Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι δύο όψεις...

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά παλεύουν να επιβιώσουν με τους μισθούς πείνας, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, και με τη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου να τους πλακώνει επικίνδυνα, μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν χρυσές δουλειές και «ξανοίγονται» σε νέες ευκαιρίες για κέρδη. Το λέει και η κυβέρνηση, άλλωστε, ότι ζούμε «μια κρίση που μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες». Αυτές οι ευκαιρίες, όμως, περνούν πάνω από τα συντρίμμια της ζωής της εργατικής τάξης, προϋποθέτουν ένταση της εκμετάλλευσης και ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που είναι ναρκοπέδιο για τους λαούς. Μια εικόνα λοιπόν στην καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας από τη μια, και στις σελίδες των οικονομικών φύλλων από την άλλη, είναι αποκαλυπτική για τις δύο όψεις της πραγματικότητας, για τους χαμένους και κερδισμένους σε ανάπτυξη και κρίση, σε πόλεμο και ειρήνη.

* * *

Σταχυολογούμε ορισμένες μόνο από τις πιο πρόσφατες ειδήσεις για τον κλάδο της Ενέργειας:

  • «Μεγάλη αύξηση 68% στον κύκλο εργασιών καταγράφει ο όμιλος της "Motor Oil" για το 2021, στα 10,2 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ για τη χρήση 2020, σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Εκθεση του ομίλου. Το ύψος του φετινού επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ».
  • «Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ».
  • «Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια εκτινάχθηκαν τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού της "Exxon Mobil Corp", λόγω βεβαίως του ράλι στις διεθνείς τιμές που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αν και τα τελικά νούμερα θα ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου, ο αμερικανικός όμιλος έσπευσε με το κλείσιμο του τριμήνου να δηλώσει πως τα συνολικά του κέρδη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους πλησίασαν τα 11 δισ. δολάρια».
  • «Παρά την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, η "Shell", η BP και η "ExxonMobil" αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρά κέρδη στο α' τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου».
  • «Εως τώρα στο 2022 η μετοχή της BP κερδίζει άνω του 11%, η "Shell" προσθέτει 26%, η "ExxonMobil" καταγράφει ράλι 37% και τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η "Equinor" με εκτίναξη 46%».
  • «Αναλυτές προβλέπουν πως τα κέρδη ανά μετοχή σε πολλές πετρελαϊκές εταιρείες θα εκτοξευθούν σε ποσοστά άνω του 200% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ομως το τελικό νούμερο μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο».
* * *

Αυτή είναι η πλευρά των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που πολλές αυτές έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη τους κάνουν πάρτι και εκτοξεύονται από τις υψηλές τιμές πώλησης των καυσίμων, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο.

Δίπλα σ' αυτούς, οι εφοπλιστές έχουν πάρει θέση και προσδοκούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους στη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που η σημασία του αναβαθμίζεται στη σκακιέρα των ανταγωνισμών για την Ενέργεια. Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο διαθέτει τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο για μεταφορά LNG, ενώ η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμερικανικού LNG έως το τέλος του 2022 απογειώνει τις προσδοκίες του για νέα κέρδη. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε LNG carriers και σήμερα διαχειρίζονται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο. Ενδεικτικά, η «Maran Gas» διαθέτει στόλο με 45 LNG carriers, η «Gaslog» 36, η «Dynagas» 19, η TMS 16, η «Thenamaris» 5 κ.ο.κ.

* * *

Εκεί λοιπόν που «ξεφυτρώνουν» νέοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον λαό, από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και την πολεμική εμπλοκή της χώρας, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του βλέπουν μεγάλες «ευκαιρίες» και νέα πεδία για «χρυσές δουλειές»...


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ