Σάββατο 17 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 17 Φλεβάρη

1856 Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε, Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός. Στο έργο του επέδρασε σημαντικά η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της Εργατικής Βοήθειας. Η Εργατική Βοήθεια, ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας» (ΜOPR), ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1947 Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει πολυσέλιδο υπόμνημα στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα. Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως, ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και το ντόπιο αστικό κράτος είχαν πάρει τις αποφάσεις τους...

1966 Οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Κώστας Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε δύο χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας» μετά την έκρηξη νάρκης στο Γοργοπόταμο το 1964, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.

1982 Σε 24.377 ανέρχονται οι Τούρκοι φυλακισμένοι, όπως παραδέχεται η τουρκική χούντα, ενώ από τις 71 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί οι 10.

Κυριακή 18 Φλεβάρη

1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Αγγελος.

1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς, επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1925 Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΕ με απόφασή της εκθέτει τους κινδύνους που προκαλούνται με τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση, τονίζοντας πως η αστική τάξη προετοιμάζει το έδαφος «για μια στρατοκρατική δικτατορία Κονδύλη - Πάγκαλου» και καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την απόκρουση αυτού του κινδύνου.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία, που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18 - 24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του Σπόρτιγκ της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), που ψήφισε και το καινούργιο Καταστατικό της Οργάνωσης. Με τη λήξη του Α' Συνεδρίου συνήλθε η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, το οποίο ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18 - 22/2/2009), το οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε και ενέκρινε τις «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ