Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Για ποια συναίνεση μιλούν

Μπορεί οι επικοινωνιολόγοι της κυβερνώσας παράταξης να τη συμβουλεύουν ότι για λόγους εντυπώσεων πρέπει να γίνεται η συχνή χρήση του ουσιαστικού «συναίνεση», αλλά όπως φάνηκε από τη συζήτηση (και) για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι κενή περιεχομένου. Προσπαθούν να πείσουν ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος με τον αποχαρακτηρισμό τεράστιων δασικών εκτάσεων είναι γενικά κάτι καλό. Το ίδιο δεν έπραξε και το ΠΑΣΟΚ πριν από χρόνια; Διά χειρός Βενιζέλου, για να μην ξεχνιόμαστε, και είδαμε τα αποτελέσματα. Μια νέα αναθεώρηση θα βάλει πάλι μπουρλότο στα εναπομείναντα δάση μας. Τα στοιχεία που είδαν, τους τελευταίους μήνες, το φως της δημοσιότητας, για τους ρυθμούς και τις εκτάσεις που αναδασώνονται και αυτές που οικοπεδοποιούνται είναι τόσο εύγλωττα, που κανείς σοβαρός πολιτικός οργανισμός δε θα συναινούσε για την παραπέρα καταστροφή. Δεν αναφερόμαστε, βέβαια, στον άλλο πόλο που βρίσκεται στην ίδια λογική. Ούτε σε δεκανίκια τύπου ΛΑ.Ο.Σ. Αυτοί τη δουλιά τους κάνουν. Αλλά να ζητείται από την Αριστερά συναίνεση σε περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν είναι απλά υποκρισία, αλλά ύβρη.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Η άλλη όψη του φαινoμένου του θερμοκηπίου

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, εκτός από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που λίγο ως πολύ οι περισσότεροι πλέον έχουμε μια εικόνα, κρύβει μιαν άλλη σημαντική πλευρά. Τους περιβαλλοντικούς μετανάστες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, υπολογίζεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 οι μετανάστες από τις χώρες που θα πληγούν θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο!

Κι άλλα στοιχεία της μελέτης

Ηδη, πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες και πολλοί τις χώρες τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Ο αριθμός αυτός θα τετραπλασιαστεί την επόμενη σαρακονταετία. Ενδιαφέρον σημείο η εκτίμηση ότι πρέπει να συνυπολογιστεί κι ένα κύμα της τάξεως των 50 εκατ. ανθρώπων εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων που θα ξεσπάσουν με αφορμή τις διασυνοριακές διαφορές για περιβαλλοντικά ζητήματα (νερό κ.ά.).

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τ.107

10 χρόνια κλείνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η οποία εκδίδει και το μηνιαίο οικολογικό έντυπο, το οποίο προσπαθεί και βρίσκεται στην καρδιά των περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Το παρόν τεύχος κυκλοφορεί με τίτλο «Το ασύμμετρο ξεπούλημα», με φόντο τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και γενικότερα στη χώρα. Στο ίδιο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε ακόμα για το σκάνδαλο με τον Ασωπό, τα βιοκαύσιμα στην ελληνική αγορά, για τις «παρτίδες» μας με το ευρωδικαστήριο, για τους οικολογικούς μετανάστες και τη βιοκλιματική πολεοδομία. Οπως πάντα, πολλές μικρές πράσινες ειδήσεις απ' όλο τον πλανήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ