Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Εσωσαν το δάσος και τους ζητούν τα ρέστα

Η ιστορία με την εταιρία ΚΙΣΣΟΣ ΑΕ και τον Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη έχει απασχολήσει τη στήλη και στο παρελθόν. Ομως, τα νέα δεν είναι καλά για μερικούς ανθρώπους, οι οποίοι, άδολα, προσπάθησαν να προστατεύσουν μια χαρακτηρισμένη δασική έκταση από την οικοπεδοποίηση. Ζήτημα που, σε τελευταία ανάλυση, κρίθηκε και δικαστικά. Με το αιτιολογικό ότι τρεις πολίτες παραπλάνησαν το δασαρχείο κι αυτό απαγόρευσε τις οικοδομικές εργασίες, η εταιρία ζητά σήμερα αποζημίωση 13,5 εκατομμύρια ευρώ! Μια εκφοβιστική πράξη, η οποία, αν και δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα δικαίωσής της από τα δικαστήρια, βάζει σε περιπέτειες όχι μόνο τους τρεις συγκεκριμένους πολίτες, αλλά και φρένο σε όσους στο μέλλον θα επιχειρήσουν να υπερασπιστούν το περιβάλλον, οι οποίοι θα σκεφτούν σοβαρά τις επιπτώσεις και τα μπλεξίματα. Αν παρόμοιες πρακτικές δεν αντιμετωπιστούν στην απαρχή τους, η συνέχεια μόνο ευοίωνη δε θα είναι.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Η περιβαλλοντική ηθική στο ...απόσπασμα

Ο ένας από τους τρεις εναγομένους Θεσσαλονικείς είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος (Α. Γεωργόπουλος) και πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «περιβαλλοντική ηθική». Ισως θα πρέπει να το προμηθεύσει στους δικαστές του πριν από τη δίκη.

Τα αγαθά της ελεύθερης αγοράς

Καρφίτσες σε τυρόπιτα γευμάτισε ανυποψίαστη γυναίκα, την οποία είχε αγοράσει από σούπερ μάρκετ. Εκτός από τα προσθετικά στα τυποποιημένα τρόφιμα και τα μεταλλαγμένα, που μας σερβίρουν οι εταιρίες τροφίμων, πρόσθεσαν στο μενού και τις καρφίτσες. Η φαντασία στο απόγειό της...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Ιστορίες για φώκιες τ. 24

Μετά από καιρό ξανά η συμπαθητική τριμηνιαία εφημεριδούλα της Εταιρείας Μελέτης της Μεσογειακής Φώκιας. Με κύριο άρθρο «Εγώ ο Δημήτρης και η Μοm», ένας εθελοντής καταγράφει με γλαφυρό τρόπο την εμπειρία του από τη σωτηρία μιας μικρής τραυματισμένης φώκιας. Ενα κείμενο που θα μπορούσε να δοθεί ως έναυσμα για την εκπόνηση ΠΠΕ σε μικρούς μαθητές. Στο ίδιο τεύχος μπορούμε να διαβάσουμε για τις δράσεις της οργάνωσης στην Κίμωλο και την Κάρπαθο, πολλά νέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τι γίνεται με τις οικολογικές οργανώσεις. Κι όπως πάντα «πράσινα» νέα που αλιεύτηκαν από τον Τύπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ