Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χτες σ' αυτή τη στήλη αναφερθήκαμε στην Πράσινη Βίβλο για το Εργατικό Δίκαιο. Ποια όμως είναι η στάση των κομμάτων και της ΓΣΕΕ απέναντι στην Πράσινη Βίβλο;

Το ΚΚΕ την καταψήφισε. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν. Ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν αποχή. Ο ΣΥΝ δεν καταψήφισε την έκθεση, νομιμοποιώντας επί της ουσίας την προωθούμενη επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. Η άμεση σχέση της Πράσινης Βίβλου με την «ευελφάλεια» τον καθιστά διπλά υπόλογο απέναντι στους εργαζόμενους για τη στάση ανοχής που κράτησε στην ψηφοφορία, καλλιεργώντας αυταπάτες για δήθεν φιλεργατικά στοιχεία που μπορεί να περιέχονται στην Πράσινη Βίβλο.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην Πράσινη Βίβλο. Στο πλαίσιο όμως που διαμόρφωσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2008 - 2009, στα θεσμικά αιτήματα συμπεριέλαβε στρατηγικές κατευθύνσεις της Πράσινης Βίβλου:

  • Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η πλειοψηφία διατυπώνει το αίτημα της «πλήρους και αποκλειστικής υπαγωγής της στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις».

Δηλαδή, νομιμοποιεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, συστατικό στοιχείο της «ευελφάλειας».

  • Για τη μερική απασχόληση η ΓΣΕΕ ζητάει «καθιέρωση ανώτατου ορίου ποσοστού απασχολούμενων με μειωμένη απασχόληση ίσο με το 10% του προσωπικού με πλήρη απασχόληση της συγκεκριμένης επιχείρησης».

Δηλαδή, νομιμοποιεί τη μερική απασχόληση, αντί να προτείνει την πλήρη κατάργησή της.

  • Για τις ομαδικές απολύσεις, η ΓΣΕΕ ζητάει «να υπάρξει ρήτρα στην ΕΓΣΣΕ, με την οποία να επισημαίνεται η αναγκαιότητα ουσιαστικής και όχι τυπικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Επίσης, να καθιερωθεί υποχρέωση κατάθεσης κοινωνικού σχεδίου (social plan) για τις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε ομαδικές απολύσεις, παράλληλα με την ισχύουσα υποχρέωση για σύνταξη σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης και πριν από τις διαδικασίες πληροφόρησης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων».

Δηλαδή, αναγνωρίζει το δικαίωμα στους μεγαλοεργοδότες να απολύουν μαζικά και να κλείνουν επιχειρήσεις. Μόνη προϋπόθεση, να εξηγούν (!) στους εκπροσώπους των εργαζομένων την «αναγκαιότητα» των απολύσεων και να έχουν έτοιμο κάποιο σχέδιο συγκάλυψης των ανέργων που δημιουργούν.

Για όλα τα παραπάνω, η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η παράταξη του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας το δικό της πλαίσιο για τη Σύμβαση, μετά τα μισθολογικά αιτήματα που διατύπωνε, σημείωνε χαρακτηριστικά: «(...) στα υπόλοιπα θεσμικά μπορούμε να δούμε θετικά αρκετές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ. Εμφαση χρειάζεται στη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για σταθερή απασχόληση και εργασιακές σχέσεις με χτύπημα των ελαστικοτήτων». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο τόσο η επί της ουσίας στήριξη του ΣΥΝ στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσο και η μη αμφισβήτηση της στρατηγικής γραμμής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ