Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κόκκινο Δίκτυο
Το Διαδίκτυο και ο σεισμός στην Ινδία

Το Ιντερνετ παρέχει την ευκαιρία στον επαγγελματία της ενημέρωσης, τον επιστήμονα ή τον απλό πολίτη (που διαθέτει πρόσβαση σ' αυτό) να έχει την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση όσον αφορά την επικαιρότητα, κι όχι μόνο.

Για παράδειγμα ο πρόσφατος σεισμός στην Ινδία. Η κάλυψη των παραδοσιακών ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο) ωχριά μπροστά στην πληθώρα της αναλυτικής, τεκμηριωμένης, επιστημονικής ή όχι πληροφόρησης, που μπορεί κανείς να αναδιφήσει μέσω του Δικτύου. Αναλύσεις των σεισμολόγων, με ιστορικό υπόβαθρο, περαιτέρω πληροφορίες, αναλυτικοί χάρτες και προβλέψεις (http://wwwneic.cr.usgs.gov/neis/bulletin/010126031641.HTML). Οι εκτιμήσεις των αρχών στις χειρότερα πληγείσες περιοχές (http://www.ahmedabad.com) και οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού (http://www.pmindia.nic.in/). Τα σημαντικότερα portals της Ινδίας, με συνεχή ενημέρωση, καθώς οι ειδήσεις έφθαναν από πολυάριθμες πηγές (http://www.rediff.com/, http://in.yahoo.com/, για να αναφέρουμε δύο). Ρεπορτάζ και άρθρα από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας (http://www.timesofindia.com/, http://www.hindustantimes.com/, http://www.deccanherald.com/, http://www.the-hindu.com/, http://www.indian-express.com/, για να αναφέρουμε μόλις πέντε από τις αρκετές δεκάδες). Βίντεο από τις πληγείσες περιοχές. Θέσεις κομμάτων που συνήθως δεν προβάλλονται, όπως το ΚΚ Ινδίας (http://www.cpofindia.org/) και το ΚΚ Ινδίας - Μαρξιστικό (http://cpim.org/). Και πολλές ακόμη πηγές, κυριολεκτικά για ο,τιδήποτε θέλει να βρει κάποιος, αρχίζοντας από τις υπηρεσίες αρωγής στους σεισμοπαθείς και τις δραστηριότητές τους, ως το πώς μπορεί να δώσει χρήματα online μέσω εφημερίδων, τραπεζών, ειδικών ταμείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων πολλών οργανισμών, Ινδικών και διεθνών. (Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το σχετικό αφιέρωμα του Online Journalism Review στο http://ojr.usc.edu/).

Και δεν είναι μόνο το Web. Στα κανάλια του IRC η κουβέντα μεταξύ των Ινδών που βρίσκονται στη χώρα τους και των Ινδών της διασποράς συνεχίζεται, ακόμη και τώρα. Ανθρωποι έμαθαν την τύχη των δικών τους μέσα από το Δίκτυο...

Ενημέρωση για τοπικό θέμα, αλλά παγκόσμιας εμβέλειας. Αμεση, αλλά και σε βάθος. Ο χρήστης του Διαδικτύου έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει, να συγκρίνει, να ζυγίσει απόψεις, να μάθει την ιστορία γύρω από την είδηση αν θέλει.

Το Ιντερνετ, δεν είναι απλώς και μόνο το πεδίο όπου κάποιοι επιχειρηματίες, ημεδαποί κι αλλοδαποί, επιχειρούν να «κάνουν αρπαχτές» (ευτυχώς στη χώρα μας ενέσκηψε «κρίση» στο ΧΑΑ και γλιτώσαμε από τις ανακοινώσεις portals). Είναι και πολλά άλλα πράγματα. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είναι κυρίως τι έχεις, αλλά τι κάνεις με αυτό...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ