Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κόκκινο Δίκτυο
Χαφιεδισμός και με το νόμο

Οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να παρακολουθούν τα μηνύματα που λαμβάνουν και αποστέλλουν, καθώς και τα τηλεφωνήματα που δέχονται και πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σ' αυτές, χωρίς καν να τους προειδοποιούν ότι ακολουθούν μια τέτοια πρακτική: η σχετική απόφαση ελήφθη από τη βρετανική κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ από την 24η Οκτωβρίου, γράφουν οι Financial Times (Λονδίνο). Η εφημερίδα σπεύδει να σχολιάσει ότι η «τυπική πρόσβαση» αυτή δίνεται ώστε να διαπιστώνεται αν γίνεται «σωστή» χρήση επιχειρηματικών «πόρων» όπως είναι η πρόσβαση στο Internet και στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, η Πατρίτσια Χιούιτ, υπουργός αρμόδια για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια να πειθαναγκαστούν οι βρετανικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τη σχετική συμφωνία των εργαζομένων ή τουλάχιστο να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και τους αποδέκτες τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων για την παρακολούθηση «εγκαταλείφθηκε».

Αρκετά από τα εργατικά συνδικάτα αντιμετωπίζουν με καχυποψία την κίνηση, που παραπέμπει απ' ευθείας σε οργουελικούς εφιάλτες, χωρίς ωστόσο να ορθώνουν αγωνιστική απάντηση. Οπως το θέτει η Λούσυ Αντερσον, υπεύθυνη εργασιακών δικαιωμάτων του Κονγκρέσου των Εργατικών Ενώσεων (TUC, το αντίστοιχο της δικής μας ΓΣΕΕ): «Οι εργοδότες δε θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα τηλεφωνήματα (των εργαζομένων τους), και οπωσδήποτε όχι πριν υπάρξει συναίνεση» (δηλαδή παραβιάστε με έναν ακόμη τρόπο τα δικαιώματά μας, αλλά όλα κι όλα, να έχουμε συναινέσει πρώτα!). Η δίδα Χιούιτ πάντως (η υπουργός) αντιπαρέρχεται την εκτίμηση ότι η απόφαση αντιστοιχεί στην απόδοση πλήρους ελευθερίας στις επιχειρήσεις να χαφιεδίζουν εις βάρος των εργαζομένων τους. «Υπάρχουν όρια τα οποία δεν πρέπει να υπερβούν, όπως η παρακολούθηση προσωπικών κλήσεων για αδικαιολόγητους πρόστυχους λόγους». Αν οι επιχειρήσεις ακολουθήσουν αυτόν τον κανόνα, είπε η υπουργός, τότε δεν υπάρχει θέμα «παραβίασης του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» από πλευράς τους, που επικαλούνται εκπρόσωποι των εργαζομένων (!). Η ίδια ομολογεί ότι το θέμα είναι «περίπλοκο», και γι' αυτό «χρειάστηκε αρκετός καιρός διαπραγματεύσεων».

Για το ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από τις εν λόγω «διαπραγματεύσεις» δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έτσι; «Αυτές οι αλλαγές είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός», λέει ο Νάιτζελ Χίξον, υπεύθυνος ηλεκτρονικού επιχειρείν της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών. «Είναι απογοητευτικό», προσθέτει μελιστάλαχτα ο ίδιος, «που η κυβέρνηση δε συμβουλεύτηκε νωρίτερα τις επιχειρήσεις καθώς θα αποφεύγαμε αχρείαστες συγκρούσεις».

ΗΕπιτροπή Προστασίας Δεδομένων, μια «ανεξάρτητη διοικητική αρχή», αναμένεται αυτήν τη βδομάδα να δημοσιεύσει ένα κανονιστικό κείμενο σχετικά με το πώς θα πρέπει να διεξάγεται η παρακολούθηση, με έμφαση στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. «Οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν ταχυδακτυλουργίες, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προϋποθέσεις», λέει ο δικηγόρος Εδουάρδο Ουσταράν, προσθέτοντας πως «αυτές οι αλλαγές πρέπει να τύχουν ήρεμης διαχείρισης και χωρίς πανικό - υπάρχει πολύς πανικός τριγύρω».

Το Κογκρέσο των Εργατικών Ενώσεων ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτά ορίζονται στο Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο, η δικαίωσή του από τα αστικά δικαστήρια μοιάζει αρκετά απίθανη.

Στην άγρια δύση της «νέας οικονομίας», οι ταξικές συγκρούσεις μασκαρεύονται... ηλεκτρονικά, αλλά η ουσία μένει η ίδια. Και δεν μπορεί παρά να αναμένει κανείς με ξεχωριστό ενδιαφέρον την (πολύ πιθανή) προβολή - μεταφορά της σχετικής «συζήτησης» στα καθ' ημάς.


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ