Το ΚΚΕ δεν αντιμετώπισε με αμηχανία τις αντιφάσεις και τις διάφορες εμπλοκές, με τις οποίες εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις, καθώς είχε καθαρό ότι η βάση των αντιφάσεων αυτών δε βρίσκεται κυρίως στα διάφορα «ισοδύναμα» των αντιλαϊκών μέτρων. Σ' αυτά μπορούν να βρουν άκρη. Κυρίως οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ για το μείγμα αστικής διαχείρισης, στις διαφορετικές απόψεις για την ίδια την πορεία εξέλιξης της Ευρωζώνης, στις γεωστρατηγικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ΕΕ - ΗΠΑ, στην πίεση για εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών και πολιτικών εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ έγκαιρα τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με μια λυκοσυμμαχία που δε βελτιώνεται, χειρότερη μπορεί να γίνεται, καλύτερη δεν υπάρχει περίπτωση.
Προειδοποίησε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα: Καμιά επανάπαυση, καμιά προσδοκία για ανάσα στο λαϊκό - εργατικό εισόδημα μέσα στην ΕΕ, στην εξουσία του κεφαλαίου, με κυβέρνηση που θα έχει είτε «δεξιό» είτε «αριστερό» πρόσημο.
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως με οποιαδήποτε εκδοχή κατάληξης τελικά αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, δηλαδή είτε επιτευχθεί συμφωνία με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ή αυτή των «εταίρων», είτε τα «σπάσουν» και οδηγηθούν σε «ρήξη» με διπλό νόμισμα, σε όλες τις περιπτώσεις και εκδοχές, ο χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός. Ούτε η μία εκδοχή ούτε η άλλη συνιστά φιλεργατική - φιλολαϊκή λύση. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει διέξοδος, λύση σε όφελος του λαού από μια διαπραγμάτευση - όσο περήφανη κι αν παρουσιάζεται αυτή - μέσα στα τείχη της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου που μας έφερε έως εδώ, της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.
Η συνέχεια είναι γνωστή: Η κυβέρνηση κατέφυγε στο δημοψήφισμα εκβιάζοντας το λαό να διαλέξει το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστεί. Με τυπικό ερώτημα αν γίνεται δεκτή ή όχι η πρόταση των «εταίρων», καλούσε και καλεί σε υπερψήφιση της δικής της πρότασης, μια ελαφρά παραλλαγή δηλαδή της πρότασης των δανειστών. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ τόνισε ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω:
1) ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.
2) Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει καν σε συζήτηση την πρόταση του ΚΚΕ και σε άμεση απάντηση η ΚΕ του Κόμματος τύπωσε και έβαλε σε κυκλοφορία το πραγματικό ψηφοδέλτιο της αντίστασης και της προοπτικής, που αποτυπώνει το «όχι» του λαού στις προτάσεις ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της κυβέρνησης, σε συνάρτηση με το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, την κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων. Αυτό το ψηφοδέλτιο διακινείται και αύριο, Κυριακή, στα εκλογικά τμήματα.
Η ΚΕ του ΚΚΕ με διακήρυξή της ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
«Το κάλπικο ΟΧΙ που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΝΑΙ στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού. Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως κι αυτά των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, έρχονται να προστεθούν στους περίπου 500 εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ, στη στάση πληρωμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κοινωνικές υπηρεσίες, στον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό των ταμειακών διαθέσιμων ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων οργανισμών και φορέων».
Στην εξέλιξη των πραγμάτων η κυβέρνηση επέβαλε τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες κι άρχισε ο γνωστός πανικός με τις ουρές, καθώς αυτό που είναι μέτρο για την προστασία των τραπεζών είναι ταυτόχρονα και πηγή απελπισίας για τα εργαζόμενα στρώματα, που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη με μπλοκαρισμένους μισθούς και συντάξεις.
Το ΚΚΕ και πάλι κάλεσε να δυναμώσει η λαϊκή αμφισβήτηση για την ΕΕ και να συναντηθεί με την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, που το ίδιο προτείνει.
Υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο φιλολαϊκό, αφού εκφράζει συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη. Οτι καμιά κυβέρνηση εντός των τειχών της ΕΕ, των μονοπωλίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιθέσεις, μέσα ή έξω από το ευρώ, και με στόχο την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, χωρίς να πάρει άμεσα ή έμμεσα μέτρα υποτίμησης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.
Υπενθύμισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι η ρήξη με το κεφάλαιο, την εξουσία του, με την ΕΕ. Και αυτή θα προκύψει από τη θέληση και δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε συσπείρωση με το ΚΚΕ. Οτι ο δρόμος σύγκρουσης και ρήξης, που περιλαμβάνει και την έξοδο από την ΕΕ, είναι φιλεργατικός - φιλολαϊκός όταν στηρίζεται σε άλλα κίνητρα παραγωγής, οικονομίας, καθορισμού εσόδων - εξόδων, για τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή όταν στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό.
Αυτή είναι η λύση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το Grexit, η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, που την άρχουσα τάξη θα στηρίζουν άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει.
Στην κορύφωση της αντιπαράθεσης η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζήτησε, με επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (δανειακή σύμβαση, πρόγραμμα, μέτρα).
Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα ρήξης και σύγκρουσης, όχι για να μπούμε κάτω από μια άλλη ξένη σημαία, αλλά για να μπορέσει τελικά ο λαός μας να γίνει αυτός νοικοκύρης στον τόπο του. Με δεδομένο ότι σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ, κάλεσε όλους και όλες να ολοκληρώσουν το βήμα, τον προβληματισμό και τη σκέψη τους.
Στο «πρόσωπο» της ΕΕ ν' απορρίψουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που πάει χέρι χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε τέτοιες ή άλλες συμμαχίες, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου κι όχι το λαό.