Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος είναι ο στόχος της Συνθήκης Σένγκεν;

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται συνεχώς προς αντιδραστικότερες κατευθύνσεις, αυξάνονται και οι αντιδράσεις στην πολιτική της. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, άλλων κοινωνικών ομάδων πολλαπλασιάζονται, ενώ αποκτούν μαζικότερο και πιο μαχητικό χαρακτήρα αλλά και καθαρότερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Τα νέα σχέδια που επεξεργάζονται οι «δεκαπέντε» στη Λισαβόνα και αποσκοπούν στην κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και στην ανατροπή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, θα προκαλέσουν νέες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Ετσι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κοιτάζουν πώς θα μπορέσουν να προλάβουν, ή να καταστείλουν αυτές τις αντιδράσεις ενισχύοντας το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό τους οπλοστάσιο.

***

Στο οπλοστάσιο αυτό κορυφαία θέση κατέχει η Συνθήκη Σένγκεν με την οποία δημιουργείται το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι αρχές ασφαλείας των κρατών - μελών, συντονισμένες από τους κοινοτικούς αστυνομικούς και δικαστικούς μηχανισμούς, θα κινηθούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά του «κοινού εχθρού». Με τη Συνθήκη αυτή δημιουργείται ένας τερατώδης μηχανισμός παρακολούθησης όλων των πολιτών. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης καταχωρούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους σ' όλα τα κράτη - μέλη. Ετσι δημιουργείται ένα κέντρο συγκέντρωσης όλων των πληροφοριών για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στις πληροφορίες που συγκεντρώνονται, περιλαμβάνονται εκτός των στοιχείων ταυτότητας, πληροφορίες για την προσωπική ζωή, τις πολιτικές απόψεις, την κοινωνική δραστηριότητα, τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, ακόμη και τις οικονομικές δοσοληψίες.

Μόλις πριν λίγες μέρες η βρετανική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ αποκάλυψε μια ακόμη χρησιμότητα της Συνθήκης Σένγκεν. Η παροχή στις ασφαλιστικές εταιρίες του δικαιώματος να ζητούν και να μαθαίνουν την ανάλυση του DNA των ασφαλισμένων τους. Με βάση αυτό το υλικό μπορούν να γνωρίζουν την πιθανότητα ένας ασφαλισμένος να ασθενήσει στο μέλλον καθώς και το είδος της ασθένειας. Ετσι θα καθορίζουν και το ύψος των ασφαλίστρων αναλόγως. Η Συνθήκη λοιπόν, δίνει ένα πρώτης τάξεως εργαλείο γι' αυτή την υπόθεση. Είναι μια από τις πιο εφιαλτικές εφαρμογές.

***

Ομως η Συνθήκη έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των επικίνδυνων για την κοινοτική τάξη πραγμάτων, προσώπων, οργανώσεων, κομμάτων, κινητοποιήσεων. Η βασική αρχή λειτουργίας της είναι το «τεκμήριο της ενοχής», που αντικαθιστά το «τεκμήριο της αθωότητας». Τώρα πλέον, ο κάθε πολίτης θεωρείται κατ' αρχήν ένοχος και ο ίδιος οφείλει να αποδείξει την αθωότητά του μπροστά στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Επαψε να ισχύει η αρχή ότι καθένας είναι αθώος μέχρι την απόδειξη απ' τις αρχές, του αντιθέτου. Ασφαλώς όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορεί να διευρυνθεί η έννοια της «νομιμότητας» αφού κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί έκνομη ενέργεια οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Συνθήκη Σένγκεν συμπληρώνεται από τη δημιουργία και την ανάπτυξη της ευρωαστυνομίας, της ΕΥΡΩΠΟΛ, και του «ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης» που προσδιορίστηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια στη Σύνοδο του Τάμπερε και στη συνέχεια στη Σύνοδο του Ελσίνκι τον περασμένο Δεκέμβρη. Καθώς λοιπόν τα κέρδη και οι επιδιώξεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων αναγορεύονται σε πρώτιστο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η «Νέα Τάξη» του ευρω-ατλαντισμού ετοιμάζεται για τις νέες επεμβάσεις, οι λαοί αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους εχθρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ