Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ

Τα 10 χρόνια ΠΑΜΕ συμπίπτουν με τα χρόνια παραμονής μου στην Ελλάδα. Συμπτωματικά έφτασα στην Ελλάδα ακριβώς στις 3 Απρίλη του 1999. Δε γνώριζα ότι υπήρχαν συνδικάτα, ούτε σκεφτόμουν ότι χρειάζεται οργανωμένος αγώνας για να μπορέσει κανείς να βρει το δίκιο του. Πάλευα όπως μπορούσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μετανάστης και έπεσα θύμα εκμετάλλευσης πολλές φορές από τους εργοδότες, όπως και χιλιάδες άλλοι μετανάστες.

Η σύνδεσή μου με το ΠΑΜΕ, στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, μου άνοιξε άλλους δρόμους, πιο αισιόδοξους. Εγινα μέλος στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μαζί με άλλους 10 μετανάστες και με την υποστήριξη του συνδικάτου διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πάρουμε τα δεδουλευμένα από έναν εργοδότη. Ενημερωθήκαμε για τα δικαιώματά μας, γνωρίσαμε εργάτες Ελληνες και μετανάστες που έχουν τα ίδια προβλήματα με μας. Ανήκουμε τώρα πια σε ομάδα, ανήκουμε σε συνδικάτο που δεν ξεγελάει τον εργάτη, δεν τον κοροϊδεύει, δεν του ζητάει λεφτά για να τον στηρίξει. Ανήκουμε σε συνδικάτο που μας έμαθε να λέμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και να παλεύουμε γι' αυτό.

Παρόμοιες εμπειρίες έχουν και άλλοι μετανάστες που γράφτηκαν και συμμετέχουν στα συνδικάτα που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παράδειγμα στο Συνδικάτο Ξύλου, στο Συνδικάτο Επισιτισμού, στο Σωματείο Καθαριστριών και σε άλλα. Συζητάμε και λέμε ότι χωρίς το ΠΑΜΕ θα συνεχίζαμε να είμαστε κυνηγημένοι, απροστάτευτοι και μόνοι. Τώρα νιώθουμε όλοι πιο δυνατοί. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι μετανάστες και να φροντίσουν να δεθούν με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ.

Εμείς οι μετανάστες πρέπει να έχουμε καθαρό αυτό που λέει το ΠΑΜΕ πως «ο εργάτης από όποια χώρα και αν προέρχεται, όποιο χρώμα και αν έχει, ανήκει στην εργατική τάξη και έχει τον ίδιο κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο». Είναι και δική μας υπόθεση, των μεταναστών, να μπούμε στους αγώνες της εργατικής τάξης, πλάι στο ΠΑΜΕ. Τα αιτήματα που έχει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες μάς εκφράζουν και διαπιστώνουμε ότι τα παλεύει, δεν κοροϊδεύει.

Τα μαθήματα, το βιβλίο για τα δικαιώματά μας, οι διαμαρτυρίες, οι πρωτοβουλίες που παίρνουν τα συνδικάτα όταν απολύονται συνάδελφοί μας, όταν δε μας κολλάνε τα ένσημα, όταν δεν μας πληρώνουν κανονικά, όλα αυτά μας δίνουν τη γνώση ότι πρέπει να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να δυναμώσει το ΠΑΜΕ. Να παλέψουμε να φτιαχτούν συνδικάτα με τον προσανατολισμό του ΠΑΜΕ και στις χώρες μας. Οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προερχόμαστε, στηρίζουν το κεφάλαιο, μας αναγκάζουν να φεύγουμε. Αν δημιουργηθούν ταξικά συνδικάτα ισχυρά, μπορεί και στις πατρίδες μας να αλλάξει η κατάσταση. Μπορούν να συνεργαστούν με το ΠΑΜΕ και να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Παύλος ΜΠΕΡΝΤΑΡΣΚΙ
Μετανάστης εργάτης στην Ελλάδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ