Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υπερφίαλες εκτιμήσεις και επιλεκτική ... γεωγραφία

Η συζήτηση μπροστά στην ψήφιση της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας είναι αποκαλυπτική για το πόσα ψέματα μπορούν να επιστρατευτούν από μία κυβέρνηση ώστε να αποσπάσει τη στήριξη του λαού σε σχεδιασμούς ξένους προς τα συμφέροντά του.

Είναι ψέμα ο προσδιορισμός της Συμφωνίας ως «αμυντικής». Η Συμφωνία είναι ανατριχιαστικά επιθετική από την αρχή έως το τέλος, στο πνεύμα και στο γράμμα της. Δεν έχει κάποια «προβληματικά άρθρα», όπως υποκριτικά ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ολόκληρη εχθρική για τον ελληνικό λαό, καθώς εμβαθύνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τροφοδοτεί με περισσότερη ένταση τους ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και την περιοχή του Σαχέλ.

Η ομολογία ότι η Συμφωνία επιτεύχθηκε στην σκιά της AUKUS και ως συμπλήρωμα της μετατόπισης δυνάμεων και ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Κίνα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ.

* * *

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη «ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» είναι υπερφίαλοι. Τέτοιες ρήτρες έρχονται και παρέρχονται ανάλογα με την πορεία των σφοδρών ανταγωνισμών. Αντίστοιχες ρήτρες υπάρχουν ήδη στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ απέναντι στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης - πώς θα μπορούσε άλλωστε, απέναντι στον «σύμμαχο» - αλλά βρήκε ευρεία εφαρμογή στην περίπτωση των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας (1999), με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τότε να παραχωρεί γην και ύδωρ στους σφαγείς.

Τέτοιες ρήτρες προβλέπονται και στο Ευρωσύνταγμα. Προφανώς όμως δεν βαραίνουν οι ρήτρες, αλλά τα ισχυρά συμφέροντα και οι στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας - με την Τουρκία. Αν μπορεί κάποιος, ας το διαψεύσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες συμφωνίες εμφανίζονται στους λαούς ως «από μηχανής θεός». Για παράδειγμα, η γαλλική «Total» μέσω της δραστηριότητάς της στην κυπριακή ΑΟΖ θα διασφάλιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάτι το οποίο διέψευσε η ζωή.

Αντίστοιχα, η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, όταν ανανεώθηκε πριν από δύο χρόνια, προβαλλόταν από την κυβέρνηση ως το «απαραίτητο» ανάχωμα προς την τουρκική προκλητικότητα. Τελικά, και το αποτύπωμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στην Ελλάδα και η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώθηκε επικίνδυνα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, στο ίδιο διάστημα.

* * *

Η Ελληνογαλλική Συμφωνία είναι καταρχήν στρατηγικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό. Στοχοποιεί ακόμα περισσότερο τη χώρα. Δίπλα στις βάσεις των ΗΠΑ, που αποτελούν στόχο για τον στρατό των ανταγωνιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πλέον προστίθενται και οι γαλλικές υποδομές.

Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Συμφωνία και η εξέλιξη της τοποθέτησής του την τελευταία βδομάδα αποδεικνύουν πόσο δεμένος είναι με τους στόχους και τη στρατηγική της άρχουσας τάξης της χώρας. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία είναι «στρατηγικά ορθή».

Στη συνέχεια θυμήθηκε τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και το υψηλό κόστος, και πλέον «κλαίει με μαύρο δάκρυ» για την αποστολή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στο Σαχέλ και για το γεγονός - όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ότι η Ελληνογαλλική Συμφωνία καθιστά τη χώρα «δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο»!

Λίγα χρόνια πριν, προτού καν υπογραφεί τυπικά η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αγκαλιά με Αμερικανούς επιτελείς εγκαινίαζαν τις βάσεις των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Σούδας και τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ. Ολα αυτά για τα οποία καυχιόταν σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρώην συγκυβερνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Καμμένος. Αλήθεια, τότε δεν συνειδητοποιούσαν ότι μετέτρεπαν τη χώρα σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΗΠΑ; 'Η μήπως η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο τις γαλλικές υποδομές;

Η αποστολή προσωπικού των ΕΔ εκτός συνόρων πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα. Αυτό το πάγιο αίτημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος καμία σχέση δεν έχει με τους θολούς αστερίσκους του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Σαχέλ.

* * *

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει την αλήθεια για όλο τον «χάρτη» της εμπλοκής; Τώρα διαπίστωσε ότι - ακριβοπληρωμένα από τον ελληνικό λαό - μέσα του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με το προσωπικό, υπηρετούν σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε περιοχές που μυρίζουν μπαρούτι; Τι κάνουν μέσα του ΠΝ στα Στενά του Ορμούζ ή στη Μαύρη Θάλασσα; Ποια σύνορα φυλούσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στο Αφγανιστάν κ.α.;

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμιζε τα στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ, δεν ήξερε ότι τα σενάρια της εκπαίδευσης εφαρμόζονται στην πράξη στα κορμιά των Παλαιστινίων;

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει τον κίνδυνο που προκύπτει από την εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας, πολιτική που υπηρετεί με συνέπεια - και με αναγνώριση από τον αμερικανικό παράγοντα - και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τρύπα να κρύψει αυτές τις ιστορικές του ευθύνες.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη Συμφωνία, γιατί είναι εχθρική για τα συμφέροντα της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας της χώρας. Η θέση του ΚΚΕ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για τη θωράκιση των συνόρων του, της φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου.


Νίκος ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ