Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν

Μετά τους Βρετανούς, ήταν η σειρά των ΗΠΑ να ανάψουν το «πράσινο φως» στο καθεστώς Ζελένσκι για τη χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων μέσα στο έδαφος της Ρωσίας. Ο «χρησμός» του Μπλίνκεν, ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι, δείχνει ακριβώς αυτό: Οτι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία, εκτοξεύοντας τους κινδύνους να γενικευτεί.

Σε αυτό συντείνει και η αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξαν ΗΠΑ - Βρετανία και ΝΑΤΟ - ΕΕ στην κλιμάκωση του πολέμου αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φλεβάρη του 2022. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύδονται, μέχρι τις 15 Απρίλη 2022 υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για παύση των εχθροπραξιών. Πρόκειται βέβαια για εύθραυστους συμβιβασμός, που μόνο «τελεία» δεν βάζουν στην αντιπαράθεση, με δεδομένους τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή και παγκόσμια.

Το γεγονός ωστόσο ότι σε εκείνο το σημείο ο ευρωατλαντικός άξονας έριξε το σύνθημα για κλιμάκωση, δείχνει τα πραγματικά του σχέδια στο Ουκρανικό όπως ξεδιπλώνονται από το πραξικόπημα του 2014 και πριν από αυτό. Επιβεβαιώνεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι στην Ουκρανία συγκρούονται το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, με την ευρωατλαντική συμμαχία να στηρίζει το καθεστώς Ζελένσκι με χρήμα και όπλα, αναβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο την πιο άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο.

* * *

Σε αυτό το έδαφος, η Βρετανία - ανάμεσα σε άλλους - συνεχίζει να στέλνει στην Ουκρανία προηγμένα και μεγαλύτερης εμβέλειας όπλα, ακόμα και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Τον περασμένο Μάη αποκαλύφτηκε ότι οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα η SAS (Special Air Service), η SRR (Special Reconnaissance Regiment) και η SBS (Special Boat Service) εμπλέκονται άμεσα στις μάχες επί του ουκρανικού εδάφους.

Φέτος τον Φλεβάρη ήρθε άλλη μια αποκάλυψη, όταν οι «Times» άφησαν να φανεί η συμβολή του βρετανικού στρατού στην καταστροφή ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με έκθεση που επικαλούνταν, το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε άμεσα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων στον ρωσικό στόλο, ενώ ο επικεφαλής του βρετανικού Επιτελείου φαίνεται ότι συμμετείχε και σε άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μαζί με στρατιωτικά στελέχη άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο ρόλος των Βρετανών που βρίσκονται επί του πεδίου είναι να παρακολουθούν την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων και να παρέχουν ακριβή δεδομένα στόχευσης, καθώς και να καθοδηγούν αποτελεσματικά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες βοηθούν άμεσα τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικούς στόχους.

* * *

Αλλά και οι Αμερικανοί έχουν κατά καιρούς εξάρει τη συμβολή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που με τις «ειδικές επιχειρήσεις» τους «δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις στο σύγχρονο θέατρο του πολέμου παρατηρώντας και συμβουλεύοντας για τη χρήση drones και τον τρόπο που πλέει ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα».

Θυμίζουμε επίσης ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με νεκρούς στρατιώτες στην ουκρανική πλευρά που έφεραν τα διακριτικά της Γαλλίας, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το αν και πόσοι Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν ήδη στο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία προειδοποιεί ότι θα απαντήσει στο ενδεχόμενο να χτυπηθεί στο έδαφός της με ΝΑΤΟικά όπλα, αλλά και αν εντοπίσει στρατιώτες από ΝΑΤΟικές χώρες να πολεμούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάφλεξης, με μεγάλο κίνδυνο ο πόλεμος να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Μέσα σ' αυτό το ναρκοπέδιο για τους λαούς, η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τον λαό. Το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που διευκολύνει την προώθηση όπλων στην Ουκρανία, και η συνολικότερη ευθυγράμμιση της «αμυντικής βιομηχανίας» με την πολεμική προπαρασκευή των ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι ενδεικτικά για το βάθος της επικίνδυνης εμπλοκής και των συνεπειών της.

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν. Και είναι επιτακτική ανάγκη η άνοδος της πάλης του λαού απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των συμμάχων της, με καταδίκη των κομμάτων της και στις ευρωεκλογές.


Κ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ