Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μια ανταπάντηση στην Περιφέρεια Αττικής

Επιστολή - απάντηση στον «Ριζοσπάστη» έστειλε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή άρθρο που δημοσιεύσαμε την περασμένη Παρασκευή σ' αυτήν εδώ τη στήλη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αναδεικνύοντας το αίτημα κατοίκων και φορέων της περιοχής να κλείσει τώρα η χωματερή στη Φυλή. Στο άρθρο εκείνο επισημάναμε ανάμεσα σε άλλα πως «η διοίκηση της Περιφέρειας πριν τις εκλογές, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν κάνει σημαία το "άμεσο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής" (...) Οσο κάλπικες ήταν όμως οι "δεσμεύσεις" τους, άλλο τόσο είναι και η "αντιπαράθεση" ανάμεσα σε στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Ο καβγάς τους εξαντλείται σε θέματα διαφάνειας και αλληλομετατόπισης ευθυνών. Και βέβαια αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία, που είναι η συμφωνία τους στις αντιδραστικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που είναι: Ιδιωτικοποιήσεις και παράδοση της διαχείρισης στους καπιταλιστές, με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να επανέρχονται δριμύτερες. Χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων με σωρεία "οικονομικών εργαλείων". Παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

* * *

Στο ίδιο άρθρο σημειώναμε ότι «ενώ αυτή είναι η εικόνα, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ, προχώρησε πρόσφατα στην εναπόθεση απορριμμάτων σε δύο νέα σημεία μέσα στο εγκεκριμένο περίγραμμα του ΧΥΤΑ, προετοιμάζοντας την παράταση στη λειτουργία ενός επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία χώρου». Με αφορμή αυτό, η Περιφέρεια αναφέρει στην απάντησή της: «Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προωθεί μια νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Για το σκοπό αυτό, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2014 την ακύρωση των σχεδιαζόμενων με ΣΔΙΤ υπερδιαστασιολογημένων εγκαταστάσεων διαχείρισης εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, προώθησε την έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) - κάτι που σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να είχε γίνει από το 2006 (...) Σήμερα Δήμοι και Περιφέρεια προχωρούν στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού που οδηγεί στην παύση λειτουργίας της χωματερής της Φυλής και στην εμπέδωση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο καθιστά τα απορρίμματα μέρος της λύσης του προβλήματος, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

* * *

Είναι προφανές ότι στην επιστολή της, η Περιφέρεια Αττικής δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επαναλαμβάνει όσα επί τρία χρόνια υπόσχεται για το «κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής», ενώ, στην πραγματικότητα, πράττει εντελώς τα αντίθετα. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν αντικρούει την αποκάλυψη ότι προετοιμάζεται η «παράταση στη λειτουργία ενός επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία χώρου», του ΧΥΤΑ Φυλής. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού η ίδια η Περιφέρεια ανάρτησε στις 8/4/17 τη Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΕΔΣΝΑ (με πρόεδρο την ίδια την περιφερειάρχη) για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του κατά 3.550.000 κυβικά μέτρα, από την οποία τα 3.060.000 αντιστοιχούν στα εισερχόμενα απορρίμματα. Με αυτήν ακριβώς τη ΜΠΕ επιδιώκεται να «αξιοποιηθεί» - γεμίζοντας με σκουπίδια - ένας σημαντικός χώρος μέσα στο εγκεκριμένο περίγραμμα του ΧΥΤΑ, όπου προβλεπόταν να γίνει το τεράστιο εργοστάσιο βιοξήρανσης, δυναμικότητας 700.000 τόνων/έτος. Αν ο χώρος αυτός παρέμενε ελεύθερος, θα συνέβαλλε καθοριστικά, με την κατάλληλη δενδροφύτευση, στη διαμόρφωση ενός καλαίσθητου αποτελέσματος κατά την τελική αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

* * *

Αποκαλύπτεται επομένως ότι όταν η σημερινή πλειοψηφία στην Περιφέρεια διατυμπάνιζε την ακύρωση της κατασκευής αυτού του εργοστασίου, «ξεχνούσε» να πει ότι στη θέση του θα δημιουργούσε δύο πρόσθετα κύτταρα απορριμμάτων. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η διοίκηση Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζει την παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο προς εκμετάλλευση χώρος επαρκεί για δύο ακόμα χρόνια. Πρόκειται για σκόπιμα υπερτιμημένη εκτίμηση, αν πάρει κανείς υπόψη την ποσότητα αποβλήτων (περίπου 1.850.000 τόνοι, μαζί με τα εξωδημοτικά), που οδηγήθηκαν στην ΟΕΔΑ Φυλής (στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον ΧΥΤΑ) το 2015. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ μετατίθεται για μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, τις οποίες εντελώς αόριστα «προβλέπει» το ΠΕΣΔΑ. Ολοκλήρωση, που όπως προοιωνίζεται η επικίνδυνη και συνεχιζόμενη απραξία της διοίκησης στην Περιφέρεια, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα απαιτήσει πολλά χρόνια, πολύ περισσότερα από τα δύο που φιλοδοξούν να «κερδίσουν». Υστερα από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι από τον ΕΔΣΝΑ, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση προετοιμάζονται πρόσθετα σενάρια για νέα (πέραν της παραπάνω) παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, άγνωστης διάρκειας, για την ώρα.

* * *

Οσα γράψαμε σε εκείνο το άρθρο επιβεβαιώνονται απόλυτα με την απάντηση της Περιφέρειας. Επιβεβαιώνεται ακόμα πως η απουσία, η υποβάθμιση ή και η λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών και υποδομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όρους ανταποδοτικότητας, όπως γίνεται σήμερα, βασανίζουν τον λαϊκό κόσμο, ιδιαίτερα των δυτικών συνοικιών, όπου το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και εξαιτίας της άναρχης και ανεξέλεγκτης λειτουργίας χιλιάδων βιομηχανικών μονάδων, με διαχρονική ευθύνη του αστικού κράτους και των περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων. Και βέβαια, όσα γίνονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ομηρίας, των απολύσεων και της ανακύκλωσης χιλιάδων συμβασιούχων, στους οποίους η κυβέρνηση αρνείται τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, είναι μία ακόμα απόδειξη για τις συνέπειες που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο το φτηνότερο κόστος για το κράτος και την κερδοφορία του κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι προϋποθέσεις να λυθεί το θέμα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Ζ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ