Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι αγρότες δεν θα καταπιούν την κυβερνητική κοροϊδία!

Στους δρόμους του αγώνα, με τρακτέρ σε κόμβους εθνικών οδών, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις, βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας, όπου ξεχειλίζει η οργή για την κυβερνητική κοροϊδία με τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του «Ντάνιελ». Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν από μία βδομάδα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και πολλές αναβολές για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2023, είναι σκέτος εμπαιγμός και δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω»!

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχτηκαν ψεύτικες, αφού τα επιπρόσθετα ποσά που δόθηκαν, συμπληρώνοντας την αρχική προκαταβολή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνιστούν ψίχουλα που δεν καλύπτουν τα τρέχοντα καλλιεργητικά έξοδα. Χαρακτηριστικά, στον νομό Καρδίτσας, ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωναν ότι η συνολική αποζημίωση για το βαμβάκι θα ήταν 210 ευρώ το στρέμμα για όλους (ποσό κάτω από αυτό που διεκδικούσαν οι αγρότες), τελικά η συνολική αποζημίωση για την πλειοψηφία των αγροτών είναι κάτω του κόστους παραγωγής και κυμαίνεται από 144 έως 180 ευρώ το στρέμμα!

* * *

Την ίδια ώρα, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία δεν πήραν ούτε ένα ευρώ πέραν της προκαταβολής, ενώ η υποστελέχωση του ΕΛΓΑ έχει οδηγήσει ακόμα και στη μη ολοκλήρωση των πορισμάτων του. Μεταξύ αυτών που δεν πληρώθηκαν βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, όσοι διατηρούν δενδρώδεις καλλιέργειες στη Λάρισα (Αγιά, Κιλελέρ, Τύρναβο), όσοι δήλωναν βιομηχανική ντομάτα ή συγκαλλιέργεια με βιομηχανική ντομάτα (π.χ. βαμβάκι και ντομάτα ή καλαμπόκι και ντομάτα). Καταγγελίες από τα χωριά του νομού Λάρισας σημειώνουν ότι εκτός πληρωμών έμεινε περίπου το 70% των πληγέντων αγροτών σε δεκάδες χωριά των δήμων Κιλελέρ και Τεμπών, στη Φαλάνη και αλλού.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι αγρότες του δήμου Αγιάς, καθώς παρότι ο δήμος τους κηρύχθηκε πλημμυρόπληκτος, έχουν αποκλειστεί από την καταβολή αποζημιώσεων. Πρόβλημα υπάρχει και με τη μη έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ, που προοιωνίζεται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, ενώ σοβαρό ζήτημα δημιουργεί η καθυστέρηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων των μηχανημάτων και των αποθηκευμένων προϊόντων, καθώς η εξέταση των φακέλων που υπέβαλαν στην Κρατική Αρωγή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί για ένα μεγάλο ποσοστό, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το ποσό που θα λάβει.

* * *

Οι αγρότες που έδωσαν και δίνουν μάχη για να ορθοποδήσουν μετά τον «Ντάνιελ», βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους ένα εχθρικό κράτος, που κάνει ό,τι μπορεί για να τους βάλει τρικλοποδιές και εμπόδια, σπρώχνοντας πολλούς από αυτούς εκτός παραγωγής. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τις αποζημιώσεις - ψίχουλα, που δείχνουν πόσο υποκριτικό ήταν από την πρώτη στιγμή το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για τις τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες και τα προβλήματα που προστέθηκαν στις πλάτες των βιοπαλαιστών του κάμπου.

Οταν πρόκειται για τα μεγαθήρια του αγροτοδιατροφικού τομέα και την «εξωστρέφειά» τους, οι κρουνοί της χρηματοδότησης από κράτος και ΕΕ ανοίγουν απρόσκοπτα. Οταν πρόκειται όμως για την προστασία της δικής τους παραγωγής και του εισοδήματός τους, τότε δεν περισσεύει δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά ταμεία. Πόσο μάλλον όταν οι κουτσουρεμένες και ανεπαρκέστατες αποζημιώσεις έρχονται να προστεθούν σε διαχρονικά προβλήματα και δυσκολίες που έχουν οι αγρότες, εξαιτίας των συνεπειών της ΚΑΠ και της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

* * *

Η άμεση απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία, με τις κινητοποιήσεις συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Ζαγορά της Μαγνησίας και η ανησυχία που υπάρχει στους κτηνοτρόφους με την εξάπλωση της πανώλης, όπου το κράτος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει τα κοπάδια και το εισόδημά τους, επιβεβαιώνουν τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησαν οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, πανελλαδικά και με επίκεντρο τη Θεσσαλία.

Φανερώνουν αγωνιστικές διαθέσεις που παραμένουν, αλλά και την οριακή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά, που η επιβίωσή τους κρίνεται μέρα με τη μέρα. Ετσι, παρά το γεγονός ότι την περίοδο αυτή οι αγροτικές εργασίες είναι στην κορύφωσή τους, οι αγρότες βγαίνουν μαζικά στον δρόμο με τα τρακτέρ τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην καταπιούν την κοροϊδία της κυβέρνησης. Δίνουν έτσι απάντηση και στις συκοφαντίες που εκτοξεύονται από όλες τις κυβερνήσεις, περί «εθιμικών αγροτικών κινητοποιήσεων κάθε χειμώνα».

* * *

Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και προωθεί τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ, οξύνει συνεχώς τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην παραγωγή. Η κλιμάκωση του οργανωμένου αγώνα, που αμφισβητεί και συγκρούεται με αυτήν την πολιτική, την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματά της, είναι ο μόνος δρόμος για να αποσπάσουν οι αγρότες μέτρα ανακούφισης και φωτίζει την αναγκαία πορεία για να απαλλαγούν οριστικά από το βάσανο της επιβίωσης στην κόψη του ξυραφιού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για όλο τον λαό.


Γ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ