Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νέα «πράσινα» χαράτσια

Τις επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» τις βιώνει ο λαός με τον πλέον σκληρό τρόπο, με τους λογαριασμούς του ρεύματος και τις ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης να τσακίζουν το εισόδημά του. Με πρόσχημα λοιπόν την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της αύξησης της παραγωγής Ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), αλλά στην πραγματικότητα με κύριο στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους τα «πράσινα» επιχειρηματικά αρπακτικά και να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο.

Μία άλλη ...«πράσινη» παρέμβαση, αυτήν τη φορά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έρχεται να σηματοδοτήσει νέα φορολογικά βάρη στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Πρόκειται για το περιβόητο «τέλος ταφής», που υποτίθεται πως επιβλήθηκε για να μειώσουν οι δήμοι το ποσοστό των σκουπιδιών που θα οδηγούνται στη χωματερή της Φυλής για θάψιμο και την αύξηση του ποσοστού των απορριμμάτων που θα ανακυκλώνονται. Ομως, με πρόσχημα και πάλι την προστασία του περιβάλλοντος - από τις κυβερνήσεις που αφήνουν να καούν τα μισά δάση της χώρας - έρχεται να επιβληθεί αυτός ο φόρος, για τον οποίο μάλιστα την περασμένη βδομάδα έγινε συζήτηση στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, για τον νέο κανονισμό τιμολόγησης.

* * *

Σύμφωνα με αυτόν, το «τέλος ταφής» υπολογίζεται για το 2022 στα 20 ευρώ/τόνο και φτάνει τα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027. Το τέλος αυτό προστίθεται στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, που εισπράττουν οι δήμοι από τους δημότες και καθορίζεται στα 53,69 ευρώ/τόνο. Δηλαδή, για το 2022, με τα δεδομένα του 2020, θα πληρώσουν 127.727.700 ευρώ συνολικά για τα απορρίμματα, που θα τα εισπράξουν βέβαια από τον λαό! Με την προσθήκη του «τέλους ταφής», αυξάνεται το χαράτσι κατά 1/3 περίπου. Από τα 93.058.907 ευρώ του τιμολογούμενου διαχειριστικού κόστους, τα 42.870.000 ευρώ είναι τα περιβόητα «αντισταθμιστικά», με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στον δήμο Φυλής. Ενώ από τα υπόλοιπα 50.188.907 ευρώ, τα 31.896.216 (63,55%) πάνε για την κατασκευή νέων κυττάρων στη χωματερή, διαιωνίζοντας τη μεγαλύτερη εστία βρόμας και καρκίνου για τη Δυτική Αθήνα, που όλες οι κυβερνήσεις θα έκλειναν, αλλά όλες την επεκτείνουν ακόμα περισσότερο.

Τόσο ...«πράσινο» είναι το ενδιαφέρον τους για την υγεία και την ποιότητα της ζωής του λαού, τον οποίο χαρατσώνουν ανελέητα κι από πάνω. Για να αντιληφθούμε μάλιστα το μέγεθος της κοροϊδίας, παρουσιάζουν το «τέλος ταφής» και την «περιβαλλοντική εισφορά» ως «πράσινα» μέτρα, που θα ενισχύουν τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Την ίδια ώρα όμως, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, καύση απορριμμάτων και νέα κύτταρα στη Φυλή!

* * *

Και σε αυτή την αρνητική για τα λαϊκά στρώματα εξέλιξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάνε χέρι χέρι. Το «τέλος ταφής» είχε προβλεφθεί με τον νόμο 4042/2012. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015, το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά» (άρθρο 55 του Ν. 4609/2019).

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί το χαράτσι περιγράφεται ως «περιβαλλοντική εισφορά για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας» και η είσπραξή του προβλεπόταν να ξεκινήσει από 1/1/2020. Το ποσό οριζόταν στα 10 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και από 1/1/2021 θα αυξάνονταν ετησίως κατά 5 ευρώ/τόνο, έως τα 35 ευρώ. Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθρο 38 του Ν.4819/2021 και επιβάλλει το «τέλος ταφής», ενώ επανέρχεται από 1/1/2022 η καταβολή και της «περιβαλλοντικής εισφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021! Μιλάμε δηλαδή ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει πανάκριβο κοστούμι στον λαό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

* * *

Τα «πράσινα» χαράτσια, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου. Χαράτσια που συνοδεύονται με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα του «πληρώνω όσο πετάω». Τα χαράτσια που θα τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης - ΕΟΑΝ) θα καταλήξουν τελικά στα ταμεία των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.

Γι' αυτό είναι ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν την πάλη τους για διαχείριση των απορριμμάτων μακριά από την επιχειρηματική εκμετάλλευση για το κέρδος, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Για να σταματήσει το αίσχος των χωματερών. Για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά Περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ