μας ξεναγούν στο βουνό - θρύλο. Κείμενα περιηγητών, μελετήματα, εμπειρίες αναβατών, λόγιες αναφορές, σύγχρονες προσεγγίσεις, ένα άψογο ευρετήριο και πληθώρα από βιβλιογραφικά στοιχεία προσφέρουν μια άρτια έκδοση. Το εύρος των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο το βουνό, όχι απλά από τη φυσική του διάσταση, αλλά και την πνευματική - πολιτιστική του ακτινοβολία. Σας το συστήνουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ