Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο ΚΚΕ η ελπίδα των κτηνοτρόφων

Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έχουν απέναντί τους μια εχθρική πολιτική, που τους οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα και τους απειλεί με αφανισμό. Μια πολιτική που, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, μειώνει σε εξευτελιστικό επίπεδο τις τιμές παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων και αυξάνει το κόστος παραγωγής, συρρικνώνοντας, μέχρι αφανισμού, το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, ο μεγάλος αριθμός των οποίων είναι εγκατεστημένος σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Τα δύο τελευταία χρόνια η πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερη θέση.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Αρκετοί (3.500 αγελαδοτρόφοι και 7.000 προβατοτρόφοι) κάτω από το βάρος των χρεών έφυγαν από το επάγγελμα, καταστράφηκαν, τα τελευταία 5 χρόνια. Οι τιμές στο γάλα μειώνονται, οι τιμές στο κρέας το ίδιο, όπως έγινε και το Πάσχα με τα αμνοερίφια, ενώ το κόστος αυξάνεται δραματικά. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και όλα τα επιπρόσθετα βάρη, της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους από τις γενικότερες συνέπειες και επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βαθαίνει καθημερινά και η οποία, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, θα επιταχύνει την καταστροφή των φτωχών κτηνοτροφικών νοικοκυριών. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Το ΚΚΕ προτείνει κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών γάλακτος, ζωοτροφών κ.ά., των καπιταλιστικών κτηνοτροφικών μονάδων και της γης. Ωστε σχεδιασμένα να αναπτυχθούν κτηνοτροφικές καλλιέργειες, αερολιπαίνοντας και αναβαθμίζοντας τους βοσκότοπους, δημιουργώντας λειμώνες, επιλέγοντας παραγωγικές φυλές στο ζωικό κεφάλαιο, κατασκευάζοντας κρατικές υποδομές όπου χρειάζονται (αρμεκτήρια, σφαγεία, μεταποιητικές μονάδες κ.ά.), με επιστημονική στήριξη, ινστιτούτα κλπ. Με δημιουργία κτηνοτροφικού παραγωγικού συνεταιρισμού για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους, που μέσα από τη συνεταιριστικοποίηση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής, θα εξασφαλίζεται εισόδημα και όχι καταστροφή, ικανοποιώντας τις ανάγκες σε καλά και φτηνά ζωοκομικά προϊόντα για το λαό μας.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν και το όπλο της ψήφου. Να καταψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές τα κόμματα του μνημονίου και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που φόρεσαν αντιμνημονιακό «φερετζέ» και να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ, τη μόνη συνεπή δύναμη αντίστασης και ελπίδας.


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ