Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ευλογία ή κατάρα

Τελικά, πρόκειται περί ευλογίας ή κατάρας; Ο λόγος για τη βροχή στο Σημιτιστάν του 2003, του «σκληρού» πυρήνα της ΟΝΕ, που ... προεδρεύει στην ΕΕ (το εάν βέβαια οι εταίροι - ακόμα και οι υπό ένταξη - μας δίνουν σημασία, είναι μια λυπητερή ιστορία). Μελέτες από σοβαρά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, διεθνώς, κάνουν λόγο για τον πολυτιμότερο και στρατηγικότερο πόρο - το νερό - που σε λίγα χρόνια θα έχουμε έως και πολεμικές συγκρούσεις για τη διεκδίκησή του. Την ίδια στιγμή, η αναπηρία του εκσυγχρονισμού, που είναι προσδεδεμένος μονομερώς (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση) με τα σκάνδαλα και τις μίζες, αδιαφορώντας για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση των βρόχινων υδάτων, έχει ως αποτέλεσμα και μια απλή βροχή να μετατρέπει σε λιμνοθάλασσες πόλεις και χωριά. Και παράλληλα να δημιουργεί πανικό στους πολίτες ένα απλό μετεωρολογικό δελτίο που προβλέπει βροχές! Ο τροβαδούρος της Χ. Τρικούπη - πριν ανακαλύψει το άστρο του Σημίτη - το 'λεγε σωστά «ό,τι και να πω κάτι περισσεύει».

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Στατιστικές θανάτου

Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το επιβαλλόμενο εμπάργκο στο Ιράκ. Κι αν αυτό δεν αποτελεί εγκληματική πράξη, πώς μπορούμε να το ονομάσουμε με ορολογία «παγκοσμιοποίησης»; Αναλυτές υπολογίζουν σε πάνω από μισό εκατομμύριο τις απώλειες σε μια επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εκτός από τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Θα το επιτρέψουμε;

Μπόχα

Τελικά είμαστε καταδικασμένοι. Δε φτάνει που η χωματερή στα Λιόσια υπολειτουργεί, έχουμε και τις αναθυμιάσεις από το ποδόσφαιρο. «Ζητείται Ελπίς» για να θυμηθούμε και το συγγραφέα μας Αντώνη Σαμαράκη.

...ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
«Οι πολιτικές σκευωρίες κατά των Οικολόγων Εναλλακτικών»

Η άνοδος και η πτώση του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα παρουσιάζει αναμφισβήτητα μεγάλο ενδιαφέρον, πολιτικό και κοινωνικό, που ξεπερνά κατά πολύ το στενό πλαίσιο του πράσινου χώρου. Ενα κίνημα που κατορθώνει να εισέλθει στη Βουλή σε δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και αμέσως μετά διαλύεται. Τη δική του άποψη καταθέτει ο συγγραφέας Δ. Χατζηπαναγιώτου στο συγκεκριμένο βιβλίο (και όπως λέει θα ακολουθήσουν άλλα δυο) ως άμεσα εμπλεκόμενος στο όλο εγχείρημα. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με όλα όσα γράφονται, μπορεί να αντλήσει πολλά στοιχεία για την πορεία της Ομοσπονδίας. Επειδή είναι γνωστή η διένεξη στο χώρο, καλό είναι να υπάρξει ένας νηφάλιος διάλογος με επιχειρήματα και συντροφικότητα όλων όσοι εμφανίζονται να έχουν παίξει τον Α΄ ή Β΄ ρόλο και να κλείσει μια ...πληγή που παραμένει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ