Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΙΔΕΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

Κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο, που θα γίνει στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι, για την Προσχολική Αγωγή και τους Νηπιαγωγούς, που είναι από τα πρώτα θύματα των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και οι Επιτροπές Αγώνα Νηπιαγωγών, διεκδικώντας ένα συνολικό, συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων και στόχους πάλης για την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό «που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών και του εκπαιδευτικού, για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για αιτήματα και στόχους πάλης, που θα πολιτικοποιούν τους αγώνες, θα ριζοσπαστικοποιούν συνειδήσεις, θα βαδίζουν το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, θα προβάλλουν τη διέξοδο της Ενιαίας Λαϊκής Παιδείας».

***

Με πρόσχημα την παρουσία φοιτητών της Πανσπουδαστικής ΚΣ, χτες, οι πρυτανικές αρχές και η διοίκηση της Λέσχης διέκοψαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης, σε μια προσπάθεια φίμωσης της αντίστασης στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας και στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Το γεγονός καταγγέλει με ανακοίνωση η Πανσπουδαστική ΚΣ, καθώς «αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως πρυτανικές αρχές και διοίκηση της λέσχης είναι υπέρμαχοι της πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων».

«Αποδέχονται και θεωρούν δεδομένη την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων. Στην αρχή της χρονιάς σχεδιάζανε να μας δίνουν ξηρά τροφή για τα Σαββατοκύριακα. Οι κινητοποιήσεις μας τους ανάγκασαν να το "μαζέψουν"», σημειώνει και υπενθυμίζει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τη λειτουργία της λέσχης του ΑΠΘ. «Τα χρήματα που προβλέπονται για κάθε φοιτητή είναι 1,80 ευρώ/μέρα. Ολα δείχνουν πως το πράγμα οδεύει προς την εκχώρησή της σε ιδιώτη και η σίτισή μας να γίνεται επί πληρωμή. Αλλωστε, το ΠΑΜΑΚ και τα ΤΕΙ έχουν ήδη λέσχες που τις διαχειρίζονται ιδιώτες και οι φοιτητές πληρώνουν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες(...). Το μόνιμο προσωπικό είναι απειροελάχιστο και οι εργολάβοι θησαυρίζουν από τους συμβασιούχους. Οι εργολάβοι είναι αυτοί που βάζουν στην τσέπη τους το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων ως κέρδος», υπογραμμίζει. Η Πανσπουδαστική καλεί όλους τους φοιτητές να είναι σε επιφυλακή.

***

Πετυχημένη ήταν η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Συμβασιούχων Εργου και Αορίστου του ΑΠΘ με την 24ωρη απεργία και η προχθεσινή τετράωρη στάση εργασίας. Χτες το πρωί, οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Κέντρο Βιβλίου και η Ενωση Βιβλιοθηκονόμων, όπου άπλωσαν πανό με σύνθημα «Μόνιμη εργασία, τώρα!» και κατέθεσαν υπόμνημα σχετικά με το πρόβλημα των συμβασιούχων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Στο υπόμνημα σημειώνεται οτι η «λύση» που προτείνεται στους εργαζόμενους είναι «ξανά σύμβαση με ημερομηνία λήξης, και, μάλιστα, που δεν καλύπτει όλους τους απολυόμενους, ενώ προβλέπει και τετράμηνη παραμονή στην ανεργία με τη λήξη της» και προσθέτουν ότι «η απόλυσή τους θα σημάνει την υποβάθμιση ή ακόμα και το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτών από τα ιδρύματά μας». Και διεκδικούν άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενιαία σχέση εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, διδασκαλία και έρευνα προσανατολισμένες στις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ