Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κόκκινο Δίκτυο
«Σαρκοβόροι» ηλεκτρονικοί χαφιέδες
  • «Η νέα βελτιωμένη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις προσπάθειες που κάνουμε, για μια κυβέρνηση γρήγορη, υψηλής τεχνολογίας και φιλική προς τον χρήστη(!)».
  • «Εμείς στην κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία (σ.σ. της πληροφορικής) για να διευρύνουμε τη δημοκρατία και να δώσουμε στο λαό την ευκαιρία να ζήσει τα όνειρά του».

Μπιλ Κλίντον (8/7/2000) -http://www.whitehouse.gov

Δε θα σταθούμε στην άποψη ότι ο λαός είναι «χρήστης» και όχι εντολέας της κυβέρνησής του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο λόγος που αναφέρονται αυτές οι δηλώσεις είναι για να δείξουν την υποκρισία των εκπροσώπων του κεφαλαίου σε σχέση με αυτά που θα εκτεθούν παρακάτω.

Τη στιγμή που λέγονται αυτά τα βαρύγδουπα, αποκαλύπτεται στις ΗΠΑ κάτι που δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις των καπιταλιστικών κυβερνήσεων: Το FBI έχει δημιουργήσει ένα σύστημα για την παρακολούθηση του «ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Το όνομα του συστήματος αυτού είναι «Carnivore» (σαρκοβόρο) και υποτίθεται ότι έχει σκοπό την παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπόπτων για εγκλήματα ατόμων.

Το FBI τοποθετεί στα μηχανήματα των «παροχέων υπηρεσιών Internet» (ISP's) το Carnivore (είτε θέλουν είτε όχι) αποκτώντας δυνατότητα «τηλεδιαχείρισης» των λειτουργιών του ISP. Βασικά μπορεί να διαβάζει και να ταξινομεί (αυτόματα) τα εισερχόμενα και εξερχόμενα mails που το ενδιαφέρουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει, τι άλλες δυνατότητες «τηλεδιαχείρισης» αποκτά το σύστημα αυτό, πάνω στον ISP.

Οπως περιγράφει στο http://www.cnn.com ο κύριος Ρόμπερτ Κορν-Ρεβέρ, δικηγόρος σε θέματα Internet και τηλεπικοινωνιών, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ISP, που διαφώνησε να εγκαταστήσει το «σαρκοβόρο» στα μηχανήματά του, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προστασία του απορρήτου των πελατών του. Στο δικαστήριο δεν είχε καμιά πιθανότητα να γλιτώσει από τα δόντια του «σαρκοβόρου», αφού το FBI εκμεταλλεύτηκε την «ελλιπή» νομοθεσία σε θέματα Internet και την «πλήρη» νομοθεσία στις «συμβατικές» τηλεπικοινωνίες. Οπου φυσικά οι ομοσπονδιακοί πράκτορες μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι κάνοντας υποκλοπές κατά βούληση. Από τη στιγμή που ο ISP χρησιμοποιεί τις τηλεφωνικές γραμμές, όλα τέλειωσαν γι' αυτόν.

Το πώς βλέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, περιγράφεται στο σλόγκαν που μας μεταφέρει ο Ντάνιελ Ράιαν, διευθυντής σχεδιασμού των πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας του Πενταγώνου: «Λιγότερο απόρρητο των επικοινωνιών με την αύξηση των τεχνολογιών παρακολούθησης, με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον κόσμο»...

Παρ' όλα αυτά η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρίνο, δηλώνει άγνοια για τις «σαρκοβόρες» δραστηριότητες του FBI, ενώ αγχωμένη ψάχνει να βρει διάφορες «ισορροπίες»: «Το εξετάζω το θέμα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βεβαιωθώ ότι τηρείται ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των πολιτών και τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας».


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ