Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η κατάλληλη απάντηση της αγροτιάς

Η φτωχομεσαία αγροτιά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολέθρια πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μια πολιτική που δεν της δίνει καμία προοπτική. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ είναι προσανατολισμένη στο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και φυσικά το δυνάμωμα και την κυριαρχία τους, εξαφανίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες. Και από κοντά έρχονται και τα δεινά των μνημονίων, της τρόικας και του ΔΝΤ.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εφάρμοζαν πιστά και πρόθυμα τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και διευκόλυναν με τη σειρά τους τη συρρίκνωση της αγροτιάς και της αγροτικής παραγωγής. Ετσι, η χώρα μας έφτασε να γίνει εισαγωγική, σε σχέση με τα αγροτικά προϊόντα, ενώ ήταν ξεκάθαρα εξαγωγική.

Από την άλλη υπήρξε μαζική εξαπάτηση των αγροτών με ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, που τόσα χρόνια μετά φαίνεται πως δεν έχουν αντίκρισμα. Κοντά σε αυτά, ξεχωριστό ρόλο έπαιξαν οι λεγόμενες επιδοτήσεις και τα προγράμματα της ΕΕ, που λειτούργησαν ως μηχανισμός φθοράς των συνειδήσεων και οδήγησαν τον αγρότη να αποδέχεται επιδοτήσεις χωρίς να παράγει.

Σοβαρό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση έπαιξε και η παρέμβαση που άσκησαν και ασκούν οι δυνάμεις άκριτης υπεράσπισης των πολιτικών και του χαρακτήρα της ΕΕ. Και εδώ, εκτός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συμπεριλαμβάνουμε και το ΛΑ.Ο.Σ. και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξαιρούνται επίσης και τα νέα κόμματα, όπως ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες» και «Κοινωνική Συμφωνία». Ολοι μαζί έσπευδαν και χειροκροτούσαν, σαν σύγχρονο και χρήσιμο, κάθε μέτρο της ΕΕ, δημιουργώντας αυταπάτες στο λαό. Προσπάθησαν και προσπαθούν να συγκαλύψουν τον εκμεταλλευτικό της χαρακτήρα. Την τοκογλυφική της πρακτική και τη λογική του επικυρίαρχου, που εξηγεί τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα, που - τάχα - μας χάριζε, ενώ ήταν δικός μας κόπος και ιδρώτας.

Ετσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, όπου:

  • Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες εγκατέλειψαν τα χωριά τους.
  • Εκατομμύρια στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα.
  • Πολλές καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν ή φθίνουν κάθε χρόνο.
  • Οι υπάρχουσες υποδομές αντιστοιχούν σε περασμένες δεκαετίες.
  • Το κόστος της καλλιέργειας αυξήθηκε σημαντικά.
  • Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν ευτελισθεί.
  • Η ασφάλιση της παραγωγής είναι ελλειμματική και απαράδεκτη.
  • Η ασφάλεια, η κοινωνική προστασία και η σύνταξη των αγροτών είναι πλήρως υποβαθμισμένες.
  • Μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς βλέπουν το μέλλον τους μαύρο και χωρίς προοπτική.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο της αγροτιάς στις επικείμενες εκλογές είτε φορούν, είτε όχι αντιμνημονιακό φερετζέ, έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν, να εγκλωβίσουν τους αγρότες της χώρας. Να τους κάνουν να μη βλέπουν τις αιτίες των προβλημάτων τους και να μην παλεύουν ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να συσπειρωθούν στην πάλη, σε αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ