Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ενός κακού μύρια έπονται

Αρκούσε μια βροχή ενός τετάρτου στη Χαλκιδική για να αποδείξει τι επιφυλάσσεται στις περιοχές με καμένες δασικές εκτάσεις. Νερά με μεγάλη ορμή πέρασαν μέσα από χωριά σαρώνοντας στο διάβα τους ό,τι εύρισκαν. Από αυτοκίνητα μέχρι κάδους απορριμμάτων. Ηταν αναμενόμενο άλλωστε. Τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, γιατί ο καιρός δε θα περιμένει να μοιραστούν, οι εκλεκτοί της εξουσίας εργολάβοι, τα έργα. Και μπορεί να θρηνήσουμε ζωές, αν δεν υπάρξει επίσπευση των έργων. Φυσικά στην περιοχή δεν πρέπει να επιτραπεί να χτιστεί ούτε ένα κυβικό μέτρο από μπετόν από τους γνωστούς πανελληνίως οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τους εργολάβους παντός καιρού. Οσο για την αναδάσωση, χρειάζεται προσοχή και μελέτη, γιατί μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, αν διαφυλαχτεί σωστά, μπορεί να αναγεννηθεί από μόνο του. Αρκεί να απαγορευτούν παντελώς η βόσκηση και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Οι μόνοι που δεν κάνουν χρήση άδειας

Αναφερόμαστε στους εμπρηστές οι οποίοι επέδειξαν αξιοζήλευτη συνέπεια στο έργο τους κατακαλόκαιρο. Και συνεχίζουν. Γνωρίζουν φυσικά οι πάντες ότι όπου καίγονται δασικές εκτάσεις κοντά σε αστικές περιοχές, αντί δέντρων θα φυτρώσουν εξοχικές κατοικίες. Κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από επικερδές...

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

Και μπορεί να μιλάμε για τους εμπρηστές και το καταστροφικό έργο τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς που βάζουν πλάτη στα σχέδιά τους. Από δασαρχεία που αποχαρακτηρίζουν εκτάσεις, πολεοδομίες που δίνουν άδειες, τη ΔΕΗ που δίνει ρεύμα, υποταγμένους δημάρχους που συναινούν στο έγκλημα, μέχρι την πολιτική εξουσία που χαϊδεύει τους αυθαιρετούχους νομιμοποιώντας τις θερινές ψήφους - κατοικίες τους.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Ελάτε να γνωρίσουμε τους δρόμους της Καλλιθέας

Μια εξαιρετική δουλιά από το 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας έπεσε στα χέρια μας. Μπορεί να έγινε πριν από δυο χρόνια αλλά η αξία της είναι διαχρονική. Μια ομάδα παιδιών με την εποπτεία μιας καθηγήτριάς τους, κατέγραψαν όλους τους δρόμους της Καλλιθέας, στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας, και προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν και να νοηματοδοτήσουν την ονομασία τους. Δουλιά επίπονη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η εργασία περιλαμβάνει τους δρόμους και την επεξήγηση των ονομάτων αλφαβητικά, αλλά υπάρχει στην αρχή της εργασίας και μια άκρως ενδιαφέρουσα κατηγοριοποίηση από την οποία μπορούν να αντληθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Οι δρόμοι της συγκεκριμένης πόλης είναι χωρισμένοι σε αναφορές: μυθολογίας, μάχες και πρόσωπα νεότερης ιστορίας, προσωπικότητες της Καλλιθέας, φιλέλληνες, περιοχές του Πόντου και της Μ. Ασίας, γεωγραφία, πρόσωπα της επανάστασης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ